Českotřebovský deník 227/2012  (12.9.)                                 

Pochvala Mladým hasičům ze Skuhrova

V roce 2012 jsme obnovili v SDH činnost mladých hasičů ve Skuhrově. Zapojili jsme se do hry Plamen.
Hra Plamen je celorepubliková soutěž v požárním sportu. Cílem hry je rozvíjet dětské znalosti, dovednosti a vědomosti v oblasti požární ochrany. Jedná se o celoroční mimoškolní aktivitu dětí se zájmem o požární sport.
Reprezentuje nás družstvo mladších a starších žáků. Jednou z disciplín je i požární útok. 
Požární útok provádí 7 členů družstva. Družstva mají buď jeden, nebo dva pokusy, přičemž se jim započítává lepší čas. Mladším kategoriím je přiřazen dospělý strojník, u starších družstev je strojníkem jeden člen z družstva. Kategorie mladších má také připevněné savice na motorovou stříkačku, starší si savice připevňují sami. Jinak je provedení disciplíny stejné:
Po odstartování běží celé družstvo od startovní čáry k základně s nářadím. Členové mají rozděleny úkoly - část má na starost připevnění sacího koše a nasání vody z nádrže, druhá část zapojuje hadice typu B a C na stříkačku, rozdělovač a proudnice. Oba proudy potom dobíhají k terčíkům, které musí zdolat nastříkáním potřebného množství vody. Disciplína je ukončena teprve, pokud jsou oba proudy úspěšné. Jinak je hodnocena jako nesplněná.
V letošních závodech Orlicko – Ústecké ligy mladých hasičů jsme se umístili na krásném
10.  místě z 22 družstev v kategorii starší žáci  (11-15 let) s nejlepším časem: 17,35  a 12 body a
11.  místě z 30 družstev v kategorii mladší žáci (6 – 10 let) s nejlepším časem 18,68 a 12 body
Pochvala a uznání patří jak dětem, tak i jejich instruktorům.                                                                         Výbor SDH Skuhrov

Problém s parkováním aut na sídlišti Lhotka 

Na internetu se v Českotřebovském deníku č.196 ze dne 9.8.2012 mj. píše o protestu občanů proti zrušení přechodu pro chodce na sídlišti Lhotka. Cituji: "Zrušený přechod bude upraven jako "místo pro přecházení", které je upraveno pro  přecházení, chodci však nemají ty výhody jako na značených přechodech. Stání nebude dovoleno  - místo je označeno žlutou souvislou čarou." Výsledek: místo pro přecházení je trvale blokováno vozidlem i když jsem dvakrát kontaktoval Městskou policii s upozorněním na porušování Zákazu zastavení, vyznačeném vodorovnou dopravní značkou V12c. Připomínka se týkala i nedovoleného zastavování vozidel na protějším chodníku. Do dnešního dne se situace nijak nezměnila a Městská policie nedokáže tento častý, ale banální problém vyřešit (foto v příloze). Žádám o případné nezveřejňování mého jména. (VJ)
 
Hasičské odpoledne SDH Lhotka aneb rozloučení s prázdninami   

1.9.2012 se uskutečnilo u Hasičárny SDH Lhotka „Hasičské odpoledne“ navazují na tradici nedělního "Odpoledne s dechovkou a koláčky", ke kterému jsme se ale snažili přidat cosi navíc. Více se orientovat na děti a připravit tak pro něco zajímavější program a soutěže. Nezapomínali jsme ani na mladou generaci, která tak měla šanci poměřit své síly v „pivní štafetě“ a vybojovat slávu, zlatou medaili a soudek piva. To vše za doprovodu živé kapely, kterou jsme se, doufejme, trefili do vkusu všech návštěvníků. Zkrátka jsme rádi, že se nám povedlo oslovit všechny generace a že jsme se sešli v tak hojném počtu a pokud si návštěvníci užili akci alespoň z poloviny tak, jako my, museli odcházet přinejmenším spokojeni. Ačkoliv počasí vypadalo opravdu tragicky a v okolí se konala  spousta jiných akcí, přesto jste si naši cestu k nám a my Vám všem za Vaši přízeň děkujeme! Co můžeme oplátkou slíbit? Že příští rok akci zopakujeme, naopak ještě alespoň jednu podobnou přidáme a Vy už se dnes můžete těšit na ještě bohatší a  zábavnější program, na kterém budeme pilně celou zimu pracovat! V tomto období se snad budeme mí ještě příležitost setkat se na Mikulášké besíce, kterou pro naše malé„trašpytle“ připravujeme.
Na závěr se sluší poděkovat sponzorům, kteří s akcí buďto finančně či jakkoliv jinak pomohli : Josef Škrkoň – Techplast, Drumel a Co. s.r.o., Autodoprava Martin Bašista, Karel Král K-Plus,  JP-PROLAK Opatov a SOR Libchavy.  Za Vaši pomoc ještě jednou děkujeme!                                                                                            Za SDH Lhotka Lukáš Krsička
 
Změna  cvičebních hodin jógy a tajči

TAJČI -  PONDĚLÍ :      17.00 – 18.30hod.
JÓGA  -   ÚTERÝ:          18.00 – 19.30hod.
JÓGA  -   ČTVRTEK:     17.00 – 18.30hod. 
Změna cvičebních hodin oddílu jóga TJ Lokomotiva Č.T.
Cvičíme: gymnastický sálek  školy  VDA – Habrmanova 1540.
TAJČI:  Základní sestava 24 forem a základy tajči s vějířem.
JOGA:  Základní  ásany, cvičení na energetická centra, dechová a antistresová cvičení, cvičení proti bolesti páteře , cvičení s overalem. Cviky na zlepšení zraku.
 

Šedesátilitrový barel  symbolizoval množství darované krve

Pardubice (10. 9. 2012) -  Dobrovolní dárci krve z Pardubického kraje převzali v úterý 11. září 2012 významné ocenění. Jako výraz úcty a poděkování za to, že 120krát nebojácně usedli do křesla v transfuzní stanici, obdrželi Zlatý kříž II. třídy.  Se symbolickým dárkem, s pamětní lahví červeného vína, přišel do sálu Jana Kašpara v bývalé  reálce hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Zlatý kříž předávali ředitel Úřadu ČČK Josef Konečný a předsedkyně Oblastní výkonné rady ČČK Pardubice Vladimíra Hanáková. Milým překvapením byla i gratulace od dalšího držitele zlata, tentokrát olympijského, bikera z Ústí nad Orlicí Jaroslava Kulhavého. 
Jedno čínské přísloví říká, že chceš-li od někoho něco dostat, musíš mu nejdříve něco dát. „A vy patříte k těm, kteří darovali to nejcennější, svoji krev, která se nedá vyrobit,“ děkoval dárcům hejtman Martínek o to upřímněji, že sám v loňském roce při složité operaci dárcovskou krev potřeboval.  Jako překvapení připravili organizátoři  do sálu šedesátilitrový barel naplněný červenou tekutinou, aby ukázali, kolik krve již daroval každý z oceněných. 
Český červený kříž toto druhé nejvyšší vyznamenání poprvé uděloval přímo na půdě kraje. „Oslovit Pardubický kraj byla dobrá volba. Svědčily o tom i reakce oceněných, kterým se líbila atmosféra doplněná hudebním vystoupením studentů pardubické konzervatoře, osobní přístup hejtmana i setkání s olympijským medailistou Jaroslavem Kulhavým,“ řekla  Vladimíra Hanáková.  Sladkou tečkou za celým setkáním byl nádherný dort z marcipánových kostek s červeným křížem, který připravili  studenti SOŠ a SOU  z Chrudimi.

 

Vyhlásí Firmu roku 2012 a Živnostníka roku 2012 

slavnostní vyhlášení výsledků Vodafone Firma roku 2012 a Era Živnostník roku 2012 Pardubického kraje. Odborná porota bude vybírat z dvacítky firem a živnostníků, kteří se probojovali do krajského finále. Mezi nimi je například výrobce nátěrových hmot, poskytovatel internetu, nebo společnost eBrána, která se zabývá výrobou webových stránek a loni skončila na třetím místě. V Pardubickém kraji se do letošního sedmého ročníku soutěží přihlásilo celkem 426 firem a živnostníků, téměř o 19 % více než loni.
Vyhlášení se koná v Hotelu Euro (Jiráskova 2781, Pardubice)
 
Hejtman Martínek varuje občany před alkoholem  pochybného původu 

Pardubice (12. 9. 2012) - Hejtman Radko Martínek sleduje, jak se vyvíjí situace s methylalkoholem nejen v Pardubickém kraji.  Aktuální informace o lidech, kteří doplatili na konzumaci  alkoholických nápojů  obsahujících jedovatý methylalkohol,  průběžně dostává od tajemníka Bezpečností rady Pardubického kraje Aleše Boňatovského.  Ten je v kontaktu s řediteli Celní správy, Krajské hygienické stanice, Krajského ředitelství policie  a Inspektorátu státní zemědělské a potravinářské inspekce.  
„Vyzývám občany našeho kraje, aby velmi pečlivě zvažovali, co a od koho zakoupili a co konzumují.  Zvlášť je třeba být na pozoru u neoriginálních lahví a barelů  pochybného původu a nízké ceny,“  žádá hejtman Pardubického kraje obyvatele  o zvýšenou opatrnost při nákupu alkoholu. V případě, že budou hospitalizovány osoby v Pardubickém kraji s podezřením na otravu methylalkoholem, svolá hejtman Radko Martínek neprodleně mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje, kam přizve další odborníky.