Českotřebovský deník 240/2012 (29.9.)                                   
Příprava na krajskou hokejovou ligu: Moravská Třebová byla o třídu lepší

Třetí přípravné utkání se hokejistům Lokomotivy po všech stránkách nevydařilo. Do Moravské Třebové odjelo torzo mužstva, které inkasovalo celkem čtrnáct branek.
Mor. Třebová – Č. Třebová 14:0 (2:0, 4:0, 8:0)
Česká Třebová: Kaplan (30. Paleček) – Mlejnek, Čejka, Poskočil, Chadima – Jetmar, Kvasnička, Váně – Uhlíř, Metzner, Kopečný – Doha, Rybka, Brukner.
Domácí tým svoji převahu vystupňoval ve třetí třetině, v níž vstřelil osm gólů. Lokomotiva měla ve 47. minutě výhodu restného střílení, které však Uhlíř neproměnil. Hořkou premiéru v českotřebovském dresu absolvoval útočník Jetmar (hostování z Chocně). Proti svým nedávným spoluhráčům nastoupil útočník Rak, který si připsal tři gólové asistence.
Další přípravný zápas odehraje Česká Třebová v neděli 7. října v Litomyšli. (www.hokej-ceskatrebova.cz)
Změny v kádru Lokomotivy  

V přípravných zápasech pozorní fanoušci zaregistrovali v českotřebovském dresu několik nových tváří.
Brankáři: Po boku Jiřího Kaplana (hostování z Chocně), který již za Českou Třebovou hrál v loňské sezoně, se objevuje Jan Paleček (zkouška z Chrudimi).
Obránci: Výraznými posilami by měli být Viktor Mlejnek (přestup z Chotěboře) a Lukáš Poskočil (hostování z Pardubic). Za Lokomotivu budou hrát Jakub Novotný (hostování z Olomouce) a Tomáš Čejka (hostování z Litomyšle), kteří v našem klubu již působili. V listopadu by měl do kádru naskočit také Marek Vyskočil (hostování z Chocně).
Útočníci:  Novými hráči jsou Aleš Vích, Pavel Držmíšek, Bořek Jetmar (všichni hostování z Chocně) a Miroslav Uhlíř (hostování z Chrudimi) 
Nečekaný odchod:
Ve chvíli, kdy bylo podepsáno jeho hostování z Olomouce, se útočník Michal Rak rozmyslel a vedení Lokomotivy oznámil, že chce v nadcházející sezoně hrát za Moravskou Třebovou. „Nemile nás svým rozhodnutím překvapil. Není to tak dávno, kdy tvrdil, že chce a bude hrát za Českou Třebovou. Nějaké důvody uvedl, nemá význam se tím zabývat. Hokejisty, kteří u nás nechtějí hrát, držet nebudeme,“ říká člen výboru Zbyněk Ruda.
Najdi si svůj červený kontejner!                                            

Již jste si v našem městě určitě všimli červených kontejnerů na drobné elektro. Město je nechalo instalovat, aby občanům ulehčilo třídění starých spotřebičů, abyste se nemuseli trmácet na sběrný dvůr s každým mobilem nebo doslouživším dálkovým ovladačem.
„Podobná služba veřejnosti chyběla, jsme rádi, že červené kontejnery máme i v našem městě. Lidé tak nemusí přemýšlet, kam se starým elektrem a mají jednoduchou možnost, jak jej správně vytřídit,“ řekl Ing. Miloslav Cink – jednatel společnosti Eko Bi s.r.o, která zajišťuje nakládání s odpadem v našem městě.
Nezisková organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a červené kontejnery vymyslela a provozuje, chce nyní lidem poděkovat za jejich svědomité třídění. Proto do České Třebové, v úterý dne 2. 10. 2012 od 9,00 – 16,00 hod., zavítá se zábavně-osvětovou akcí „Najdi si svůj červený kontejner“. Na Starém náměstí bude připraven bohatý program pro malé i velké návštěvníky a spousta soutěží. „Chceme povědomí o červených kontejnerech ještě více rozšířit, tak aby o nich věděli skutečně všichni. A pro ty, co elektro již třídí, chceme připravit hezký a zajímavý program jako odměnu,“ řekla Jitka Šimková, manažerka projektu.
Návštěvníci se ale na akci především dozvědí, kde všude jsou ve městě umístěny červené kontejnery a jak je mohou využívat. Vzhledem k následné recyklaci zařízení, díky níž lze opětovně využít až 80 % každého spotřebiče, je totiž velmi důležité, aby lidé přesně věděli, co se do kontejnerů smí vyhazovat, a co naopak ne.
V celé České republice je již na 1 500 červených kontejnerů a za dobu jejich působení do nich lidé vytřídili téměř 700 tun elektroodpadu. „V České Třebové jsou nově od léta instalovány 4 červené kontejnery a máme velkou radost z toho, jak rychle se plní,“ říká za ASEKOL Lenka Vorlová, regionální manažerka Pardubického kraje.
Lidé se navíc posléze dozvědí, jak jejich svědomitá recyklace elektroodpadu pomohla v ochraně životního prostředí. ASEKOL každoročně zveřejňuje výsledky tzv. environmentálního vyúčtování, v němž se přepočítává vybrané elektro a množství ušetřených surovin jeho následnou recyklací. Loni takto občané ČR tříděním televizí a monitorů ušetřili např. téměř 2 miliony litrů ropy či 500 tisíc litrů vody. Letos ASEKOL vypracoval analýzu i za drobné spotřebiče.
Ten z Vás, kdo přinese nejvíce starého elektra vyhrává fungl nový mobilní telefon! Na interaktivní mapě si můžete najít červený kontejner, který máte nejblíže, dozvíte se všechno o recyklaci a Vaše malé ratolesti si mohou vysoutěžit různé maličkosti pro radost, zaskotačit ve skákacím hradě, na trampolíně nebo na koloběžce. Další informace jsou na www.cervenekontejnery.cz