Českotřebovský deník 235/2012  (22.9.)                                 
Příležitost k zamyšlení 

Vážení spoluobčané obyvatelé středu města, chybí Vám uzavřená prodejna potravin na Trávníku? Mě ano a velmi! Máme nyní možnost si vyzkoušet a zamyslet se, jaké to bude, až nám střed města po obchodní stránce vymře. Jaké to bude bez masny, bez mlékárny, bez zeleniny, bez sportu, bez lékárny,bez elektry……….?! To jsou ty, kam chodím a slyším, jak se jim (ne)daří. Řeknete, to je jen takový podnikatelský folklór. Není, mám s tím vlastní zkušenost. Bude pozdě, až nám mlékárnu a další zavřou. Zavřou? Kdo?My sami rozhodujeme.                                                                                                                                Richard Záveský
 
Zvítězila stěžovatelka, soud rozhodl o neplatnosti směnky

Před časem jsem rozhodl, že krajská zdravotnická zařízení nemají užívat formu směnky při nesplnění právní povinnosti, tedy zaplacení regulačního poplatku. Všechny nemocnice nyní užívají právní formu uznání dluhu. Ta totiž zamezí případům, že se dlužníci o narůstání svého dluhu vůbec nedozvědí. Tristní zjištění přichází v těchto dnech, kdy Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že některé směnky jsou neplatné. Pro pacienty to je pozitivní zjištění, že nemusí platit vysoké náhrady. Pro mě z toho vyplývá, že chybné rozhodnutí s použitím směnek bylo selháním tehdejšího vedení nemocnice a kraje. Ten v minulém volebním období zjevně neměl situaci ve svých zařízeních pod kontrolou. Jsem rád, že k obdobným lapsusům nemůže již docházet díky citlivějšímu přístupu k pacientům.
Martin Netolický,  radní Pardubického kraje pro zdravotnictví
Křest nového CD skupiny POUTNÍCI Česká Třebová "Dlouhá cesta".

Jako jistý host vystoupí další českotřebovská skupina MEDVĚDI a další zajímaví hosté a kmotři.
Akce se bude konat 10.11.2012 od 19 hodin ve velkém sále Národního domu v České Třebové, vstupné dobrovolné.
Další info v listopadovém Zpravodaji a na plakátech.
Povídání o ekozáchodech Pod Skalkou

25.10.2012 ve 18 hodin v sále Restautrace Pod Skalkou
Jan Betlach: Povídání o ekozáchodech
Pro zahrádkáře, chalupáře a všechny ostatní.
Seznámení s jednotlivými systémy, výhody a nevýhody.
Odpovědi na dotazy. Bonus - záchody celého světa. Ukázky a příhody z cest. Vstupné dobrovolné.
Církev adventistů sedmého dne oznamuje:   

Církev adventistů s. d. srdečně zve českotřebovskou veřejnost na hudební vystoupení:
WORSHIP – zpívané chvály
Přijďte si poslechnout a také s námi zazpívat.
Kdy: sobota 6. 10. 2012 v 17:00  hodin
Kde: Malý sál Kulturního centra             http://ceskatrebova.casd.cz
 
Taneční škola Knířovi informuje – říjen 2012

12. 10. 2012 začínají Taneční pro dospěláky – začátečníky i pokročilé.
ZUMBA s Laďkou běží již od září každé úterý.
V průběhu října (po skončení rekonstrukce v tělocvičně) by měl začít kurz oblíbené SALSY.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi).
 

Co pro Vás připravila knihovna na říjen:                             


Týden knihoven 2012 s mottem:

 

Čti, žij zdravě! 1. - 7. 10. 2012

Městská knihovna Česká Třebová se zapojuje i letos do celorepublikové akce Týden knihoven, těšit se můžete na následující akce:

 

Út 2. 10.

Markéta Vydrová, ilustrátorka

Do knihovny zavítá na besedy se školami ilustrátorka dětských knih a učebnic Markéta Vydrová. Narodila se prý s tužkou v ruce a barvy byly její první hračky. Její kresby a malby zdobí okolo 45 knih, např. Puntíkáři, Duchaři, Pachatelé dobrých skutků, Josífkův pekelný týden, … a spoustu dalších. Besedy pro školy.

 

Út 2. 10. od 15 hodin dětské oddělení

Matyldino předčítání "Putování za nejmocnějším kouzlem"

Milé holky a kluci, zvu vás v říjnu opět na vyprávění pohádek, tentokrát to bude "Putování za nejmocnějším kouzlem". Bude to napínavý příběh jedné obyčejné holčičky, která najde… ale dál už vám nic neprozradím., tak přijďte za námi do knihovny, kde si po pohádce  společně vyrobíme veselé motýlky pro radost. Těší se na vás Matylda. Vstupné dobrovolné.     

 

Čt 4. 10. od 17 hodin čítárna

Povídej, kde jsi byl… Univerzita volného času 2012

„Burza hezkých dovolených v Česku aneb za malý peníz hodně radosti“

Přijďte si na hodinku popovídat do čítárny, přineste tip (fotky, prospekty, nebo jen informaci o zajímavém místě, vlídném penzionu, kempu) a odnesete si inspiraci!! Vítáni hlavně neposedové! Průvodkyní cestovatelská duše Alena Landová.

 

Pá 5. 10. od 17 hodin čítárna

Podzimní dekorace

Podzimní dílnička – pro dospělé, ale nejen pro ně. Přijďte si s námi vyrobit malé podzimní dekorace. Přihlašujte se prosím na dospělém oddělení, na telefonním čísle 732 756 827 nebo na emailu jana.jakeschova@ceska-trebova.cz. Na dílničku si potom vezměte pouze dobrou náladu a 50,- Kč na vstupné.

 

Po celý týden Vám odpustíme vaše upomínky.

9. 10. od 15 hodin čítárna

Tvořivá dílnička

Tvořivá dílnička pro děti – Veselé vařečky. Už jste někdy vyráběli loutku nebo dekoraci z vařečky, pokud ne, ale chcete to zkusit, přijďte na naši tvořivou dílničku.  Přihlašujte se prosím na dětském oddělení nebo na telefonním čísle 732 756 827. Vstupné 30,-Kč

16. října od 17 hodin čítárna

Beseda o shiatsu masáži  a Sluneční józe s praktickými návody pro posílení organismu, Mgr.Kateřina Magdaléna Kvochová. Vstupné dobrovolné.

 

23. října od 19 hodin čítárna

Blanka Kostřicová: Kronika

Městská knihovna Česká Třebová si Vás dovoluje pozvat na křest nové knihy Blanky Kostřicové: Kronika. Knihu vydalo pražské nakladatelství Dauphin. "Po Třebovských povídkách je Kronika mou ´nejtřebovštější knihou´," uvedla autorka. Křest knihy Kronika se koná v úterý 23. 10. v 19.00 v čítárně Městské knihovny.

Jeden se symbolů kraje, mumie Hereret, poodhalila tvář

Moravská Třebová/Praha (20. 9. 2012) -   Hereret  neboli proslulá mumie z Moravské Třebové už zdobí jeden z regionálních vlaků v kraji. Nyní se o ní mohou zájemci dozvědět více díky nové publikaci „Ve stínu pyramidy. Příběhy moravskotřebovské mumie“.  Knihu  vydaly Národní muzeum a Kulturní služby města Moravská Třebová s podporou Ministerstva kultury ČR, Pardubického kraje a soukromé dárkyně. Slavnostního křtu se ve čtvrtek večer v Náprstkově muzeu zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.
„Pražský Večer s mumií v Náprstkově muzeu byl důkazem toho, že se nejedná jen o regionální zajímavost, ale že v našem kraji máme opravdu světově ceněnou památku,“ uvedl hejtman. Samotného křtu se ujal Mohamed Saad, inspektor archeologické expedice do Wad Ben Naga v Republice Súdán spolu s editory publikace, egyptologem Pavlem Onderkou a vedoucí moravskotřebovského muzea Janou Martínkovou.
„Publikace třinácti autorů zpracovává problematiku egyptských mumií v českých sbírkách, osobnost mecenáše moravskotřebovského muzea L. V. Holzmaistera, dále popis radiologického vyšetření a rekonstrukce obličeje moravskotřebovské mumie Hereret, lokalitu Láhún, ze které Hereret velmi pravděpodobně pochází, i dobu 22. dynastie, kdy zde žila,“ popisuje vedoucí muzea. Nechybí pojednání o „otci archeologie“ W. M. Flindersovi Petriem, i kapitoly o velmi podobných mumiích, resp. obalech mumií, které se nacházejí v různých muzeích; zde se dočteme o kartonážovém krunýři v Opavě a o mumii Meresamun v Chicagu, u které byla také, podobně jako u Hereret, provedena rekonstrukce její skutečné podoby. Rekapitulována je účast moravskotřebovské mumie na egyptologických výstavách. Od čtvrtka je kniha dostupná také čtenářům a zájemcům o historii.
 
Hejtman dekoroval prapor vojenské školy

Moravská Třebová (21. 9. 2012) – Žáci prvních ročníků skládali slavnostní slib v areálu Střední vojenské školy. Přítomen byl mimo jiné hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který stuhou dekoroval prapor této prestižní školy s legionářskou tradicí. „Je mi ctí, že mohu pozdravit studenty tohoto technického lycea. Střední vojenská škola a Ministerstva obrany patří mezi jedinečné nejen v Pardubickém kraji, ale v celé České republice. Náš kraj si vždy vážil, váží a bude vážit toho, že tato škola se slavnou historií, kde studovala řada významných osobností vojenského života, sídlí v Moravské Třebové,“ řekl hejtman.
Legionáři připomenuli odkaz prvního československého prezidenta Masaryka, který se cítil být vojákem a řekl, že i když nemá rád válku, má rád vojáky. protože mezi základní vojenské ctnosti patří kázeň a statečnost. A právě tyto vlastnosti si osvojují žáci na moravskotřebovské škole. Přítomní uctili památku padlých legionářů a tečkou za slavností byl přelet tygří letky, vrtulníků ze základny v Přerově, a slavnostní pochod nových žáků.