Mezinárodní soutěž Řemeslo/Skill 2012 ve Vysokém Mýtě

Vysoké Mýto (6. 9. 2012) – V druhé polovině září se vysokomýtské náměstí promění v jedno velké staveniště. Již podruhé se tu bude konat pod patronací radní Jany Pernicové mezinárodní soutěž Řemeslo/Skill. Tentokrát bude jejím tématem použití moderních stavebních technologií při rekonstrukci bytu a domu. Během „týdne řemesel ve Vysokém Mýtě“ bude možné vidět a posoudit zručnost soutěžících v oboru zedník, montér suchých staveb (sádrokartonář), instalatér a malíř. Soutěžit budou žáci středních odborných škol a učilišť především z Pardubického kraje, ale přijedou také žáci z jiných koutů republiky a také z Maďarska, Polska, Slovenska a Německa.

 

Součástí akce bude setkání u kulatého stolu za účasti ředitelů škol, zástupců zaměstnavatelů a podnikatelských svazů, členů horní i dolní komory Parlamentu a krajské samosprávy. Tématem bude intenzivnější spolupráce mezi školami a zaměstnavateli a efektivnější příprava absolventů odborných škol pro pracovní trh.

„Hned na začátku volebního období jsme navázali dialog se zaměstnavateli a profesními svazy. Technickému a učňovskému školství pomáháme také formou stipendijního programu pro žáky u vybraných oborů, podporou odborných soutěží a především úzkou spoluprací se zaměstnavateli. Uzavíráme Sektorové dohody, kde jsme partnery jednotlivým ministerstvům a profesním svazům, podílíme se na tvorbě národní soustavy povolání a kvalifikací a snažíme se společně působit na vládu, aby naše legislativa umožňovala zaměstnavatelům více se podílet na profesní přípravě žáků na budoucí povolání,“ říká krajská radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.

 

„Celý  týden bude možné sledovat postup nejprve zednických učňů při ´výstavbě koupelny´ z různých stavebních materiálů, použití zateplovacích systémů, aplikaci moderních omítek.

Následně návštěvník uvidí v oboru montér suchých staveb montáž nosných konstrukcí ze sádrokartonu pro umístění sanitárního zařízení, montáž podlahy ze sádrovláknitých desek a instalaci zvukové izolace,“ popisuje jednotlivé soutěžní úkoly Hynek Míka z občanského sdružení ERUDIO CZ, které soutěž ve spolupráci s městem, místní stavební průmyslovkou a Pardubickým krajem organizuje. Instalatéři předvedou soutěžní práce na rozvodech vody a odpadu, při instalaci sanitárního zařízení, tedy WC, umyvadla a sprchového koutu a nezámrzného venkovního vodního ventilu. Malíři ukáží možnosti použití různých technologií a barev na sádrokartony i vnitřní omítky. Návštěvníci budou moci zároveň posoudit  kreativní schopnosti žáků z oboru malíř,“ doplňuje Míka.

 

Na své si přijde i laická veřejnost, které se budou věnovat odborníci z řad sponzorských firem dodávajících na soutěž stavební materiál a technologie. Přímo v sousedství práce žáků budou připraveni zodpovědět dotazy návštěvníků a předat jim cenné informace potřebné při stavbě nebo rekonstrukci bytu či domu. Na náměstí se představí také školy Pardubického kraje se svými studijními a učebními programy, poradí výběr vhodného učebního oboru s perspektivou dobrého výdělku a zaměstnání. Pedagogicko-psychologická poradna Ústí nad Orlicí zde bude znovu prezentovat projekt Hamet 2, jehož cílem je ověřování a zavádění nového diagnostického nástroje pro kariérové poradenství žáků se zaměřením na praktické dovednosti a schopnosti. Cílem diagnostiky je doporučit takový obor, ve kterém žák může být úspěšný.

 

  

Řemeslo / SKILL 2012 ve Vysokém Mýtě 17. - 21. září 2012

 

Soutěžící školy

 

  1. Integrovaná střední škola Moravská Třebová, Brněnská 140

        (soutěžní obor Zedník, Montér suchých staveb)

2.   SOŠ stavební a SOU stavební Rybitví, Sokolovská 148

            (Zedník, Instalatér, Malíř)

3.   Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk, Zámek 1

            (Zedník, Instalatér)

4.   VOŠ stavební a SŠ stavební Vysoké Mýto, Komenského 1

            (Zedník, Instalatér - nemáme ještě přihlášky)

5.   SOU stavební Pardubice s.r.o. Černá za Bory

      (Zedník, nemáme ještě přihlášku)

6.   Stredná odborná škola stavebná Žilina, Tulipánová 2, Slovensko

     (Zedník, Instalatér)

7.   OU a Praktická škola Žamberk, Tyršova 214

      (Zednické práce)

8.   OU a Praktická škola, Chroustovice, Zámek 1

      (Zednické práce)

9.   Zespól szkól specjalnych NR 14, Kraków, Polsko

      (Zednické práce)

10.  Bajaj Közoktatási Intézmény és Gyermekotthon, Baja, Maďarsko

      (Zednické práce)

11.  Berufsschule St. Michaels – Werk Grafenwöhr, Německo

      (Zednické práce)

12.  SOU Svitavy, Nádražní 1083

       (Instalatér)

13.  Stredná odborná škola Považská Bystrica, Ul. Slovenských partizánov 1129/49,

       Slovensko

       (Instalatér, Montér suchých staveb)

14.  SOU plynárenské Pardubice, Poděbradská 93

       (Instalatér)

15.  Stredná odborná škola stavebná Liptovský Mikuláš, Školská 8, Slovensko

       (Montér suchých staveb, Malíř)

16.  SOŠ a SOU Hradec Králové, Vocelova 1338

       (Montér suchých staveb)

17.  SŠ technická Praha 4, Zelený pruh 1294

      (montér suchých staveb, Malíř)

18.  ISŠ technická a ekonomická Sokolov, Jednoty 1620

       (Montér suchých staveb - ještě se rozmýšlejí)

19.  SŠ technická Most, Dělnická 21

       (Montér suchých staveb)

20.   SOŠ stavební a zahradnická Praha 9, Učňovská 1

       (Malíř)