Velký hokej zahájil ledovou sezónu na ZS Česká Třebová

I poslední sprnový pátek pokračovala prestižní European Trophy velkou porcí zápasů, v akci byly rovněž české kluby. Ve vzájemné kontrontaci dvou elitních tuzemských klubů uspěli hokejisté Komety na ledě Plzně, těsný triumf 2:1 trefil v samotném závěru utkání útočník Jan Hruška. Ve druhém českém souboji pak Liberec přetlačil Pardubice 3:0. Druhou výhru nad rakouským Salcburkem v rozmezí osmačtyřiceti hodin nepřidali hráči Mountfieldu, kteří v domácím prostředí podlehli obhájci loňského triumfu 3:5. V příštích dnech se hrají odvety uvedených zápasů (mimo zápasu Budějovice - Linz).
 
HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE - BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:3 (0:0, 0:0, 0:3), hráno v České Třebové

Branky a nahrávky: 46. Kica (Cebák), 59. Kudrna (Čakajík), 60. Havíř (Čakajík, Kudrna).
Rozhodčí: Blecha, Homola - Čížek, Dřínovský. Vyloučení: 9:8. Využití: 0:1. Diváci: 1273.
Liberečtí hokejisté se dosud v European Trophy prezentovali hodně nevyrovnanými výkony, duel proti Pardubicím hraný v České Třebové jim však vyšel náramně. Na první branku si museli diváci počkat až do šestačtyřicáté minuty, kdy se trefil Kica. Východočeši se po celý zápas marně snažili dobýt branku gólmana Blažíčka, Bílí Tygři naopak v samotném závěru přidali další dvě trefy a podtrhli tak své vítězství. Úroveň utkání byla výborná, také návštěva, která snesla srovnání s dalšími zápasy stejné soutěže  na dalších zimních stadionech v ČR. Bylo to velké utkání, na takový hokej bychom jistě rádi chodili.  Česká Třebová si neudělala ostudu ani po pořadatelské stránce, podařilo se zorganizovat i parkování a s pomocí policie také rozjezd diváků po utkání. Tak to je nakonec běžné i po jiných extraligových utkáních, třeba v Pardubicích.  Obdobné přátelské utkání bylo cca před dvěma lety, tam  však byla patrná animozita brněnských a pardubických  fanoušků. V pátek 31.8.byli na našem zimáku "doma" Pardubice a bylo to poznat i v hledišti. Jistě jsme jim přáli vyhrát, ale nepodařilo se. Třeba se to podaří v odvetě. Lze si jen přát, abychom podobné velké hokejové zápasy viděli v České Třebové  i v příštích letech.
  První branka padla do pardubické branky v šesté minutě třetí třetiny. Do té doby diváci branku neviděli.
                                         Poslední dvě branky padly v samotném závěru utkání
European Trophy je název předsezónního hokejového turnaje elitních evropských klubů a je nástupcem Nordic Trophy, kterého se od roku 2006 účastní zástupci skandinávských lig.Turnaj se skládá ze základní části, ve které jsou týmy rozděleny do skupin zvaných divize, a z finálového turnaje, který se pořádá ve dvou hostitelských městech pod názvem Red Bulls Salute. Do finálového turnaje postupuje předem stanovený počet týmů z každé divize, ovšem hostitelský tým má právo automatického postupu. Nepostoupí-li tedy hostitelské mužstvo ze skupiny, je do finálového turnaje nasazeno přímo na úkor toho z postupujících týmů na posledním postupovém místě, který získal méně bodů. V letošním ročníku 2012  hraje v základní části hraje 32 týmů rozdělených do 4 divizí po osmi týmech. V rámci skupiny hraje každý s každým jeden zápas a navíc ještě jeden zápas s lokálním soupeřem z vlastní divize, se kterým se tedy utká v rámci divize dvakrát. Každý tým tak sehraje 4 zápasy doma a 4 venku. Do finálové části postupují dva nejlepší týmy z každé divize. Ovšem hostitelské týmy finálového turnaje Vienna Capitals a HC Slovan Bratislava hrající jižní divizi mají právo automatického postupu. V případě, že tyto týmy nepostoupí, nahradí ve finálovém turnaji nejhorší týmy z druhých míst. Finálový turnaj se uskuteční ve Vídni a Bratislavě. Soupeři, kteří se představili na českotřebovském ledě hrají v tzv. východní divizi, další tři české týmy Mountfield Č. Budějovice, Kometa Brno a HC Plzeň  hrají v divizi severní,  Sparta Praha a Piráti Chomutov v divizi jižní.  Jejich výsledky:
 
Další zápasy European Trophy z pátku 31.8.                                               

HC PLZEŇ 1929 - HC KOMETA BRNO 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 21. Gulaš (Havlíček, Slovák) - 25. Krejčiřík (Divíšek, T. Svoboda), 60. J. Hruška.
Rozhodčí: Šindler, R. Svoboda - Jelínek, Suchánek. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 1418. 
Hokejistům Komety se v dosavadním průběhu European Trophy vůbec nedařilo, ve čtyřech odehraných zápasech získali jediný bod. Nyní se věka dočkali plného zisku, když zvítězili na ledě Plzně 2:1. Utkání bylo od úvodních minut velice vyrovnané, branek se však diváci dočkali až ve druhém dějství. Nejprve se trefil domácí Gulaš, aby krátce poté odpověděl Krejčiřík.
Už se zdálo, že duel spěje k prodloužení, když v poslední minutě rozhodl o výhře stříbrných medailistů z posledního play off útočník Jan Hruška. Svěřenci trenéra Zdeňka Venery tak v European Trophy zapsali první vítězství a v tabulce Severní divize přeskočili právě Plzeň, která má po pěti duelech na kontě pouhé dva body.
HC SPARTA PRAHA - PIRÁTI CHOMUTOV 1:3 (0:2, 1:0, 0:1), hráno v Litoměřicích

Branky a nahrávky: 28. Tenkrát (I. Rachůnek, Jan Hanzlík) - 12. Zálešák (Lušňák, Hafenrichter), 15. Důras (Palin, Kraft), 43. Důras (Palin, Kraft). Rozhodčí: Lacina - Souček, Beneš. Vyloučení: 9:8. Využití: 0:1. Diváci: 500. 
Extraligový nováček z Chomutova dokázal podruhé v jednom týdnu přehrát pražskou Spartu a udržel si tak naději na postup ze základní skupiny European Trophy. Piráti se v pátečním utkání mohli spolehnout na útočníka Michala Důrase, který vstřelil dvě branky. V dresu Sparty se prosadil pouze zkušený útočník Petr Ton, jenž pouze zmírnil další porážku.
HC MOUNTFIELD ČESKÉ BUDĚJOVICE - EC RED BULL SALCBURK 3:5 (0:2, 0:1, 3:2)

Branky a nahrávky: 43. Suja (Knotek), 48. Dietz, 54. P. Mikuš (Vydarený, Podlešák) - 7. Maxwell (Raffl, Glenn), 20. Regier (Duncan), 26. DiBenedetto (Keller), 57. Trattnig (Kinasewich), 60. Regier (Raffl).
Rozhodčí: Hodek, Kalivoda - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 7:10, navíc Frühauf (České Budějovice) 5 min. a do konce utkání.
Využití: 0:3. V oslabení: 0:1.Diváci: 750.

Podruhé v rozmezí osmačtyřiceti hodin nastoupili hokejisté Mountfieldu proti Salcburku. Zatímco ve čtvrtek na půdě svého soupeře Jihočeši uspěli, nyní kvalitní výsledek nedokázali zopakovat. Rakouskému týmu vyšla parádně první polovina utkání, během které si vypracoval náskok tří góly. Ten sice Mountfield v úvodu třetí části po trefách Suji, Dietze a Mikuše vymazal, v závěrečných třech minutách však inkasoval další dva góly. Třetí výhru si tak Jihočeši do tabulky nezapsali.