Českotřebovský deník 221/2012 (6.9.)                                    
V předvolební debatě České televize na ČT 24  dva Třebováci. To tu ještě nebylo

První debatu realizoval Radiožurnál, druhou tým Václava Moravce na kanálu ČT 24. Čtvrtá krajská debata se konala 6.9. večer od 21 hodin mohla voličům napovědět  o tom koho mají nebo naopak nemají volit. Tuto otázku si musí každý zodpovědět sám, nebudu ji nijak hodnotit vzhledem k diskutujícím osobnostem.  Může těšit, že zde měla Česká Třebová své důstojné dvojí zastoupení  v osobě krajského radního Martina Netolického (lídra ČSSD) a starosty města Jaroslava Zedníka (Lídra koalice TOP 09 a Starostové) a také to, že se tentokrát většinou řešily především celokrajské problémy.  Moderátor Václav Moravec pochází z našeho kraje (z Letohradu a studoval v České Třebové - maturoval r. 1992), tak byl jistě na pořad dobře připraven, znal zejména dokumenty k nemocnicím, nastudoval si i historii některých rozhodnutí, měl přehledně zpracované podklady. Mimo něho však do pořadu vstupovali další tazatelé a je otázka, jak dalece byly jejich otázky s moderátorem konzultovány. Můžeme mít totiž výhrady k některým nejasným položeným dotazům, které směřovaly i poměrně daleko od žhavých problémů současnosti. Tyto jistě nějak domluvené dotazy externistů mohly být  moderátorem lépe zvládnuty, třeba pak i položeny graficky, aby divák vůbec věděl na co má od kandidátů na post hejtmana odpověď očekávat.  Za chybu moderátora je třeba také považovat i to, že zařadil našeho starostu Jaroslava Zedníka  mezi opoziční krajské zastupitele, i když v současném zastupitelstvu zastupuje Koalici za Pardubický kraj a tedy za stranu "vládní" a seděl tedy tak v této debatě vlastně "na dvou židlích", jednak jako "vládní  krajský zastupitel" a jednak jako nová krev koalice TOP 09 a Starostové.
K odpovědím kandidátů si dovolím  poznamenat, že bylo jasné, že současní krajští radní měli krajskou problematiku dobře a komplexně nastudovanou a dokázali dobře reagovat a argumentovat, ostatní spíše měli spíše jen dílčí  informace, nikoliv tak komplexní. Je to nakonec logické.  To bylo zřejmé především v debatě o zdravotnictví, v jiné části pořadu zaměřené na dopravní obslužnost a kiksy OREDA byla zřejmé, že právě starostům obcí nadělal nový řád neřád největší starosti. Shora je Oredo ignorovalo a zdola od občanů byli pod palbou kritiky. V televizní diskuzi to dali srozumitelně najevo, v odpovědi na otázku "Co by s tím jako hejtmani dělali" však příliš konkrétní nebyli. V některých odpovědích také byly místo vize o vlastním přínosu ke změně stavu předkládány zprostředkované informace (téma R35). K tomu asi tento pořad sloužit neměl. Otázce školství se pořad příliš nevěnoval. Jeho délka není přece nekonečná. Kdyby se však omezilo koktání nesrozumitelných tazatelů a předkládání úzce zaměřených pardubických problémů (Medlešická spojka a křižovatka u Parama), mohli jsme se dozvědět více i  o představách kandidátů o další krajské problematice.  (mm)
 
Burza filantropie, aneb „Den D“ pro neziskovky

Představte si, že jako představitel neziskové či nevládní organizace máte před potenciálními investory představit svůj projekt a přesvědčit je, že právě váš je ten nejlepší. Přesně tak, jako v televizním pořadu „Den D“. Myslíte, že něco takového patří do říše science fiction? V Pardubickém kraji je tento netradiční způsob získávání podpory pro neziskové organizace už druhým rokem realitou. Neziskovým organizacím se tím otevřela jedinečná možnost pro získávání finančních prostředků na důležité projekty. Nejedná se ale o úplnou novinku. S myšlenkou pořádat burzy filantropie přišel už v roce 2004 Petr Anderle ze sdružení Vlastenecký poutník v Bruntálu. Myšlenka zaujala i Koalici nevládek Pardubicka a zrodil se nápad pořádat je i v Pardubickém kraji. Existence neziskových organizací často naráží na nedostatek financí a veřejný sektor není schopný financovat neziskový sektor v takové míře, jakou by si zasloužil. Nápad se proto zalíbil i krajskému radnímu pro neziskový sektor Pavlu Šotolovi, který převzal nad akcí záštitu. Burza filantropie tedy není ničím jiným než jedinečným propojením veřejného, soukromého a neziskového sektoru.  Letos se první Burza filantropie v kraji konala v březnu a se svými projekty mohly přijít jakékoli neziskové organizace. Událost měla veliký úspěch, a tak bylo rozhodnuto konat stejnou akci také v jednotlivých okresech. V září proběhnou další tři burzy, tentokrát pro oblasti okresů Ústí nad Orlicí, Svitavy a Chrudim. V letošním ročníku této soutěže si mezi sebou rozdělilo 400 tisíc korun všech osm zúčastněných neziskových organizací, které postoupily do finálového klání. Průměrný příspěvek na jeden finálový projekt dosáhl 50 tisíc korun. Některé projekty byly navíc podpořeny také nefinančně, a to materiální pomocí nebo službou. Zástupci dárcovských firem přihlížely zejména k tomu, zda projekt odpovídá filozofii firmy, má jasně stanovené cíle a cílovou skupinu i odpovídající rozpočet. Dalších několik organizací čeká ocenění v podobě finančního příspěvku už v září. Máte-li tedy zajímavý projekt, sledujte pravidelně stránky Koalice nevládek Pardubicka http://www.nevladky.cz a určitě se přihlaste, až se bude konat další kolo soutěže!    Roman Linek
 
ZUŠ vyučuje v budově na Kozlovské ulici s problémy - vysouší se budova po havárii vody

Pro zajištění bezpečného provozu při vysoušení musel být změněn režim školy, skupinové předměty se vyučují na Tyršově náměstí a  individuální výuka je možná jen tak, že učitelé zajišťují příchod a odchod žáků
 
ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA ČESKÁ TŘEBOVÁ TANEČNÍ ODDĚLENÍ :  
Pokračuje zápis žákyň ze 3. tříd ZŠ do ročníku - poslední 4 místa

výuka: PONDĚLÍ 13.15 hod. - 14.45 hod. v tanečním sále na ZUŠ Tyršovo nám. 81

Zahajovací trénink: pondělí 10.9. ve 13.15 hod. Kontakt Lenka Slavíková
slavcova@seznam.cz, 607807877
Informace z 82. jednání Rady Pardubického kraje - čtvrtek 6. 9. 2012
Rekonstrukce zámku má zpoždění
V současné době realizaci stavby „Zámek Pardubice – obnova hospodářských budov“ zajišťuje pouze jeden účastník vítězného  sdružení  RESA-PEKÁREK, a to firma Ing. Pekárek – stavební společnost s r.o. Druhý účastník, firma RESA stavbu opustil a odstoupil od smlouvy. Byl na něj podán návrh na konkurz, který soud zatím zamítl z procesních důvodů. Rada Pardubického kraje se rozhodla s  firmou ing. Pekárka znovu jednat o tom, zda je schopna stavbu dokončit při posunutí termínu. Jednání se uskuteční v pátek 7. 9. 2012.
 
Informační technologie budou vstřícnější k uživatelům
V rámci projektu Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby  schválila rada Informační strategii Pardubického kraje. Strategie se zabývá oblastí rozvoje informatiky v Pardubickém kraji do roku 2015 a reaguje na potřeby Krajského úřadu Pardubického kraje v oblasti výkonu veřejné správy a veřejných služeb.

 

Výstava v Pardubicích:
ANTONÍN CHITTUSSI  REGION A SVĚT

Termín konání: 12. září – 2. prosince 2012, Dům U Jonáše
Malíř krajinář Chittussi (1847-1891) patří k nejvýznamnějším historickým osobnostem Pardubického kraje. Příští rok uplyne 165 let od jeho narození. Původem je z Ronova, do východních Čech se pravidelně vracel. Vznik výstavy byl proto veden snahou představit osobnost Antonína Chittussiho co nejplastičtěji, poukázat na uměleckou kvalitu jeho tvorby a zdůraznit jeho osobitý přínos českému umění. Autor výstavy Prof. PhDr. Roman Prahl CSc. vystihl podstatu výstavy slovy:Paříž Chittussiho doby reprezentovala v umění a kultuře vrchol světa. Naopak vlastním regionem Chittussiho bylo okolí umělcova rodiště, v širším smyslu východní Čechy a české země vůbec. Podle mapky umělcových cest a pobytů měl „jeho region“ takříkajíc dvojí srdce: jeho rodiště Ronov nad Doubravou a Prahu.
Antonín Chittussi patří k představitelům novodobého českého umění. Studoval umění v Praze, Mnichově a Vídni. Na jaře roku 1879 odešel do Paříže a až do své smrti pobýval střídavě ve Francii a českých zemích. Jeho tvorba ve Francii i v Čechách pomohla české prostředí jeho doby přivést k vyspělému, evropsky srovnatelnému umění a k uznání moderní české tvořivosti vůbec. Nynější výstava a publikace k ní vydaná ukazují jak Chittussi propojil různé inspirační zdroje své tvorby.
Výstava je významná i proto, že dnešní mladá generace neměla příležitost se s Chittussiho výtvarnou tvorbou autenticky setkat. Velká souborná výstava autorovy tvorby s připojenou výstavní publikací se uskutečnila v Národní galerii v Praze v roce 1996, poslední velká souborná výstava se ve VČG Pardubicích uskutečnila naposledy v roce 1976.
Výběr slavných Chittussiho obrazů, hlavně z veřejných sbírek umění, na této výstavě doplňuje množství obrazů ze soukromí. Objevily se během posledních let v soukromých sbírkách i na trhu umění a obohatily profil umělce téměř ve všech oblastech jeho tvorby.
Výstava přesvědčuje o tom, že Chittussi osobitým způsobem rozvíjel různá témata a motivy. Zahrnuje mimo jiné jeho obrazy z lesa ve Fontainebleau u Paříže, Paříže a jejího okolí, velkých francouzských řek, jihočeských rybníků a slavných míst z okolí řeky Doubravky. Přináší i několik obrazů známých malířů, na které příklad Chittussiho zapůsobil (Braunerová, Kaván, Slavíček, Lebeda a další). Českomoravská vysočina a Železné hory patřily k typickým místům, na nichž se česká krajinomalba rozvíjela dále do 20. století.
Chittussi ale inspiroval české umělce meziválečné doby také zpodobením městské krajiny a krajiny moderní průmyslové civilizace. Výstavní projekt Antonín Chittussi. Region a svět. byl uskutečněn ve spolupráci s Národní galerií v Praze, s regionálními galeriemi, a dále se soukromými aukčními síněmi - zejména s přední z nich, pražskou Galerií Kodl. Výstava byla podpořena dotací Ministerstva kultury a Statutárního města Pardubice. Nad výstavou převzal záštitu Mgr. Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje. Poděkování patří také sponzorům a partnerům.
Obrazy zpříjemnily a rozveselily domov pro seniory v Přelouči

Přelouč – Chodby a pokoje Domova u fontány v Přelouči zdobí padesát obrazů. Oficiálně je ve středu předala domovu pro seniory herečka Zdenka Žádniková, předsedkyně Nadačního fondu nesoucí její jméno. Sociální zařízení se tak stalo prvním domovem pro seniory v České republice, kde poetické obrázky, které s humorem znázorňují obsah známých přísloví, zpříjemňují a rozveselují společné i soukromé prostory seniorů. S potěšením to konstatoval hejtman Pardubického kraje Radko Martínek při malé slavnosti.  „Chválím, že se staráte ve vašem  mladém věku o seniory, zvláště prostřednictvím výtvarného umění. Peníze nejsou všechno, senioři potřebují duchovní prostor, a to jim umění dává,“ říká hejtman Martínek¸ kterého charitativní počin oslovil, protože nemá jen výtvarný, ale i sociální podtext. „Každá taková aktivita směřující k malým či velkým je potřeba, protože zpříjemňuje život,“ chválí hejtman myšlenku, která se ujala v přeloučském Domově u fontány díky ředitelce Danuši Fomiczewové. Přeje si, aby obrázky  lidem ve stáří vykouzlily úsměv na tváři a přinášely jim každodenní radost. Populární herečka, známá především ze seriálu Velmi křehké vztahy, si uvědomuje, že nejen děti, ale i senioři potřebují také lásku, vlídné a přátelské přijetí.  A to bylo impulsem pro další aktivity nadace, která dosud věnovala pozornost zejména výzdobě vybraných oddělení nemocnic. V Pardubicích například zdobí výtvarná díla stěny kožního nebo geriatrického oddělení. Hejtman Martínek ocenil, že lidé z Nadace Zdenky Žádnikové, jak donátoři, tak výtvarníci, se snaží o to, aby navázali s uživateli prostor osobní vztah.  „Dosud jsme se zaměřovali  především na děti, proto jsme hledali výtvarníka, který by dynamiku textů přenesl i do obrazů pro seniory,“ vysvětlila při slavnostní vernisáži herečka, proč si vybrali výtvarnici Magdu Veverkovou – Hrnčířovou.