Českotřebovský deník 228/2012 (13.9.)                                  


Michal je pajdulák 

V neděli 14. října se pro děti připravuje dětské divadelní představení Michala Nesvadby s názvem Michal je pajdulák se začátkem v 16:30 hod. Pořadatel zve na soutěže, zábavu a hlavně společný zážitek s Michalem ze školky.  Předprodej v Informačním centrum začal v září.  Informace k představení: Budeme si spolu hrát a vyprávět o našem tělíčku - od hlavy až k patě a naopak. Nohy dáme na ramena, budeme si držet palce, aby nám nespadl kámen ze srdce, třeba rovnou na nohu!  Po celou dobu jsou děti v blízkém kontaktu s Michalem, hrají si s ním a předvádí se! Představení plné překvapení a legrace, malých a velkých loutek a kostýmů včetně dárků ze samolepicí pásky... Dětské pořady Michala Nesvadby si za dobu svého uvádění získaly velké množství nadšených diváků. Můžete čekat spoustu legrace, soutěží, písniček a dárků. Michal a jeho vystoupení představují jednoduchou formu humoru, založenou na věcech které děti denně obklopují, které znají a jen udiveně sledují co a jak s nimi umí vymyslet jejich kamarád Michal. A proto odchází nejen nadšené a zabavené, ale nesou si v hlavičkách hodně zajímavých nápadů, které rozvíjí fantazii a přitom dávají smysl.  Přijďte si hrát!  
 
Na Starém náměstí budeme mít dvě Optiky blízko sebe, spodní strana náměstí změní tvář 

Jak můžete snadno zjistit při nahlížení do katastru nemovitostí, stala se novým vlastníkem domu čp. 17, bývalé drogerie "U Kašťáků" firma Optomedic DD, jejíž vedení má své sídlo v Olomouci Chválkovicích.  V domě čp. 17 se v posledním dvou desetiletích několikrát měnil nájemce prostor, vždy se ukázalo, že tzv. "dolní" strana Starého náměstí není ekonomicky tak přitažlivá a frekventovaná, jako strana horní. Stavební stav domu potřebuje opravu a novou fasádu, proto je dobře, že dostal nového majitele, který hodlá provádět také stavební úpravy. Objekt je památeční (bývala zde kdysi dokonce škola) a leží v městské památkové zóně. Právě proto, že nový vlastník zamýšlí provést úpravy střech a střešních vikýřů, připravuje se Změna  regulačního plánu městské památkové zóny, změny jsou navrženy na dvou sousedních domech čp. 16 a 17.  Druhá provozovna Soukromé oční optiky sídlí v domě čp. 14, v České Třebové je dobře známá a sídlí zde na této adrese dlouhodobě. I její majitelé pamatují na rozvoj a postupně přestavují do nové podoby dům čp. 12 (bývalou Bednářovu hospodu). Dům po dokončení svým řešením dobře doplní sousední komplex Městského muzea.  Uvedené stavební akce přispějí jistě k tomu, aby i domy na spodní straně náměstí dostaly novou důstojnější podobu.. (mm)
 
Ústečtí zastupitelé řešili problémy s financováním ústecké Kociánky

Jako problémový se ukazuje výběr "6 uměleckých odlitků" od brněnského autora Jaromíra Garguláka v hodnotě 3,6 mil. Kč, který bude muset v plné výši uhradit Město Ústí nad Orlicí ze svého, na tyto artefakty dotace nebude. Ústecký kontrolní výbor nyní má zjistit, jak to přesně bylo s výběrem těchto prací a výběrem autora. Zaplatit se to však bude muset tak jako tak.  Jen se hledá viník. Kontrolní výbor označil na zářijovém jednání zastupitelstva města za "pachatele" především odpůrce Kociánky, kteří svým publikovaným postojem způsobili přísný pohled kontrolních orgánů. Stojí za povšimnutí, že výběr těchto prací následoval po výběru Jaromíra Graguláka jako autora sochy Jana Pernera pro českotřebovský dopravní terminál. Výběr ve Třebové provedla rada města na doporučení odborné poroty výtvarné soutěže, kde byl důležitou postavou právě tehdejší ústecký starosta Richard Pešek. Právě ten vybranou Gargulákovu sochu  až nekriticky chválil, i když měla tehdy stát  uprostřed kruhového objezdu na velmi podivném místě. (Je zajímavé, že toto umístění tehdy nikomu nevadilo ač šlo v porotě o renomované odborníky). Naštěstí se pak díky anketám a peticím podařilo alespoň už vybranou sochu přemístit na důstojnější místo, i když s orientací sochy v prostoru a s tzv. "zadním pohledem" už dnes nikdo nic neudělá. Není splněn ani slib rady města, která v odpovědi  autorovi petice přislíbila zvážit možnost přidání tabulky s textem, ve kterém by byl vysvětlen účel a uveden i autor zpodobnění, které nás  v r. 2010 stálo 2,5 milionu korun. Stejný Jaromír Gargulák pak byl vychválen v jiné komisi v Ústí nad Orlicí aby od něho město koupilo jiné tehdy nedefinované umělecké odlitky v poměrně vysoké ceně ovšem s tím že je z velké části zaplatí EU. Ani na jednání ústeckých zastupitelů nebyly předem nijak prezentovány.... Jaromír Gargulák tedy může být našemu regionu (a Richardu Peškovi zvlášť) velmi vděčný, tak vysokou koncentraci jeho prací jinde tak hned nenajdeme.  (mm)
 
Orlicko - Třebovsko propagovalo cyklistiku 

Orlicko – Třebovsko
 
O víkendu se za účasti náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka, starosty Ústí nad Orlicí Josefa Hájka, starostů obcí a mnoha příznivců cyklistiky konala každoroční propagační jízda regionu Orlicko – Třebovsko. Startovalo se v obci Rybník u České Třebové a většina účastníků dojela až do Němčic. „Vybudování sítě cyklostezek mezi Českou Třebovou, Ústím nad Orlicí, Letohradem a Chocní pokládám za mimořádný úspěch zdejšího mikroregionu nejen v rámci Pardubického kraje, ale i celé České republiky,“ řekl při té příležitosti náměstek Línek.

Evropské fondy pomohly Lanškrounu

Lanškroun – Na obhlídku staveb, které byly v nedávné době dokončeny s podporou evropských fondů, se vydal v úterý náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek do Lanškrouna. Společně se starostkou Stanislavou Švarcovou si prohlédli o víkendu otevřený letní stadion Romana Šebrleho. Tato stavba čerpala prostředky z Regionálního operačního programu Severovýchod. Poté navštívil úspěšnou firmu Soma engineering, která v těchto dnech slaví 20. výročí od svého založení a zároveň uvádí do života nové technologické centrum. Firma se věnuje speciálnímu strojírenství šitému na míru jednotlivým zákazníkům a podle ředitele Ladislava Vernera jde 90 % výroby na export. „Takové firmy v našem regionu, které se dokážou prosadit svou technickou dovedností i obratným marketingem, jsou určitě zárukou úspěšné ekonomické budoucnosti kraje,“ uvedl Línek. „S úžasem jsem si prohlédl nově rekonstruované technologické a marketingové centrum firmy. Bylo podpořeno z evropského programu Nemovitosti a je architektonicky tak zdařilé, že by klidně mohlo být součástí areálu nejprestižnějších světových firem,“ dodal.  Autorem řešení přestavby bývalého skladu mrazíren je známý východočeský architekt Přemysl Kokeš. Ten zachoval původní železobetonu konstrukci a doplnil ji novými stěnami ze skla a probarveného nerezového plechu. „Protože jsem dostal zadání na kreativní stavbu s ekologickým provozem a experimentálními postupy, využil jsem naklonění stěn k jihu. To umožňuje tepelný zisk v chladných měsících i chlazení dešťovou vodu ze zásobníků v létě. Budova má zatravněnou střechu se zavlažováním a celý objekt má nízkou energetickou náročnost,“ vysvětlil architekt
 
V kraji se kvůli nebezpečnému alkoholu provedlo 895 kontrol 

Pardubice (13. 9. 2012) – Dnes ve 13 hodin se konalo druhé setkání pracovní skupiny, která monitoruje situaci s metylalkoholem v regionu. Zástupci Krajské hygienické stanice, Celní správy, Krajského ředitelství policie, Hasičského záchranného sboru, České obchodní inspekce, Inspektorátu státní zemědělské a potravinářské inspekce a Pardubického kraje si budou pravidelně každý den vyměňovat informace a koordinovat další kroky.
Na území celého regionu jsou prováděny koordinované kontroly na stáncích i v obchodech. Dobrou zprávou je, že jsme na našem území zatím stále nezaznamenali ani jeden případ otravy. V případě, že by došlo k hospitalizaci osoby v Pardubickém kraji s podezřením na otravu metylalkoholem, svolá hejtman Radko Martínek neprodleně mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje, kam přizve další odborníky,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický, který se zúčastnil jednání pracovní skupiny. Radní zároveň informoval o připravenosti biochemické laboratoře Pardubické krajské nemocnice provádět rozbory biologického materiálu (krve a moči) na přítomnost metanolu. Podle ředitele Krajského ředitelství policie Radka Malíře bylo provedeno již 895 kontrol. Současně probíhají kontroly a rozbory odebraných vzorků ostatními složkami veřejné správy.
 
Třídenní konference Knihovny současnosti 2012 

Třídenní Konferenci knihovny současnosti 2012 zahájila tento týden v aule Univerzity Pardubice krajská radní Jana Pernicová. Celostátní setkání všech knihovníků se koná každoročně. Ústředním tématem konference v letošním roce je Koncepce rozvoje knihoven České republiky pro období 2011 - 2015, kterou schválila vláda.  „Knihovny mají v systému vzdělávání a trávení volného času stále svou nezastupitelnou úlohu. Je však nutné hledat cesty, jak reagovat na nejnovější vývoj technologií. Knihovny musí být schopné nabízet služby, které uživatelé ocení, například formou digitalizace knihovních fondů a s tím souvisejících záležitostí,“ uvedla Jana Pernicová, radní Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči. Požadavkům na účinnější a pestřejší služby se tématicky věnoval blok ke vzdělávání uživatelů knihoven, jehož součástí byly konkrétní příklady z praxe. Koncepce rozvoje knihoven rovněž počítá s nasazením jednotného rozhraní systému knihoven s centrálním portálem, od kterého si slibuje nárůst počtu aktivních uživatelů. Pořadatelem akce je Sdružení knihoven České republiky ve spolupráci s Ústřední knihovnickou radou České republiky a Krajskou knihovnou v Pardubicích, kterou zřizuje Pardubický kraj.