Českotřebovský deník 232/2012 (18.9.)                                  
Problematika záchodů v České Třebové

Jsem vnučkou jedné skoro 80leté občanky České Třebové, která musela zdolat na svůj věk poměrně náročný a nepříjemný úkon, a to jen díky tomu, že v blízkosti Parnického hřbitova není žádný záchod.
Vše se odehrávalo jednoho zářijového deštivého dne, kdy se vydala s kytkou na hrob.
Na hřbitově ji však přepadly střevní potíže, které potřebovaly velice rychlé řešení. Nejbližší záchod je až v Tesku, které je dost daleko. Ani nejrychlejší sprinter z České Třebové by nestihl bez újmy doběhnout až k Tesku, natož starší člověk. Tak jí nezbývalo nic jiného, než rychle vyhledat křoví, kde by nalezla alespoň trošku soukromí a klidu. Rychle se snažila odkládat hole, batoh, bundu, deštník a jiné věci na promoklou zem. Všichni z nás (i my mladší generace) víme, jak může být vyprázdnění v přírodě atleticky náročným a nepříjemným úkonem, co potom pro občana v letech..!
Celý článek píšu proto, že si myslím, že když žijeme v jednadvacátém století, měl by být záchod určitým standardem. Obzvlášť na takto frekventovaném místě, jako je hřbitov, kde většina návštěvníků je převážně starších věkových kategorií, nehledě na to, že podobný problém mohou řešit i lidé v kterémkoliv věku. 
Věřím, že tento článek se dostane i k vedení města Česká Třebová. A nebude pouhým výkřikem do tmy. Tímto vedení prosím, za sebe a všechny občany České Třebové a jejího okolí, aby se nad touto problematikou zamysleli a začali ji řešit. Přeci i Vy jste pouze lidi, kteří někdy podobný problém řešili a byli jste šťastní za každou „kadibudku“, která Vám pomohla problém vyřešit. Vždyť je to přeci biologická potřeba každého z nás, která se musí řešit. V České Třebové nás je více jak 16 000 a každý z nás někdy řeší podobný problém, tak proč ho nevyřešit jednou provždy…Děkuji K. K.
 
Stacionář oslavil 15 let činnosti

Dne 25. září 2012 se konal další vlakový výlet soupravou Regionova, který k 15-ti letému výročí činnosti stacionáře zorganizovalo Krajské centrum osobní dopravy v Pardubicích a Osobní stanice v České Třebové. Výlet se konal pod osobní záštitou člena Rady Pardubického kraje pana Martina Netolického, který se také osobně celé akce zúčastnil a během cesty se všemi ochotně diskutoval o aktuálních otázkách. Slavnostní atmosféru tomuto výletu dodala i hojná účast rodinných příslušníků klientů, kteří s námi chtěli oslavit toto významné jubileum. Cílem naší cesty bylo tentokrát město Králíky. V Letohradu na nás čekalo milé překvapení v podobě „revizora“ Václava Faltuse, který přispěl k dobré náladě všech zúčastněných.
V cíli naší cesty jsme si se zájmem prohlédli Vojenské muzeum a historický klášter na Hedeči.
Vyvrcholením celé akce byl slavnostní oběd v restauraci hotelu Poutní dům, kam nám přijel popřát mnoho úspěchů do další činnosti i hejtman pan Radko Martínek.
Děkujeme organizátorům za opětovnou výbornou přípravu výletu a všem zúčastněným za osobní podporu a příjemně strávený den.
Mgr. Eva Ostruszková
 
KŘEST NOVÉ KNIHY BLANKY KOSTŘICOVÉ

Pražské nakladatelství Dauphin právě vydalo novou knihu spisovatelky a literární kritičky Blanky Kostřicové Kronika. Publikace je psána v poněkud zvláštním žánru: obsahuje čtyřiaosmdesát příběhů na padesát slov, které Blanka Kostřicová začala psát loni v létě, původně pro internetové vydavatelství Zdeňka Krále. (Některé z nich jsme otiskli i v Českotřebovském zpravodaji.) Autorka však příběhy na internet brzy posílat přestala, protože se jí začaly skládat v příběh větší – dnešní Kroniku. Ta je částečně inspirována rukopisnou Kronikou našeho rodu, kterou počátkem šedesátých let minulého století sepsala spisovatelčina babička Jarmila Quellová. (Blanka Kostřicová pochází z rodu Honlů, jednoho z nejstarších českotřebovských.) Blanka Kostřicová však v knize dovádí (nejen) rodovou historii až do současnosti a kromě toho se inspiruje mnoha dalšími prožitky. Texty v knize jsou někdy epické, jindy lyrické – především úvahové, občas se objeví i text rázu anekdotického.
„Po Třebovských povídkách je Kronika mou ´nejtřebovštější´ knihou,“ uvedla autorka. Zároveň se však Kronice již dostalo příznivého přijetí v literárních  kruzích pražských, brněnských a ostravských.
Křest knihy Kronika se uskuteční v úterý 23. 10. v 19.00 v čítárně Městské knihovny.
Publikaci je již možné zakoupit v knihkupectví Paseka. 
 
Gymnázium Česká Třebová připravuje na 26. a 27. září zajímavý program

26. září  VĚDA A TECHNIKA NA DVORECH ŠKOL   8.15–15.00

Gymnázium Česká Třebová zve všechny zájemce na akci
Pořadatelem populárně-naučné akce je Univerzita Pardubice, která si vybrala českotřebovské gymnázium jako hostitelskou školu. Součástí programu, jehož cílem je ukázat žákům svět moderních technologií a technické a přírodovědné disciplíny hravou formou, jsou zážitkové dílny a zábavné aktivity určené nejen žákům a jejich učitelům, ale také dalším zájemcům z řad veřejnosti. Nabízíme tak našim potenciálním uchazečům o studium na naší škole a jejich rodičům jedinečnou příležitost seznámit se s prostředím školy během atraktivního programu, který je zároveň dobrou motivací ke studiu na gymnáziu a následně pak na vysokých školách technického či přírodovědného zaměření. Těšíme se na setkání s vámi.
 
26. a 27. září  Škola trochu jinak  8.15–13.40 

Akce proběhne pod záštitou radního Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, Ph.D.
Garant akce: Mgr. Ivana Pecháčková (Ivana.Pechackova@gymnct.cz)
Anotace: Cílem akce je zatraktivnění výuky a příprava zážitkových aktivit pro naše žáky. Podrobný program:

 

 
Polovina Čechů nejraději chodí do sběrných dvorů  

Ačkoliv se Češi, kteří neodevzdávají vysloužilé elektrospotřebiče k ekologické recyklaci, vymlouvají na nedostatek míst zpětného odběru, jde hlavně o omluvu vlastní pohodlnosti. V současnosti existuje mnoho možností, kam staré elektro odevzdat.  Lidé je mohou například předat prodejci při nákupu nového zařízení, mohou je vhodit do speciálních sběrných kontejnerů, využít mobilní svozy velkoobjemových nebo nebezpečných odpadů, popř. je odevzdat sborům dobrovolných hasičů, zapojených do projektu Recyklujte s hasiči kolektivního systému ELEKTROWIN. Pro 49 % Čechů je ale nejoblíbenější formou zapojení se do procesu recyklace návštěva sběrného dvora. Vyplývá to z nedávného průzkumu společností ELEKTROWIN a Asekol.
Lidé mají možnost odevzdat své vysloužilce do bezmála 9 000 sběrných míst po celé republice. Zpětný odběr kompletních spotřebičů je zdarma, a to pro každého bez ohledu na místo trvalého bydliště. „Důležité je, aby elektrozařízení bylo kompletní. Znamená to, že mu nesmí chybět žádný zásadní komponent typu motor, kompresor nebo jiná funkční součástka. V případě nekompletního zařízení sběrný dvůr spotřebič nemusí přijmout, nebo za něj může vyžadovat poplatek,“ říká Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN a dodává: „Pokud sběrný dvůr mající s námi uzavřenou smlouvu o spolupráci odmítne převzít kompletní elektrozařízení, pak je nejlepší nás kontaktovat a my zjednáme nápravu.“
Povinnost zpětného odběru kompletního elektrozařízení platí i pro prodejce elektroniky, a to tzv. „kus za kus“. Tedy pokud si koupíte nový, musí vám umožnit vrátit starý stejného typu. Mnozí prodejci však přebírají nepotřebná elektrozařízení i bez nutnosti nákupu. Pokud to však neudělají, musí spotřebitele informovat, kde se nachází nejbližší místo zpětného odběru. Tato informaci je dostupná 24 hodin denně, 7 dní v týdnu na webových stránkách ELEKTROWIN.cz v sekci Seznam míst zpětného odběru.
Ze sběrných míst putují vysloužilé elektrospotřebiče do zpracovatelských zařízení, kde jsou nejprve rozebrány na jednotlivé komponenty, ze kterých jsou odstraněny součásti obsahující nebezpečné látky (např. kondenzátory, baterie, apod.). Následně se součásti bez nebezpečných látek drtí a třídí podle druhu materiálu pro recyklaci. Recyklovatelné materiály se používají pro výrobu nových produktů, kde nahrazují primární suroviny.
Hejtman ocenil úspěšné reprezentanty v hasičském sportu

Pardubice (17. 9. 2012) - Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek poděkoval v pondělí úspěšným reprezentantům z řad dobrovolných hasičů v požárním sportu. V sále rady předal 22 oceněným pamětní list Pardubického kraje a praktický dárek, sekyrku. Slavnosti se zúčastnili starosta krajského sdružení hasičů Pardubického kraje Josef Bidmon a náměstkyně starosty SH ČMS pro úsek mládeže Monika Němečková.
Starosta krajských hasičů představil hejtmanovi Martínkovi úspěšné reprezentanty v hasičském sportu i jejich trenéry. Nejvýraznější úspěchy zaznamenali dvojnásobná mistryně České republiky Markéta Marková z Dolní Čermné, která kraluje mezi dorostenkami v běhu na sto metrů, a mistr světa Martin Lidmila. Nadějný a talentovaný sportovec ze Zbožnova vybojoval zlatý kov na III. Mistrovství světa dorostenců v požárním sportu v Lotyšsku.
„Vážím si práce dobrovolných hasičů, kteří ve volném čase nasazují životy, aby ochránili bezpečí spoluobčanů. Obdivuji, že dokáží při svém studijním i pracovním vytížení najít čas také na sportování. Bez kvalitní přípravy by jen stěží dosáhli tak vynikajících výsledků i na mezinárodních závodech. Požární sport je užitečný pro mládež, protože zoceluje jejich tělo i charakter. Je také přípravou na hlavní poslání hasičů, které vyjadřuje heslo Bližnímu ku pomoci, vlasti k obraně,“ vyzdvihl hejtman úlohu a poslání hasičstva.
Každoročně Pardubický kraj podporuje občanské sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska – krajské sdružení Pardubického kraje částkou 300 tisíc korun. „Nezapomínáme ani na jednotky dobrovolných hasičů obcí, kam po čtyři roky posíláme nezměněnou částku, pět milionů korun z krajského rozpočtu,“ dodal hejtman.
„Jsem potěšen, že kraj myslí na dobrovolné hasiče, což vyjadřuje nejen finanční pomocí, ale také morální podporou,“ chválí postoj Pardubického kraje k hasičům šéf krajského sdružení Josef Bidmon.
 
Fakta
22 úspěšných reprezentantů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS)
- družstvo SDH Zbožnov, 1. místo na MČR dorostu v požárním sportu
- družstvo SDH Široký Důl, 2. místo v kategorii mužů na 59. mistrovství SH ČMS v požárním sportu
- mistryně ČR v kategorii dorostenek Markéta MARKOVÁ, SDH Dolní Čermná
- mistr světa v kategorii dorostenců Martin LIDMILA, SDH Zbožnov