Poslední jednání Zastupitelstva Pardubického kraje          


  • Ve čtvrtek 13. září se v jednací síni zastupitelstva konala poslední schůze zastupitelstva Pardubického kraje ve volebním období 2008 - 2012. proběhla poslední hlasování, ale také fotografování. Snímky Luboše Kozla doprovázejí text tiskové mluvčí Pardubického kraje Magdy Navrátilové.
  • Majetkové záležitosti Pardubického kraje
    Zastupitelstvo kraje projednalo celkem 146 majetkoprávních případů. „Jednalo se zejména o výkupy pozemků pod silnicemi ve vlastnictví kraje, o bezúplatné převody majetku mezi krajem a Českou republikou a krajem a jednotlivými městy a obcemi při převodech pozemků pod silnicemi II. a III. tříd, místních komunikací, chodníků a staveb cyklostezek,“ uvedl předkladatel náměstek hejtmana Roman Línek, který je za finance a majetek kraje zodpovědný. Předmětem projednání byly i prodeje majetku týkající se především pozemků zastavěných stavbami třetích osob, pozemků dlouhodobě oplocených a užívaných třetími osobami a dva prodeje realizované formou obálkové metody.
     
    Dopravní obslužnost Pardubického kraje  Zastupitelstvo Pardubického kraje projednalo návrh smlouvy s Olomouckým krajem o úhradě kompenzace na zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou. „Jedná se především o autobusové linky, které nahrazují provoz na železničních tratích mezi Pardubickým a Olomouckým krajem, kde nebyl od 11. 12. 2011 objednán Pardubickým krajem provoz, což jsou tratě Lichkov - Hanušovice, Králíky - Štíty a Chornice – Zbel,“ komentoval mezikrajskou dohodu náměstek pro dopravu Jan Tichý. Z ní vyplývá, že od 10. 6. 2012 do 8. 12. 2012 uhradí Olomoucký kraj Pardubickému kraji předpokládanou kompenzaci za provoz spojů po území Olomouckého kraje, které má s dopravci smluvně zajištěn Pardubický kraj. Dále bylo dohodnuto, že od prosincové změny jízdních řádů bude každý z obou krajů již smluvně zajišťovat vedení spojů po svém území. Pardubický kraj poskytne účelovou neinvestiční dotaci městu Polička ve výši 120.000 korun na zajištění autobusové dopravy žáků z obce Střítež do Základní školy v Poličce. V roce 2013 by tato doprava měla být zajištěna linkovými autobusy objednávanými Pardubickým krajem,“ uvedl náměstek Tichý.
    Záležitosti krajského rozpočtu  Zastupitelé schválili informace o hospodaření Pardubického kraje za I. pololetí 2012, dále pak rozpočtová opatření. „Rada a zastupitelstvo schválily v první polovině letošního roku celkem 156 rozpočtových opatření, která se promítla do nárůstu příjmů o cca 4,5 miliardy korun a výdajů o cca 5 miliard. Rozdíl příjmů a výdajů k 30. červnu 2012 činí zhruba 400 milionů korun a je zcela krytý finančními prostředky nevyčerpanými v roce 2011. Ty nám umožnily poskytnout například prostředky na vyrovnávací platby nemocnicím ve výši 65 milionů korun, dokončení rozestavěných investic cca 50 milionů, uhradit splátky úvěrů včetně. úroků a v rezervě ponechat na dopravní obslužnost 20 milionů,“ sdělil náměstek hejtmana Línek. Pokud se jedná o rozpočtová opatření schválená orgány kraje uvádí náměstek hejtmana Línek několik příkladů: „Jedním z rozpočtových opatření je převod pětimilionové částky z kapitoly zdravotnictví do kapitoly dopravy a investic na rekonstrukci pavilonu Odborného léčebného ústavu v Jevíčku. Dalším pak je například převod 20 milionů korun na financování dopravní obslužnosti. Provozní náklady Domova sociálních služeb ve Slatiňanech posílíme o 800tisíc korun, Domov na hradě Rychmburk dostane navíc 900 tisíc.“
     
                                                       Hlásí se zastupitelé, kteří již nekandidují: