Českotřebovský deník 230/2012  (16.9.)                                 

Dva roky po zahájení provozu dopravního terminálu  Jana Pernera si můžeme nyní kontrolovat čas s novými hodinami, které byly ve trojím provedení instalovány na skleněné šachtě výtahu do  podzemního parkoviště. Tím byl (s určitým zpožděním) dokončen základní informační systém dopravního terminálu, občané dali najevo, že se s velkými hodinami mělo počítat od začátku. Jde o to, zda měli na mysli hodiny, které byly instalovány, nebo něco jiného. Podle některých názorů měly být velké oboustranné hodiny viditelné při příchodu k nádraží po stezce kolem potůčku od Pernera a stejně pak z druhé strany od centra terminálu. Na nástupišti jsou sice  malé digitální hodiny a od výtahu je dobře vidět na hodiny na budově železniční stanice. K provedení hodin ale připomínky nejsou, mají moderní vzhled a dobře se k moderně řešenému terminálu hodí.  Hodiny měří náš čas a na dopravním terminálu, kde jde o minuty do příjezdu a odjezdu vlaků či autobusů, by měly být snad všude. Myslím tím předevšímna nejfrekventovanější  část v podzemním parkovišti. Třeba zas při další úpravě. Zde by mohly být třeba i lacinější.  (mm)
 

 Imatrikulace studentů prvních ročníků Gymnázia Česká Třebová


V pondělí 3. září 2012 proběhla od 15 hodin v malém sále Kulturního centra Česká Třebová slavnostní imatrikulace studentů prvních ročníků českotřebovského gymnázia. Za přítomnosti rodičů, učitelů i vedení města byli uvedeni do studentského stavu chlapci a dívky osmiletého i čtyřletého studia. Imatrikulaci zorganizovalo gymnázium ve spolupráci se Spolkem Gymnázia Česká Třebová, s Kulturním centrem a vedením Města Česká Třebová. Moderování celé akce se ujal zástupce ředitele PhDr. Tomáš Kupka. Po přivítání všech přítomných vystoupili se svým projevem před sál plný hostů ředitel školy Mgr. Josef Menšík a místostarostka města Ing. Jaromíra Žáčková. Poté následovalo představování nových studentů a předávání pamětních listů i malých dárků. Svými podpisy do imatrikulační knihy studenti nakonec stvrdili své přijetí mezi gymnazisty. Příjemným zpestřením slavnostního odpoledne bylo vystoupení pěveckého sboru našeho gymnázia pod vedením PaedDr. Kamily Pavlíkové. Přejeme našim nováčkům hodně studijních úspěchů a šťastně prožitá studentská léta. Dana Řehořová foto Mgr. Milana Soukupová
 
Adaptační kurz

Ve dnech 10.–12. září jsme se my, žáci začínající se studiem na gymnáziu zúčastnili adaptačního kurzu ve Zderazi u Skutče. Po příjezdu jsme se ubytovali v areálu hotelu Renospond. Vzhledem ke krásnému letnímu počasí jsme se mohli koupat v přírodním koupališti, skákat na trampolíně, ale také jsme absolvovali výukové programy. Večer následovaly zpívánky u táboráku. Druhý den jsme si prohlédli expozici v záchranné stanici Pasíčka. Po obědě jsme se vydali do Toulovcových Maštalí. Po příchodu jsme ještě měli zdravovědu. Seznámili nás tam se zásadami první pomoci a dozvěděli jsme se spoustu dalších užitečných věcí, které se nám v životě budou hodit. Večer jsme opět seděli u táboráku a opékali špekáčky. Bylo to skvělé zakončení úžasného dne. Díky adaptačnímu kurzu jsme poznali nové kamarády a s radostí na něj budeme vzpomínat. Za celou primu Natálie Paďourová
 
Fotokroužek gymnázia na Staroměstské radnici


Členové fotokroužku českotřebovského gymnázia se 4. září zúčastnili slavnostní vernisáže výstavy vítězných fotografií již sedmého ročníku celostátní fotografické soutěže s názvem Fotoakademie. Tato soutěž není třebovským gymnazistům neznámá, již několik let se jí každoročně účastní a sklízí úspěchy. V letošním ročníku se nejvíce dařilo Adamu Ostruszkovi, který se v kategorii Světlo a stín umístil na prvním místě v hodnocení odborné komise v čele s fotografkou Sárou Saudkovou, a Michaele Nerudové, která získala druhé místo ve stejné kategorii. Vítězové nyní měli možnost vidět své fotografie ve výstavních prostorách Staroměstské radnice a vysvětlit návštěvníkům vernisáže, jak a při jaké příležitosti jejich fotografie vznikly. Studenti také v pražské Leica Gallery navštívili právě probíhající výstavu světově uznávaného dokumentárního fotografa Antonína Kratochvíla s názvem Domovina.
Veronika Kovářová, studentka oktávy, foto Mgr. Milana Soukupová
Pozvánky na přípravná utkání mužů na nadcházející ročník Krajské ligy hokeje

V přípravných utkáních se představí noví hráči týmu a případné nové posily, pod vedením nového trenéra Kamila Mlejnka.
1. přípravné utkání bude v úterý 18. 9. 2012 v 18:30 hodin na ZS, soupeřem bude HC Slovan Moravská Třebová
2. přípravné utkání  bude v neděli 23.9.2012 v 17:00 hodin, kdy bude soupeřem HC Skuteč.
 
Školička bruslení              
                     
                   
Školička je organizována Hokejovým oddílem TJ Lokomotiva Česká Třebová      
                   
Školička je zaměřená na výuku hokejového bruslení a jeho zdokonalení.    
Provádějí ji licencovaní trenéři se zkušenostmi při práci s mládeží.      
Výuka probíhá dle nejnovějších metodik a bruslařských trendů, s ohledem na věk   
a možnosti dětí.                  
                   
V roce 2012 - 2013 bude Školička probíhat v hodinových lekcích 2 x týdně  (úterý a čtvrtek)
ve dvou cyklech: říjen / prosinec 23 hodin          
    leden / březen 23 hodin          
                     
Částka za jeden cyklus je: 650,- Kč            
                   
Vybavení dětí: Brusle - nejlépe šněrovací          
    Ochranná přilba - hokejová s obličejovým košíkem    
     možnost zapůjčení            
    Rukavice              
    Teplé oblečení - využít funkční prádlo        
    Kvalitní ponožky             
    Láhev s pitím              
                   
Informace: tel.:603 903 828            
  hcceskatrebova@seznam.cz            
                   
 
Vyhlášení vítězů 11. ročníku soutěže Cesty městy & Konference o udržitelné dopravě 

Nadace Partnerství Vás srdečně zve do České Třebové na vrchol letošního ročníku soutěže Cesty městy. Ve čtvrtek 20. září proběhne v místním kulturním centru Konference o udržitelné dopravě, během níž dojde ke slavnostnímu vyhlášení vítězů letošního ročníku soutěže. Na hlavním náměstí je rovněž pro veřejnost připravena interaktivní akce věnována tématu šetrné mobility.  Soutěž Cesty městy je určená pro dopravní řešení zaměřená na zvyšování bezpečnosti provozu. Jejím cílem je zviditelnit a odměnit kvalitní dopravní řešení realizovaná v České republice, která se mohou stát inspirací pro ostatní obce. Hlavními partnery soutěže a slavnostního vyhlášení jsou Škoda Auto, 3M, BESIP, Moderní obec, Ministerstvo životního prostředí ČR a město Česká Třebová.  Přijďte se dovědět více o tématu bezpečnosti dopravy!
Kdy: čtvrtek 20. 9. 2012
Šetrná mobilita                                    Akce pro veřejnost, Staré náměstí, 9.30 – 15.30 hodin
Konference o udržitelné dopravě        vystoupí zástupci ČVUT, MDČR, SFDI, Nadace Partnerství aj.  Kulturní centrum, 10.15 – 15.30 hodin
Slavnostní vyhlášení vítězů                 Kulturní centrum, Nádražní 397, 14.00 – 14.30 hodin
 
Smíchovská truhlíková inspirace až z Balkánu?

"Občas se stane, že i na prázdninových cestách člověk narazí na něco, co mu připomene rodnou hroudu. A ne vždy to musí být zrovna něco pozitivního. 
Procházel jsem se právě po bulharské Sofii, když jsem u synagogy na TO narazil. Byla to taková malá připomínka, která mne hned přenesla domů, do Prahy, konkrétně na Smíchov, který byl nedávno celkem důmyslně překřtěný na Truhlíkoland. Vážení Pražané, milí obyvatelé Smíchova, nejste v tom sami, i v Sofii mají své betonové truhlíky, byť jen o něco menší, než v Praze.
Soudě podle jejich vzhledu tu truhlíky i s rostlinami už nějaký ten rok budou, ale jak můžete vidět na fotografii, o tom, že by třeba poskytovaly stín, se hovořit nedá a s produkcí kyslíku to taky asi moc slavné nebude. Nechci být zbytečným pesimistou, ale očekávám, že to s těmi smíchovskými truhlíky dopadne obdobně."
  Lidové noviny 14. září 2012 
Proč si toho všímáme? Protože betonové truhlíky neboli kontejnery na Smíchově by mohly být vytvořeny třeba i podle "vzoru Neruda" z České Třebové. Tyto kontejnery byly za sponzorské spolupráce několika firem vyrobeny v našem městě v tehdejší provozovně Jevisport za spolupráce pana Otakara Nerudy (jako činovníka tehdy čerstvě obnoveného Okrašlovacího spolku) a pana Homolky. Výsledky můžeme dodnes pozorovat na našem Novém náměstí mezi lavičkami v prostoru před (bývalou) prodejnou Hejl a restaurací Trávník, nyní se přeměňující na obchodní středisko  Na potřebnost, osázení a stav těchto truhlíků během roku můžeme mít různé názory, na fotografiích výše umístěných vidíme, že jsou jistě větší ozdobou náměstí, než kdyby zde byl ušlapaný trávník nebo jen asfalt či nějaká dlažba.  prostory mezi betonovými kontejnery však mají být (a dříve byly) vyplněné atypickými lavičkami. Vzhledem k jejich problematickému stavu byly odstraněny. Tvořily mobiliář města  v rámci péče o něho by měly být obnoveny.  (mm)
V kraji se kvůli nebezpečnému alkoholu provedlo 895 kontrol

"Na území celého regionu jsou prováděny koordinované kontroly na stáncích i v obchodech. Dobrou zprávou je, že jsme na našem území zatím stále nezaznamenali ani jeden případ otravy. V případě, že by došlo k hospitalizaci osoby v Pardubickém kraji s podezřením na otravu metylalkoholem, svolá hejtman Radko Martínek neprodleně mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje, kam přizve další odborníky,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický, který se zúčastnil jednání pracovní skupiny. Radní zároveň informoval o připravenosti biochemické laboratoře Pardubické krajské nemocnice provádět rozbory biologického materiálu (krve a moči) na přítomnost metanolu. Podle ředitele Krajského ředitelství policie Radka Malíře bylo provedeno již 895 kontrol. Současně probíhají kontroly a rozbory odebraných vzorků ostatními složkami veřejné správy.