Českotřebovský deník 237/2012 (25.9.)                                  
 Na Lhotce hořela benzínka

Stalo se to  včera tedy v pondělí 24.9.  Požár mám zachycen na několika snímcích z mobilního telefonu a nevypadá nijak ošklivě, spíše jako malý ohníček. Když si však uvědomíme nebezpečí, které přinesl, musí jít každému mráz po zádech.  Šlo po požár zřejmě vadné elektroinstalace pro osvětlení zastřešení zakrytý nějakým laminátem. Očouzený laminát tam můžeme pozorovat ještě dnes. Za to, že byl spatřen tak brzy a že se nic šeredného nestalo, můžeme vděčit šestiletému klučinovi, který si  20 - 40 cm vysokých plamenů na střeše všiml z okolo jedoucího automobilu. Tatínek  pak rychle zajel varovat obsluhu bezínky, kde si řidiči nic zlého netuše pod  padajícími zbytky laminátu čepovaly benzín či naftu. Sám také zavolal na číslo 112 a hasiči přijeli skutečně  "cobydup."
(Fotografie všímavého klučiny i ze zásahu hasičů Vladimír Hrdina)
 
 
Z pošty: Tak máme metanol i u nás?  Inspekce prý našla i v Lanškrouně v jednom místním v baru 30% methanolu v 1 lahvi....
 
Krásné staré fotografie Parníka i Třebové  se podařilo zajistit díky "Setkání pavlačových dětí". Postupně naskenuji a převedu, jestli někdo pozná kde to je a kdy to je... 

První kolo soutěže o léčivé přípravky z léčivého konopí od firmy ANNABIS Olomouc odstartovala. Zadání  otázky najdete v tištěném vydání Českotřebovského zpravodaje na měsíc říjen.   Ze správných odpovědí budou vylosováni 3 úspěšní řešitelé, kteří tak získají přípravek BALCANN - mast k ošetření poškozené popraskané, suché či svědivé pokožky, používá se na lupénku, ekzémy, vyrážky, puchýře, popáleniny, štípance od  hmyzu....  Soutěž bude pokračovat i dalších vydáních Českotřebovského zpravodaje a mezitím jsme již získali přízeň další sponzorské firmy z oblasti farmaceutického průmyslu, takže budeme moci počet cen v soutěži zvýšit.

Liga mladších žáků v ledním hokeji  -  22.9.12 Choceň

HC Choceň – TJ Lokomotiva Česká Třebová  9 : 6 ( 5 : 1, 2 : 1, 2 : 4 )
Branky ČT: Stolín 4, Novotný, Švub  Asistence: Verner 2, Koutecký, Ruda, Hošpes, Kolář
Vyloučení:  13 : 10, přesilovky:  4 : 3, oslabení: 1 : 0
Sestava: Hriško – Nesejt, Verner J., Koutecký, Pojezný – Ruda, Novotný R., Havránek, Deml, Švub, Kolář, Hošpes, Stolín, Martinec, Palán. 
Komentář: Mladší žáci nastoupili v sobotu v Chocni k prvnímu mistrovskému utkání letošní sezóny. Zápas jsme nezačali dobře a poměrně brzy jsme prohrávali 4 : 0 a vypadalo to na debakl. Ve druhé třetině, rozkouskované častým vylučováním, se nám podařilo zlepšenou hrou v obranné fázi držet domácí na uzdě. Do třetí třetiny nastoupili domácí uspokojeni pětibrankovým vedením, které hned na úvod ještě zvýšili. Poté však nastal ve hře zvrat, naši kluci zabojovali a dostali soupeře pod tlak, z kterého jsme vytěžili 4 branky. Bohužel na zvrat celkového skóre to již nestačilo. V utkání bych vyzdvihl výkon brankáře Hriška a střeleckou produktivitu Honzy Stolína. Příští utkání hrajeme již v pátek 28.9. v 9 hodin na domácím ZS se Skutčí.   Stanislav Ruda -  trenér

Podzimní Flora Olomouc s gastronomickou Olimou   

Špičkovou produkci domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnická výstava FLORA OLOMOUC 2012. Největší akce svého druhu v ČR se uskuteční ve dnech 11. – 14. října na Výstavišti Flora Olomouc – v pavilonech E, G, H, montované hale S a na volných plochách parkového areálu výstaviště ve Smetanových sadech. Brány výstavy budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin, poslední den výstavy do 17 hodin.
V pestrobarevné a voňavé hlavní expozici s názvem "HRAVÝ PODZIM“ (pavilon G) se pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy představí nejlepší domácí producenti ovoce a zeleniny. Součástí  expozice bude tradiční soutěž floristů v aranžování květin, tentokrát na ryze podzimní téma "Drak".
Společnou přehlídku zejména krajových odrůd ovoce, různých druhů zelenin, včelařskými produkty a zahrádkářskou poradnou, připravují pro návštěvníky podzimní Flory i členové Českého zahrádkářského svazu (pavilon H). Expozici doplní velká přehlídka typického plodu podzimu - tykví nejrůznějších velikostí, tvarů či barev. Milovníci podzimních lesů určitě ocení výstavku hub s mykologickou poradnou.
Specifiku podzimní Flory, ovocným školkařským výpěstkům, vyhradí pořadatelé venkovní plochy areálu výstaviště u pavilonu G.
Soutěžit se bude nejen v aranžování květin, ale také o nejlépe řešenou expozici, nejlepší výpěstek či kolekci odrůd. Nejmenší návštěvníci se mohou zapojit do výtvarné soutěže "O nejhezčí zeleninovou loutku". Jak už napovídá název, soutěž připravila Zelinářská unie Čech a Moravy, na jejíž stánek mohou děti po celý čtvrtek 11. 10. a v pátek 12. 10. do 15 hodin přinášet soutěžní exponáty (více informací na tel.: 585 726 257).
Přehlídku ovoce, zeleniny a podzimních květin doplní 17. festival gastronomie a nápojů OLIMA (pavilon E). Milovníci  dobrého a zdravého jídla i pití se mohou těšit na kvalitní produkci domácích potravinářských firem,  regionálních specialit včetně výrobků oceněných titulem Regionální potravina Olomouckého kraje, Dny moravských vín s každodenními ochutnávkami vín z jednotlivých moravských podoblastí (hala S), na kuchařské a cukrářské klání studentů středních odborných škol a „open“ soutěž o nejlepší ovocný destilát Flora košt. 
Zahrádkáře, chalupáře  a kutily určitě zaujmou prodejní zahradnické trhy na venkovních plochách výstaviště s pestrým sortimentem květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Volné chvíle si mohou návštěvníci zpestřit návštěvou sbírkových skleníků a botanické zahrady výstaviště Flora, které jim budou otevřeny zdarma, či  zábavným doprovodným programem s hudbou, nabídkou moravských vín a dobrého burčáku.
V sobotu 13. 10. (od 10 do 16 hodin v Rudolfově aleji) obohatí doprovodný program "Oslavy lesa na Floře". Na akci, která má malým i velkým návštěvníkům přiblížit bohatství olomouckých lesů, práci lesníků či ochranu přírody, plná her a soutěží o ceny, s poradnami, vystoupením sokolníků, kynologů, loveckých trubačů, ukázkami prací v lese, řezbářských a truhlářských dovedností, a také nabídkami lahůdek myslivecké kuchyně, je vstup zdarma.
Vstupné: (100 Kč - plnoplátci,  80 Kč - studenti, důchodci, 40 Kč - děti od 6 do 15 let, 210 Kč -  rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 4 děti), zdarma - děti do 10 let v doprovodu rodičů, na průkaz ZTP a ZTP-P.
Speciální sleva pro školní výpravy: Vstupné pro žáky a studenty v doprovodu pedagoga v  počtu nejméně 10 osob je 15 korun.
 
Jeden se symbolů kraje, mumie Hereret, poodhalila tvář

Moravská Třebová/Praha (20. 9. 2012) -   Hereret  neboli proslulá mumie z Moravské Třebové už zdobí jeden z regionálních vlaků v kraji. Nyní se o ní mohou zájemci dozvědět více díky nové publikaci „Ve stínu pyramidy. Příběhy moravskotřebovské mumie“.  Knihu  vydaly Národní muzeum a Kulturní služby města Moravská Třebová s podporou Ministerstva kultury ČR, Pardubického kraje a soukromé dárkyně. Slavnostního křtu se ve čtvrtek večer v Náprstkově muzeu zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.
„Pražský Večer s mumií v Náprstkově muzeu byl důkazem toho, že se nejedná jen o regionální zajímavost, ale že v našem kraji máme opravdu světově ceněnou památku,“ uvedl hejtman. Samotného křtu se ujal Mohamed Saad, inspektor archeologické expedice do Wad Ben Naga v Republice Súdán spolu s editory publikace, egyptologem Pavlem Onderkou a vedoucí moravskotřebovského muzea Janou Martínkovou.
„Publikace třinácti autorů zpracovává problematiku egyptských mumií v českých sbírkách, osobnost mecenáše moravskotřebovského muzea L. V. Holzmaistera, dále popis radiologického vyšetření a rekonstrukce obličeje moravskotřebovské mumie Hereret, lokalitu Láhún, ze které Hereret velmi pravděpodobně pochází, i dobu 22. dynastie, kdy zde žila,“ popisuje vedoucí muzea. Nechybí pojednání o „otci archeologie“ W. M. Flindersovi Petriem, i kapitoly o velmi podobných mumiích, resp. obalech mumií, které se nacházejí v různých muzeích; zde se dočteme o kartonážovém krunýři v Opavě a o mumii Meresamun v Chicagu, u které byla také, podobně jako u Hereret, provedena rekonstrukce její skutečné podoby. Rekapitulována je účast moravskotřebovské mumie na egyptologických výstavách. Od čtvrtka je kniha dostupná také čtenářům a zájemcům o historii.