Projekt „Rekonstrukce a přístavba Městského muzea"

Město Česká Třebová po vyřešení předchozích vlastnických a majetkových záležitostí přistoupilo v roce 2001 k řešení využití budovy čp. 11 v ul. Klácelova pro potřeby Městského muzea. Realizace stavebních úprav však byla odložena a historická budova zůstala nedotknuta.  Myšlenky na realizaci byly obnoveny na přelomu roku 2008 a 2009, kdy město mělo již určité zkušenosti s projekty a žádostmi o dotace ze Společného regionálního operačního programu (SKI areál Peklák) a získalo také nové poznatky z Regionálního operačního programu (Multifunkční dopravní terminál Bezručovo náměstí).  Zastupitelé města odsouhlasili přípravu investičního projektu dne 27.5.2009. Architektonická studie byla představena v červenci 2009. Následovala projektová dokumentace pro územní řízení a v září 2009 bylo vydáno územní rozhodnutí na stavbu „Rekonstrukce a přístavba Městského muzea Česká Třebová“.
Návrh řeší využití památkového objektu - budovy čp. 11 na prostory pro expozice, přístavbu - zástavbu proluky s hlavním vstupem, prostory badatelny a přednáškového sálu, technické a sociální zázemí, venkovní prostory a venkovní expozice pro velorexy, klidovou zónu a zeleň, multimediální služby, zabezpečení objektu, klimatizaci výstavních prostor a samozřejmě přístupnost objektu pro imobilní občany.
Současně byly zahájeny práce na žádosti o dotaci z Regionálního operačního programu, Prioritní osa 3 - Cestovní ruch, Oblast podpory 3.1  - Rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu. Odborná konzultační skupina pro oblast rozvoje infrastruktury cestovního ruchu na území Pardubického kraje s využitím evropských fondů v září 2009 doporučila projekt k realizaci.
Město Česká Třebová po získání dotačních prostředků zahájilo v  prosinci 2010 vlastní stavební práce a ukončilo je v červenci roku 2012. V měsíci srpnu a září probíhá instalace expozic a muzejních exponátů.
Celkové náklady na projekt jsou ve výši cca 41,194 mil. Kč.
Dotační prostředky z evropských fondů jsou ve výši 25,833 mil. Kč.
Zůstatek je financován z prostředků města Česká Třebová.
Vyšší finanční nároky jsou dány skutečností, že se jedná o památkový objekt a restaurátorské práce.
Tisková zpráva Města Česká Třebová