Slavnostní koncert dvou blízkých sborů byť sídlících od sebe tisíc kilometrů. Blízkost sborů je potvrzena několika desetiletími spolupráce. první setkání se konalo v České Třebové v roce 1969 a od té doby jsme přivítali italský pěvecký sbor ve Třebové ještě třikrát. O vzniku  této spolupráce  již bylo hodně napsáno. Chceme-li text  co nejvíce zkrátit, přesto nemůžeme vynechat jméno Oldřicha Tomeše, českotřebovského organizátora hudebního života v celé druhé polovině20. století, díky jemu by družba sborů nevznikla.  proto také nemohl italský sbor při prohlídce našeho města ve čtvrtek 27.9. nevynechat návštěvu českotřebovského městského hřbitova a to hrobu pana Oldřicha Tomše. Zemřel v dubnu 2008 a nové návštěvy sboru Il Rifugio se již nedočkal.
 
 
Program Italů v České Třebové:
Středa 26. podvečer příjezd kolem 17. hodiny, přijetí na českotřebovské radnici místostarostkou Ing. Jaromírou Žáčkovou. Ubytování v rodinách členů Bendl a v ubytovně Kozlov.
Čtvrtek  27.9. prohlídka města, návštěva kostela sv. Jakuba (Zde  sbor vyzkoušel akustiku kostela sborovým zpěvem) a rotundy sv. Kateřiny - průvodcem byl O. Miloš Kolovratník.  Návštěva českotřebovského hřbitovy. Členové sboru položili kytici u hrobu Oldřicha Tomeše,  zazpívali dvě písně a o významu Oldřicha Tomeše pro družbu sborů pohovořil  čestný předseda  Coro Il Rifugio Oreste Tagliabue. Oběd v jídelně Domova pro seniory a vystoupení ve zdejší aule, odpoledne prohlídka města, večer slavnostní koncert ve velkém sále Kulturního centra.
Pátek zájezd do Litomyšle, v sobotu další společné vystoupení  obou sborů v síle hostince u Coufalů v Přívratu
 
Slavnostní koncert v Kulturním centru - čtvrtek 27.9. 2012 v 19:30