Dne 21. 9. 2012 se uskutečnilo  v restauraci "Pod Skalkou" plánované setkání pavlačových dětí. Organizátorky ani přesně nevěděly, kolik se sejde účastníků, protože někdo se ozval na mailovou adresu, někdo se domlouval ústně. Někdo se přihlásil, a potom mu do toho něco přišlo. Očekávala se účast asi 30 lidí. Na sále nám velice ochotně připravili 46 míst.
Po půl šesté přišla 1. účastnice. Kolem šesté se začali trousit i ostatní. Byla velká škoda, že nikdo z nás nepamatoval, aby se vzala kamera a natočilo se první setkávání po letech. Setkání to byla krásná, někdy až dojemná, některá tajuplná, zda je to opravdu ten ušatý kluk z 2. poschodí, či ta copatá holka z přízemí. Vždyť někteří se setkali i více než po 40-ti letech. Většina pátravě hleděla do tváře ostatních, ale s malou pomocí jsme se nakonec téměř všichni poznali. Skoro půl hodiny jsme se navzájem vítali a téměř to vypadalo, že si ani nemůžeme sednout, protože pak k sobě budeme mít dál. Zavzpomínali jsme na krásné dětství, prožité v Červeňáku. Postupně se nám začaly vybavovat historky dávno zapomenuté, lumpárny, které jsme jako děti vyváděly. Sálem se často nesl opakovaný výbuch smíchu. Vyprávění a vzpomínání nebralo konce.
Prohlíželi jsme i několik fotografií, které měli účastníci s sebou. Shodli jsme se na tom, že naše dětství mělo své kouzlo. Drželi jsme pospolu a každý znal každého, lidé k sobě měli blíže než dnes, kdy pomalu soused nezná a nezdraví souseda. Tehdy bydlelo na pavlačích 86 rodin a jednotlivců. Po těch všech letech, kdy se rodiny v bytech  i střídaly, jsme všichni dohromady dali jakýsi  přehled obyvatel domu, který vždy visel vedle schránek společně s rozpisem, kdy která rodina bude prát nahoře v prádelně. Každá strana měla svou prádelnu, kde byly 3 bazény se studenou vodou na máchání prádla, 1 velká ždímačka a pralo se ve vlastních pračkách nebo se kartáčem drbalo prádlo na dřevěných lavicích. Prádlo se věšelo buď na půdě, nebo dvorku. Na starých pohledech jsme zjistili, že původně žádná půda nebyla. Stavěla se „prý“  kolem roku 1955.
Několik přihlášených se nedostavilo, ale zase přišli jiní nenahlášení. Nakonec jsme se dopočítali
38 přítomných lidí. Některým se nehodil zvolený termín a byli trochu zklamaní z toho, že nemohou přijít, ale v málokterý termín by mohli úplně všichni. Většina přítomných se shodla na tom, že sejít se po všech těch letech byl dobrý nápad, který by se měl zopakovat. Alespoň na jeden večer jsme zase byly těmi malými bezstarostnými dětmi. Sraz po 2 letech se mnohým zdál příliš dlouhý, takže jsme se domluvili, že se setkáme zase za rok – nejspíš 12. října 2013.
Setkání proběhlo napříč generacemi. Nejstarším dvěma účastníkům bylo 72 let a nejmladší účastnici 45 let. Z největší dálky – z Ostravy Hrabůvky se dostavila 1 účastnice, většina lidí bydlí stále ve Třebové. Jednu rodinu zastupovali hned 4 členové, kteří způsobili to, že 2. patro bylo nejpočetnější skupinou. Asi všichni se již těšili na další sraz a říkali, že kdo nečte zpravodaj, neměl třeba informaci o srazu. Proto již dnes upozorňujeme, že naše mailová adresa: x.cervenak@seznam.cz  zůstává v platnosti. Kdyby měl někdo zájem o fotografie ze srazu, může si na ni napsat, případně nám zaslat kontakt na příští rok.
 
Za účastníky: Hana Frühaufová a Dáša Chadimová