Den charity                                                                               

V sobotu 8.září pořádala Oblastní charita na zahradě Římskokatolické farnosti v Ústí nad Orlicí Den charity. Celostátní propagační akce Charity, která má veřejnosti přiblížit její činnost, se konala u příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly(1581-1660), patrona Charit, a letos byla spojena i s oslavami 20leté existence Oblastní charity Ústí nad Orlicí. Po úvodním přivítání návštěvníků ředitelkou Ing. Marií Malou a úvodní zdravici oficiálních hostů připomněla moderátorka historii Oblastní charity a rozsah nabízených služeb. Akci, které se zúčastnilo kolem 300 návštěvníků,  zakončil koncert skupiny Traband.

 

Druhý ročník Dne charity začínal mší sv. v orlickoústeckém kostele Nanebevzetí P. Marie, kterou celebroval prezident Diecézní charity HK, Mons. Josef Suchár.

V úvodu dalšího programu na farní zahradě přítomní hosté Petr Hájek, starosta města Ústí n. Orl., Petr Fiala, starosta města Letohradu a Ing. Petr Šilar, senátor za Pardubický kraj poděkovali Oblastní charitě za její činnost a přislíbili v rámci možností i svoji podporu.  Letohradský kněz, Václav Vacek,  který stál u začátků Charity v Letohradě,  připomněl, že sociální a zdravotní  zabezpečení u nás je ovocem křesťanské kultury, a že ohled na slabší patří k našemu bohatství: „Zachráníš-li jednoho člověka, jako bys zachránil celý svět.“

Následovalo připomenutí 20letého vývoje Oblastní charity:

1992 – Biskupstvím královéhradeckým byla zřízena Diecézní charita HK a řada farních charit. Okolní Farní charity: Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Choceň, Lanškroun, Letohrad, Sloupnice a Jablonné n.O. se v r. 2003 transformovaly do Oblastní charity Ústí nad Orlicí se sídlem v Letohradě. Ředitelem této organizace byl až do loňského roku Bc. Štefan Čanda.  Charita jako organizace začínala úplně od nuly – organizačně, finančně i personálně,  v systému, který teprve vznikal.

1991 – začátky charitní ošetřovatelské služby. První střediska vznikla v Letohradě a Ústí n.O. Myšlenku domácí péče, v té době převratnou, pomohla na ministerstvu prosadit MUDr. Marie Svatošová, zakladatelka hospicového hnutí,  a v našem okrese MUDr. Petr Gorun.

1991-1997organizace ozdravných pobytů pro běloruské děti, postižené černobylskou havárií. Řada pobytů proběhla po celém okrese v těsné spolupráci s farnostmi, v UO např. proběhl 1 pobyt, v Letohradě 6 pobytů běloruských dětí. Navázané vztahy  mnohde trvají dodnes.

1992 –  pomoc běžencům z bývalé Jugoslávie. Farní charita UO poskytla pomoc cca 40 lidem, kteří sem přijeli z této válkou zmítané země, formou ošacení, finanční pomoci,  psychické podpory, pořádáním besídek atd.

1993otevřena prodejna levných oděvů v Letohradě a v r. 1995 v Ústí n.O. Šatstvo, dovážené z Německa, třídily a cenily dobrovolnice. V r. 2009 byl sortiment prodejny v Letohradě nahrazen papírenským zbožím.  Výtěžek z prodeje vždy byl použit na provoz charitních služeb.

1997 – uskutečněn první charitní ples v Letohradě. Tradici této benefiční akce se podařilo udržet dodnes, takže letos proběhl už po šestnácté. Organizaci plesu zajišťuje cca 40 dobrovolníků a výtěžek putuje vždy na charitní účely.

          - pomoc lidem zasaženým povodněmi se orientovala zejména do 5 oblastí: zapůjčování vysoušečů domácností, vybavování domácností prostřednictvím charitního skladu nábytku v UO,  organizace materiálových a finančních sbírek, přímá finanční pomoc, provádění sanačních omítek. Pomoc Charity se zaměřovala zejména na starší a nemocné lidi, sociálně slabé a rodiny s dětmi. v r. 1997 a při další povodni v r. 2002 také vyslala do postižených oblastí cca 20 dobrovolníků.

1999otevření Domu pokojného stáří sv. Kryštofa v UO-Kerharticích. Tento dům se zrekonstruoval hned po povodních za finančního přispění České katolické charity z konta Povodeň, NROS a daru z německé charity. Podporu projektu poskytlo také Město Ústí n.O. a Ing. Řeháček.  V 17 bytech zde bylo nabídnuto bydlení lidem, kteří povodní přišli o domov.  V DPS byla zprovozněna i služba denního stacionáře.

2000 – zapojení do projektu Adopce na dálku společně s letohradskou farností.

2001 – zahájen provoz sociálního šatníku v Pobytovém středisku žadatelů o azyl Kostelec n.O. Klienti si zde mohou jednou za dva týdny za symbolický poplatek zakoupit oděvy, které se získávají ze sbírek v Letohradě. Šatstvo pomáhají třídit dobrovolnice.

         - uskutečněna první Tříkrálová sbírka. Před 12 lety chodilo v našem regionu 194 skupinek a vybralo se 730 tisíc Kč, dnes je to víc než dvakrát tolik. Tříkrálová sbírka v orlickoústeckém regionu patří k nejrozsáhlejším v celé Diecézi, účastní se jí kolem 1500 koledníků a cca 50 asistentů, kteří sbírku organizují v místě svého bydliště. Bez podpory všech těchto lidí, bez podpory farností a obecních úřadů by nebylo možné sbírku v takovém rozsahu organizovat.  Tříkrálová sbírka je důležitým zdrojem příjmů, ze kterého se Oblastní charitě daří podporovat služby občanské poradny nebo osobní asistence, mohla zakoupit nové pomůcky do půjčovny kompenzačních pomůcek, zprovoznit službu „Šance pro rodinu“ nebo přímou finanční pomocí podpořit řadu lidí v nouzi.

2002 – otevřena půjčovna kompenzačních pomůcek v Letohradě  a v Ústí n.O.

2003 – vznik Občanské poradny Ústí nad Orlicí (v současné době jsou další kontaktní místa v Lanškrouně, Letohradě, Králíkách a Vysokém Mýtě)

         - zprovozněna služba osobní asistence

         - Rodinné centrum Mozaika Letohrad, Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež  Letohrad, Rodinné centrum Kopretina Sloupnice

2011 – zprovozněna služba „Šance pro rodinu – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi“

 

Závěrem zástupci Oblastní charity poděkovali:

-          všem, kdo pomáhali a pomáhají s Tříkrálovou sbírkou, koledníkům, kněžím a farnostem, kteří sbírku podporují, všem spolkům, zejména skautům, kteří se sbírkou pomáhají

-          všem dobrovolníkům, kteří kdy Charitě pomáhali

-          všem dárcům a zástupcům měst a obcí

-          všem zaměstnancům, bývalým i současným, a jejich rodinám

 

Celé odpoledne bylo možné shlédnout také speciální pomůcky pro handicapované občany, které Oblastní charita nabízí k zapůjčení – elektrický skútr, tandemové kolo a motorovou tříkolku se sedátkem.

Pozvaní hosté,  zpěvák Radek Žalud a hudební skupina Traband, vystoupili na poděkování všem, kdo Charitu jakýmkoliv způsobem podporují.

 

Iva Marková, Oblastní charita Ústí nad Orlicí Na Kopečku 356 Letohrad Tel. 465620249   www.uo.charita.cz