Českotřebovský deník 234/2012 (20.9.)                                  
VODNÍ AEROBIK 


Ve čtvrtek 20. září  se v Malé scéně konal první koncert českotřebovského Kruhu přátel hudby v nové již 51. sezóně.  Recital kytarové české legendy - Lubomíra Brabce přilákal také mladší publikum. Fotografie Martina Šebely jsou z přestávkové autogramiády.  Také společná fotografie Lubomíra Brabce s předními organizátory koncertu  Jaroslavem a Martou Demelovými  bude jistě patřit do kroniky zdejšího KPH.   Letošní sezónu otevřel velmi úspěšně.  Do konce září se uskuteční ještě jeden (mimořádný) koncert, na kterém vystoupí italský pěvecký sbor Il Rifugio z italského města Seregno ležícího poblíž Milána.
 
Mateřské centrum ROSA nespí 

Mateřské centrum se chystá do nových prostor vybudovaných "na míru" v bývalé školní kuchyni v ulici Viléma Kyrala v sousedství parnické školy. Zatím je v době uzávěrky objekt stále v moci stavbařů a tak MC zatím neví zatím co si může dovolit plánovat, odkdy bude skutečně možné  se zde zase scházet a připravovat programy tentokráte už "ve svém". 
Proto zatím předpokládá externí program, jeho stručný výčet zveřejňujeme:
5. - 7. 10. - "Pojďte si s námi hrát" -  víkendový pobyt pro rodiny s dětli Strážná u Lanškrouna
17. - 19. 10. - "Sekáč" - oblíbený prodej nejen dětského oblečení z druhé ruky
26. - 27. 10. - "Halloweenská noc" - aneb pojďte se chvilku krásně bát...
Připravujeme:
20. 11. 2012  - 9.00 - 12.00 - Komunikace v rodině - seminář

Úmrtí v září


Jiří Sedláček nar. 1934 Česká Třebová

Ing. Marie Ryšavá, nar. 1941 Česká Třebová

Jaroslava Šimonová nar. 1935 Česká Třebová

Eliška Jindrová nar. 1932 Česká Třebová

Jiří Pecháček  nar. 1953 Česká Třebová

Evženie Venclová  nar. 1933 Česká Třebová

Jaroslav Jakubka nar. 1922 Česká Třebová

Miroslav Pachl nar. 1947  Česká Třebová

Bohuslav Ducháček  nar. 1924  Česká Třebová

Anna Pucová  nar. 1947 Česká Třebová

Jaroslava Buriánková nar. 1941 Vlčkov

Marta Morkesová  nar. 1930  Česká Třebová

Miroslav Vávra nar. 1935  Česká Třebová

Ladislav Čaška nar. 1931  Rybník

Josef Hájek  nar. 1922 Sloupnice

Karel Brzek nar. 1947 Třebovice

Tusdnelda Burešová nar. 1925  Česká Třebová

Hana Jeništová  nar. 1940 Česká Třebová

Hana Vanišová nar. 1937  Česká Třebová

Bohumil Čech nar. 1943 Česká Třebová

Jaroslav Chládek nar. 1938  Česká Třebová

Jana Kostřicová nar. 1933 Česká Třebová

Čest jejich památce !

 

Křesťanská Akademie v České Třebové zve na přednášku  
doc. Jiřího Mrázka, Th.D.
vedoucího katedry Nového zákona na ETF UK
na téma  Svět Apokalypsy - apokalypsa světa podle poslední biblické knihy 
23. října 2012 v 19.00 v modlitebně CASD 
(Smetanova 1450)
Pozvánka na hokej v říjnu. Začínají se hrát  mistrovská utkání !   

KRAJSKÁ LIGA MUŽŮ
DAT. DEN HOD. DOMÁCÍ HOSTÉ
9.10.12 ÚT 18:30 TJ Lokomotiva Česká Třebová HC Litomyšl
18.10.12 ČT 18:30 TJ Lokomotiva Česká Třebová ZH Pardubice
28.10.12 NE 17:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová HC Spartak Choceň
04.11.12 NE 17:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová HC Chrudim
         
 Liga mladších žáků
28.09.12 9:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová HC Skuteč
13.10.12 SO 9:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová TJ Lanškroun
25.10.12 ČT 9:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová HC Slovan MoravskáTřebová
       
Ročník 2003
14.10.12 NE 9:00 TJ Lokomotiva Česká Třebová TJ Lanškroun
14.10.12 NE 9:45 TJ Lokomotiva Česká Třebová HC Slovan MoravskáTřebová
14.10.12 NE 10:30 TJ Lokomotiva Česká Třebová HC Litomyšl
"Bude pršet? V Hliníkách určitě! 

Klub Hliníky pořádá již 3. ročník dámského turnaje v karetní hře "Prší". Akce je určena všem dívkám, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, kamarádkám, přítelkyním, prostě všem ženám, a to jak místním, tak z blízkého i dalekého okolí.Jsou vítány všechny ženy, kterém mají radost ze hry i ze života.
Kdy? sobota 3.11.2012
Kde? Spolková chata Hliníky
Prezentace: 9.00 hodin - zahájení: 10.00 hodin - startovné: 100,- Kč
Teplý oběd zajištěn. Na příjemnou karbanickou sobotu Vás srdečně zve krásnější polovina Klubu Hliníky!"

MANŽELÉ DOSTÁLOVI BYLI Z DOBRODRUHŮ UNEŠENI


„Muži generála PATTONA – MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK – A třináctý byl kat – Tváře osudu – Útěk z pekelného domu – Nacisté pod ochranou, aneb kdo vlastně prohrál válku – Prokletí LÍDY BAAROVÉ – Kam zmizel zlatý poklad republiky – Mraky nad Barrandovem – Oběti a jejich vrazi aneb o tom jak Česká republika pomáhala unikat nacistickým zločincům – JOSEF GOEBBELS a LÍDA BAAROVÁ –Svědek z cely smrti – Strážce brány – Tajemství jihlavských katakomb a jiné nevysvětlitelné příběhy – tři díly výpravné publikace „Cesty za oponu času…“ To je pouze několik náhodných titulů dobrodruha, cestovatele, redaktora, novináře, spisovatele – fotografa – filmaře, ústeckého rodáka STANISLAVA MOTLA(1952). Kromě toho jsme si mohli na stanici Český rozhlas 2 poslechnout více jak sto půlhodinových dílů „STOPY, FAKTA, TAJEMSTVÍ STANISLAVA MOTLA“. Tento dokumentarista fascinoval statisíce diváků TV NOVA v pořadu „Na vlastní oči“, nyní se můžeme těšit i na filmové „STOPY, FAKTA, TAJEMSTVÍ…“. První díl odvysílala ČT1 již ve středu 5. září ve 21.55 hodin a další díly budou ve středu v témže čase pokračovat. 

„Lidé a oceán – Jak nelze zabít město – Povídání na spaní pro DOUBRAVKU a DANIELU – Ring volný třetí kolo – Dopisy z ostrova tučňáků – Legenda dobyvatelů – Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka – Lidé a oceán – Malá Velká Skrovnice – Moře solí země - Život v kleči aneb za hory za doly(2011)“, to je pouze několik názvů  knih spisovatele, stavitelé lodí, mořeplavce, fotografa, filmaře, člověka, který pomáhá dětem v dětských domovech RUDOLFA KRAUTSCHNEIDERA (1943).

S těmito vzácnými pány se manželé KRISTÝNA a MILAN DOSTÁLOVI z České Třebové ve čtvrtek 23. srpna v ústeckém „MAXU“ rozhodně nenudili.     M.R.

MANŽELÉ DOSTÁLOVI s S. MOTLEM a R. KRAUTSCHNEIDEREM  Foto: M. Richter

 

" Vodní aerobik od 8.10. 2012 opět zahájen - přijď´te si zacvičit do plaveckého bazénu v České Třebové!
Kdy cvičíme? Každé pondělí od 16.30 do 17.30 hodin
Sraz vždy 15 minut před zahájením  /pozor-první pondělí v měsíci se necvičí-sanitární den/               
Pro koho je cvičení vhodné?
- pro ženy i muže jakéhokoliv věku, plavce i neplavce
- pro ty, kdo si chtějí zvýšit či udržet fyzickou kondici,
  zformovat postavu, urychlit rehabilitaci po úraze
- pro lidi s tělesnou nadváhou, pro které je problematické cvičení na suchu
Co ke cvičení potřebujete?
- plavky, nejlépe sportovní jednodílné
- lahev s pitnou vodou
- dobrou náladu a chuť si zacvičit
U tohoto cvičení nejsou stanoveny výkonnostní, věkové ani váhové kategorie a můžete se kdykoliv zapojit bez předchozího objednání. Cvičební pomůcky Vám budou zapůjčeny.  Těšíme se na Vás! 
Za TJ Plavecké středisko Renata Klaclová.
Informace z 83. jednání Rady Pardubického kraje 

Čtvrtek 20. 9. 2012
Pardubický kraj pomáhá pobytovým sociálním službám
Klesající státní dotace působí nejvíce problémů pobytovým službám, především domovům pro seniory. Přestože obdobný problém musí kraj řešit u svých zařízení, schválilo zastupitelstvo na svém jednání dne 13. 9. 2012 návrh odboru sociálních věcí na finanční výpomoc pro 16 mimokrajských zařízení ve výši 11 970 000 Kč. Tyto finanční prostředky byly pro jednotlivá zařízení transparentně rozděleny podle jednotných kritérií. Na jedno lůžko se stupněm závislosti II, III a IV byla určena částka 10 000 Kč. „Je třeba připomenout, že zodpovědnost za financování sociálních služeb je plně na státu, na kraj totiž nebyly v rámci konstrukce rozpočtu krajů žádné prostředky převedeny. Tato pomoc je tedy výrazem solidarity kraje s obcemi a neziskovými organizacemi, které zřizují lůžková zařízení a musí se vyrovnat s obtížnou finanční situací,“ uvedl radní pro sociální oblast Jiří Brýdl.
 
Rada se zabývala transformací systému péče o ohrožené děti.
Kraj se připravuje na zásadní změny v systému péče o ohrožené děti. „Nyní řešíme především budoucnost tří dětských domovů pro děti do tří let a šesti dětských domovů, které zřizujeme,“ uvedl radní pro sociální oblast Jiří Brýdl. „Kraj zřídil expertní skupiny, které připravují využití kapacit těchto domovů včetně jejich pracovníků. Jde o to, aby se na nezbytných změnách mohli s předstihem sami podílet a ve spolupráci s odborem sociálních věcí našli v novém systému adekvátní roli. Zásadním problémem je, že metodické vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR v oblasti připravovaných a vládou schválených změn je nedostatečné,“ řekl Brýdl.
Druhým problémem je řešení systému dlouhodobé pěstounské péče a pěstounské péče na přechodnou dobu společně s vytvořením podpůrného systému ambulantních a terénních služeb. „Zde vstupujeme do realizace. Pardubický kraj je jedním z pěti krajů, které budou tyto změny pilotně ověřovat,“ konstatoval Jiří Brýdl. Na řešení se podílejí odbor sociálních věcí Pardubického kraje, neziskové a profesní organizace, orgány sociálněprávní ochrany a další externí spolupracovníci včetně zkušených pěstounů. „Celé toto úsilí směřuje k tomu, aby při procesu transformace nedošlo k nežádoucím situacím ve vztahu k dětem, stávajícím zařízením a také ve výběru pěstounských rodin. Je třeba také připomenout, že nový systém má především rozvinout péči o ohrožené rodiny tak, aby co nejméně dětí muselo být umísťováno do náhradní péče. Je totiž přesvědčivě prokázáno, že rodinná péče je nenahraditelná,“ dodal Brýdl.
 
Pardubická nemocnice uspoří na energetických službách
Také Pardubickou krajskou nemocnici zařadila Rada Pardubického kraje do programů energeticky úsporných projektů, takzvaných EPC. „Ve veřejné zakázce na výběr poskytovatele energetických služeb se zaručenou úsporou pro Pardubickou krajskou nemocnici vyhrála ze tří uchazečů firma Siemens,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek a upřesnil: „Firma provede investici úsporných opatření za 90 milionů korun, která každoročně zaručí úsporu na energiích více než 11,5 mil. korun.“