Českotřebovský deník 241/2012 (30.9.)                                  
Českotřebovské městské muzeum bylo slavnostně otevřeno.

Po 40 letech od vystěhování muzejní expozice ve staré radnici (stalo se v roce 1972) má Česká Třebová stálou muzejní expozici. A vůbec ne ledajakou. Zajímavou, nadregionální, moderně řešenou ve své vlastní budově, ve které se snoubí historie a moderní doba, jak co do stránky výstavních prostor, tak i co do zaměření.
Podívejme se postupně co je v muzeu k vidění. Symbolicky je v muzeu nyní  (až do 11. listopadu) otevřena výstava těch nejstarších dokumentů z historie našeho města, dokumentů, které zase hned tak zase nebudou k vidění a které pro výstavní účely zapůjčil Státní oblastní archív  a Římskokatolická farnost. Jsou zde vystavěny obrazy,  sochy, monstrance a další artefakty velké historické i umělecké hodnoty, originál první městské knihy, vedené od roku 1375, kterou mají v této podobě pouze tři města v Čechách,  můžeme obdivovat originál nejstarší městské listiny z roku 1335. Na  této aktuální výstavce v přízemí staré budovy čp. 11 je také názorně zpracovaná informace o provedení archeologického průzkumu lokality v souvislosti s výstavbou muzea.  Jedna z prováděných sond zde dokázala osídlení lokality již v I. polovině 13. století, což je převratná informace, která mění dosavadní pohled  na postup osídlení v našem městě. Do této doby se soudilo, že v této době byl osídlen pouze ostroh nad Třebovkou na její m druhém břehu v okolí rotundy sv. Kateřiny.  Výklenky a malé prostory ve staré části - původní budově čp. 11 se pro krátkodobě výstavy velmi dobře hodí, umožní od sebe dobře oddělit některé artefakty, které k sobě nepatří, návštěvník tak dostane z výstavy úplně jiný dojem, než by měl, kdyby se např. stejná výstava realizovala  např. ve výstavní síni v Kulturním centru, kde  bývají exponáty umístěny poměrně velmi těsně u sebe, a je těžké připravit pro exponát takový prostor, který by si zasluhoval.  První krátkodobá výstava v městském muzeum po jeho otevření je velmi zajímavá a  unikátní,  neměli bychom si ji nechat ujít. Bude otevřena po celý říjen a potom až do 11. listopadu. Potom ze do Vánoc připraví tradiční výstavu betlémů.
 
 
Coro Il Rifugio a Bendl společně zpívali Přívratu. 


Na koncerty uskutečněné v sále U Coufalů v přívratu členové sboru  Bendl vždy velmi dobře vzpomínají, v tomto prostředí Bendl hostil  již řadu znamenitých sborů z našeho okolí, ale také i z Itálie.  Proto při volbě místa pro druhý společný koncert v našem okolí "vyhrál" jednoznačně Přívrat, jistě také pro velmi milé a vlídné přijetí od zdejšího starosty a  zastupitelstva. Na koncert v přívratu připravil Bendl  zase zcela jiný repertoár než na čtvrteční koncert v Kulturním centru. Přenesl např. výborná aranžmá lidových písní. I zde pak přenechal daleko větší  časový úsek pro vystoupení svého hosta,. který přijel až z italské města Seregno, ležícího nedaleko  Milána.  Na rozdíl od prvního koncertu nastoupili členové sboru   Il Rifugio v červených vestách, tím se stali fotogeničtější než tomu bylo na koncertě českotřebovském. Zde bílé košile ve světlech reflektorů  bylo dobře vyfotit poměrně obtížné.   Zatímco na čtvrtečním koncertu předávali dárky pro domácí sbor hosté z Itálie, bylo tomu nyní v Přívratu naopak.  Mimo památeční vázu  dostal pak malý dárek každý z členů  sboru - ručně vyrobené glycerinové mýdlo s hudebním námětem a také se znakem  svého sboru, který jeho členové nosí všude - na červených vestách nebo modrých bundách.  V sále U Coufalů  panovala jako vždy příjemná přátelská atmosféra, která se po koncertu přeměnila na společné posezení přátel. Bendl byl na oplátku svého hostování pozván do Itálie, pozvali ho nejen představitelé sboru, ale představitelé tohoto cca 40ti tisícového města.  Můžeme si být naprosto jisti tím, že Bendl našemu městu v Itálii rozhodně ostudu neudělá.  Poloha města Seregno a našeho partnerského města Agrate Brianza je poměrně blízká, nakonec právě naše partnerství vzniklo díky paní Heleně Lipenské, která žije ve městě Seregno, kam se dostala vlastně díky zájezdům  Sboru Il Rifugio k nám do České Třebové. Ta k nám také do České Třebové "přivezla" první zájezd Italů.  Možná stojí za zmínku i nedávný zájezd plavců ze Seregna k nám do České Třebové, kde se  před několika lety zúčastnili plavecké soutěže "O cenu českotřebovské Lokomotivy". Organizátorem této akce byl syn  Heleny Lipenské.  To píšu proto, abychom si připomněli, že co pro zahájení přátelství sborů Bendl a Coro Il Rifugio znamená Oldřich Tomeš, to zase pro zahájení přátelství města Česká Třebová a Agrate Brianza znamená zase Helena Lipenská. Škoda, že nemohla přijet, chybí zdraví...
Tím nechci snižovat  význam rozhodnutí radních v Agrate Brianza. Helena sama družbu nenavázala, ale nezapomněla na "svoje" město a nabídla Českou Třebovou. Vše ostatnízáviselo především na rozhodnutí  starosty města Agrate Brianza a tamní městské rady. Snímky vystoupení italského sboru v Přívratu: