Týden pro duševní zdraví v České Třebové                          

Již je tomu 2 a půl roku od založení Orlickoústecké pobočky neziskové organizace Péče o duševní zdraví. Duševně nemocným sdružení nabízí pomoc při řešení praktických a sociálních problémů. Co to znamená v praxi? Pomoc při jednání s úřady, majiteli bytu, sousedy. Pomoc při zařizování lékařské péče. Pomoc při finančním hospodaření, řešení dluhů a závazků. Pomoc při hledání zaměstnání. Poradenství a nácviky situací – aby si nemocný příště poradil sám nebo věděl, na koho se může obrátit.
V kvalitě péče i informovanosti veřejnosti se leccos zlepšilo, přesto se zdá, že duševní onemocnění zůstávají jedním z posledních společenských tabu. Tato tabu bouráme díky osvětové akci Týden pro duševní zdraví.
Lidé se tématu duševního onemocnění bojí, nepřijímají je, mají mnoho předsudků a představ, které nejsou pravdivé. To samo o sobě znepříjemňuje život nemocných a často vede k bludnému kruhu hospitalizací a další stigmatizace. Jedině otevřená diskuse, osvěta a cílené podávání informací může zlepšit pozici a vztahy duševně nemocných v přirozené komunitě. Tomu slouží akce pod hlavičkou Týdny pro duševní zdraví - Východní Čechy.
V rámci této akce bude probíhat ve dnech 22. 10. až 12. 11. 2012 putovní výstava na téma „UMĚNÍ OČIMA DUŠEVNĚ NEMOCNÝCH“. Jedná se o výstavu autorských děl lidí s duševním onemocněním. Na uspořádání výstavy se podílely všechny regionální pobočky sdružení Péče o duševní zdraví. Výstava zavítá do 5 měst a jedním z nich je i Česká Třebová, kde ji lze shlédnout v otevírací době Kavárny U Tygra, uvedla vedoucí pobočky Iva Sedláčková. Více informací o plánované akci naleznete na www.pdz.cz.
Naši práci bychom nemohli dělat bez aktivního kontaktu a podpory místních médií. Proto budeme rádi za otištění pozvánky na výstavu.
Jste srdečně zváni!
Kontakt:
Bc., Mgr. Iva Sedláčková, vedoucí střediska Ústí nad Orlicí
o.s. Péče o duševní zdraví,
Malé Hamry 355, 562 01 Ústí nad Orlicí
W: http://www.pdz.cz, E: iva.sedlackova@pdz.cz, T: 777 214 047

občanské sdružení Péče o duševní zdraví 
Již 15 let se zabýváme pomocí lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Sociální služby poskytujeme na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku a Orlickoústecku. Organizujeme vzdělávací kurzy nejen pro pracovníky v pomáhajících profesích. Pořádáme osvětové a kulturní akce na podporu společenského povědomí o životě lidí s duševním onemocněním.