FAKULTA RESTAUROVÁNÍ CHYSTÁ ZAJÍMAVÝ PROGRAM PRO ŠIROKOU VEŘEJNOST

Máte starý domek, chalupu nebo se na koupi starší nemovitosti teprve chystáte? Chcete se lépe orientovat v užitých historických technikách, abyste dokázali odborným řemeslníkům či restaurátorům přesně sdělit svou představu? Rádi byste získali dotaci na opravu památky? Nebo se zkrátka jen zajímáte o problematiku památek?
Pak právě pro vás jsme připravili první z řady praktických workshopů s názvem „Jak pečovat o historickou budovu - kompromis z hlediska praxe“, který se uskuteční v pátek 5. 10 2012 od 13.00 do 18.00 hod. v budově Fakulty restaurování v Litomyšli. Akce je součástí projektu ARS REGIO CIVITAS – Občanské vzdělávání pro kulturu, region a demokracii (reg. č. CZ.1.07/3.1.00/37.217), který připravila Univerzita Pardubice - Fakulta restaurování v Litomyšli  spolu s Centrem pro restaurování a památkovou péči, o.p.s. a GENERACÍ 89, o.s. Díky tomu, že projekt získal podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, je účast pro všechny zájemce zcela zdarma!
Workshop bude orientován na základní informace o historické architektuře a jejích detailech a o tom, jak je zachovat a renovovat s ohledem na praktické využití budovy.
Vše bude probíhat v Litomyšli, v budově ze druhé poloviny 18. století, která v současnosti slouží Fakultě restaurování (ul. Jiráskova 3). Účastníci se na tomto praktickém příkladu seznámí s limity úprav historických objektů, konzervací památkově hodnotných prvků a s tím, jak rozpoznat zachované historické detaily. V počítačové učebně se během praktické části workshopu budou učit najít informace o konkrétní památce prostřednictvím nejrůznějších odborných webových aplikací.
Tato akce nebude zdaleka poslední. V rámci projektu ARC se v následujících patnácti měsících uskuteční v Litomyšli i řada dalších vzdělávacích aktivit pro širokou veřejnost, počínaje otevřenými diskusními setkáními (tzv. kulatými stoly) nad více či méně kontroverzními tématy, přes teoretické kurzy zabývající se památkami v běžném životě, až po prakticky zaměřené workshopy (dílny), kde se dále naučíte, jak pečovat o staré obrazy, knihy, grafiky či kamenné sochy.
Pokud vás téma první dílny zaujalo, nebo hledáte odpovědi na konkrétní dotazy, budeme se na vás těšit. Své přihlášky můžete posílat na e-mail eva.novotna@upce.cz nebo na telefon: 737 111 507. Vzhledem k omezenému počtu míst vaši účast potvrdíme.
 
GENERACE 89, o.s.
Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování
Centrum pro restaurování a památkovou péči, o.p.s.