Českotřebovský deník 222/2012  (7.9.)                                   
Digitální převaděč Česká Třebová ještě nefunguje

V souladu s publikovanými (mizernými) výsledky měření signálu v údolí v našem městě vypsala Česká televize výběrové řízení na dodavatele stavby digitálního vykrývače. Vítěz výběrového řízení má za úkol realizovat akci v krátkém termínu. Úkol se mu zatím nedaří plnit, ve vytipované lokalitě (na Jelenici se nedohodl s majiteli pozemků, proto se hledá jiná lokalita. V případě, že se  akci nepodaří v termínu realizovat, bude muset Česká televize vypsat na dodavatele stavby nové výběrové řízení a termínu realizace a tím plná spokojenost s  kvalitou televizního digitálního terestického vysílání oddálí. Na teletextu České televize na straně 418 se však již o vysílači v České Třebové píše, ale s otazníkem, není uvedeno číslo kanálu na kterém vysílá, vysílač totiž ještě neexistuje....
 
Katalog sociálních služeb a pomoci v Pardubickém kraji  

Město Česká Třebová obdrželo od  Pardubického kraje 3 tisíce výtisků Katalogu sociálních služeb a pomoci v Pardubickém kraji pro oblast Českotřebovska. Katalog sociálních služeb a pomoci vznikl z iniciativy Pardubického kraje v rámci projektu Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji, na jehož financování se podílela Evropská unie a Česká republika prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Jeho cílem je poskytnout základní přehled o možnostech řešení obtížné životní situace občanů. Katalog obsahuje přehled dávek sociálního zabezpečení, seznam úřadů, na které se může občan obrátit se žádostí o pomoc a v neposlední řadě též přehled sociálních služeb, které nabízí pomoc a podporu lidem v obtížné životní situaci. V rámci Pardubického kraje byl pro každé území obce s rozšířenou působností  zpracován samostatný katalog. V seznamu služeb jsou tak uvedeny ty, které působí v území dané obce. Katalogy jsou k dispozici na odboru sociálních věcí a zdravotnictví a na informačním centru MěÚ Česká Třebová, dále na obecních úřadech spádových obcí (tj. Přívrat, Rybník, Třebovice a Semanín), na kontaktním pracovišti krajské pobočky úřadu práce, v ordinacích lékařů a u poskytovatelů sociálních služeb. Zájemci o přehled všech služeb poskytovaných na území Pardubického kraje mohou navštívit internetové stránky www.socialnisluzbypk.cz, na kterých jsou umístěny aktualizované informace o sociálních službách včetně přímých odkazů na internetové stránky konkrétní služby.
                                                                                          JUDr. Eva Gibišová, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví
 
Předvolební (krajská) televizní diskuze vzbudila velkou pozornost

Čtvrteční předvolební diskuzní pořad Václava Moravce věnovaný Pardubickému  kraji byl zejména v České Třebové velmi sledovaný, televizní program ČT24 běžel naplno dokonce i v některých hospodách. ČT 24 sledovali i v rodinách, kde jej ani pravidelně nezapínají. Svědčí to o tom, že přítomnost dvou Třebováků a to význačných osobností města vzbudila pozornost. Bylo by dobře, kdyby se tato skutečnost také projevila ve vysoké volební účasti v volebních uren ve všech českotřebovských volebních okrscích. V pořadu bylo zastoupeno 6 volebních stran dle čerstvých volebních preferencí zjištěných dvěma nezávislými agenturami. zatímco  zástupci ČSSD, KSČM, ODS, TOP09 a Koalice pro Pardubických kraj s účastí v diskuzním pořadu počítali dlouho dopředu a připravovali se, tak šestá v pořadí starostka p. Bártlová z Rudoltic, lídr Nezávislých se o účasti na besedě dozvěděla až dva dny před diskuzním pořadem. Všichni tedy neměli stejné možnosti přípravy své argumentace. Zajímavostí  pořadu byly podepsané sliby lídrů volebních stran. Mohla to být třeba i prázdná hesla, ale také konkrétní  a tedy kontrolovatelné úkoly. Mohli jsme sledovat, jak náročné cíle si lídři volebních stran kladou. Z hlediska nás občanů kraje a také občasných či pravidelných uživatelů veřejné dopravy, byl jistě poměrně velkým gestem podepsaný předvolební slib Martina Netolického "Nový jízdní řád připravit bezchybně s odpovědností kraje bez výmluv na firmu Oredo."

 

Kociánka nedostane celou dotaci

Veřejné prostranství Kociánka bylo postaveno vůlí bývalého vedení města Ústí nad orlicí navzdory velkému odporu  veřejného mínění.  Akce byla dokončena, ale dodnes nebyla vyúčtována plánovaná evropská dotace, která mělo podle původního příslibu činit 18,2 mil. Kč. Podle údajů v Orlickém deníku město získá jen necelých 16 milionů, neboť tak rozhodla Regionální rada  regionu Soudržnosti Severovýchod. Město Ústí přišlo o dva a čtvrt milionu korun, které budou v letošním napjatém rozpočtu chybět a musí proto být zmenšen investiční program města. Stavbu prostranství Kociánka provázela bouřlivá diskuse o smysluplnosti celého projektu, Vedení města muselo čelit podaným žalobám. Všechno v první fázi dopadlo dobře, ale nynější nové vedení města  muselo letos na jaře  akceptovat nepříjemnou zprávu – dotace má být zkrácena o tři miliony a to kvůli dvěma proviněním: šest dekoračních odlitků na Kociánce bylo posouzeno jako nezpůsobilý výdaj a při kontrolním rozpočtu bylo zjištěno nadhodnocení celkové ceny díla.
Město vzápětí podalo proti výsledkům kontroly námitku, ale uspělo jen částečně. Gargulákovy sochy nebyly uznány za způsobilý výdaj, neboť zadavatel nepostupoval v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. To právě sníží dotaci o 2,28 milionu. Ústecké zastupitelstvo  bude nyní v září znovu jednat o investičním programu, aby se vešlo do rozpočtu  Zřejmě bude vyřazena investice do modernizace Kulturního domu, byť to potřebuje jako sůl.
Nejlepší práce budou opět pod radnicí!

Ústí n. O. – Příznivce umění opět potěší svou tvorbou zdejší uměleckoprůmyslová škola. V Galerii pod radnicí se totiž co nevidět „ubytují“ nejlepší práce, které studenti „umprumky“ v uplynulém roce vytvořili. Vernisáž akce s příznačným názvem Umprumka vystavuje je naplánována na čtvrtek 13. září od 17 hodin.
A na co se mohou návštěvníci, těšit? „Vystavovat budeme hlavně letošní maturitní práce, dále výběr prací třetích ročníků včetně klauzurních prací, výběr z loňského plenéru ze Slovenska a studijní kresby a malby z hodin výtvarné přípravy. Zastoupeny budou všechny umělecké obory,“ přiblížila obsah reprezentativní výstavy pedagožka Adéla Kuchařová, jež se na výběru prací a organizaci akce podílí, a dodala: „Případní zájemci o studium si tak mohou udělat přehled.“
Výstava prací žáků Střední školy uměleckoprůmyslové bude v Galerii pod radnicí k vidění až 5. října. (jp)

 

Najdi si svůj červený kontejner!

Již jste si v našem městě určitě všimli červených kontejnerů na drobné elektro. Město je nechalo instalovat, aby občanům ulehčilo třídění starých spotřebičů, abyste se nemuseli trmácet na sběrný dvůr s každým mobilem nebo doslouživším dálkovým ovladačem.
„Podobná služba veřejnosti chyběla, jsme rádi, že červené kontejnery máme i v našem městě. Lidé tak nemusí přemýšlet, kam se starým elektrem a mají jednoduchou možnost, jak jej správně vytřídit,“ řekl Ing. Miloslav Cink – jednatel společnosti Eko Bi s.r.o, která zajišťuje nakládání s odpadem v našem městě.
Nezisková organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a červené kontejnery vymyslela a provozuje, chce nyní lidem poděkovat za jejich svědomité třídění. Proto do České Třebové, v úterý dne 2. 10. 2012 od 9,00 – 16,00 hod., zavítá se zábavně-osvětovou akcí „Najdi si svůj červený kontejner“. Na Starém náměstí bude připraven bohatý program pro malé i velké návštěvníky a spousta soutěží. „Chceme povědomí o červených kontejnerech ještě více rozšířit, tak aby o nich věděli skutečně všichni. A pro ty, co elektro již třídí, chceme připravit hezký a zajímavý program jako odměnu,“ řekla Jitka Šimková, manažerka projektu.
Návštěvníci se ale na akci především dozvědí, kde všude jsou ve městě umístěny červené kontejnery a jak je mohou využívat. Vzhledem k následné recyklaci zařízení, díky níž lze opětovně využít až 80 % každého spotřebiče, je totiž velmi důležité, aby lidé přesně věděli, co se do kontejnerů smí vyhazovat, a co naopak ne.
V celé České republice je již na 1 500 červených kontejnerů a za dobu jejich působení do nich lidé vytřídili téměř 700 tun elektroodpadu. „V České Třebové jsou nově od léta instalovány 4 červené kontejnery a máme velkou radost z toho, jak rychle se plní,“ říká za ASEKOL Lenka Vorlová, regionální manažerka Pardubického kraje.
Lidé se navíc posléze dozvědí, jak jejich svědomitá recyklace elektroodpadu pomohla v ochraně životního prostředí. ASEKOL každoročně zveřejňuje výsledky tzv. environmentálního vyúčtování, v němž se přepočítává vybrané elektro a množství ušetřených surovin jeho následnou recyklací. Loni takto občané ČR tříděním televizí a monitorů ušetřili např. téměř 2 miliony litrů ropy či 500 tisíc litrů vody. Letos ASEKOL vypracoval analýzu i za drobné spotřebiče.
Ten z Vás, kdo přinese nejvíce starého elektra vyhrává fungl nový mobilní telefon! Na interaktivní mapě si můžete najít červený kontejner, který máte nejblíže, dozvíte se všechno o recyklaci a Vaše malé ratolesti si mohou vysoutěžit různé maličkosti pro radost, zaskotačit ve skákacím hradě, na trampolíně nebo na koloběžce. Další informace jsou na www.cervenekontejnery.cz