Památková zóna s moderní stavbou v centru města            

Chtěla bych se prostřednictvím tohoto dopisu dotknout stavby městského muzea na Klácelově ulici.Není to dávno,co jsem šla kolem a zůstala jsem stát v němém úžasu.Nemohla jsem si odpustit otázku,co dělá stavba moderního stylu v památkové zóně?Jak je možné,že něco takového,něco co se do této lokality vůbec nehodí,zde mohlo vyrůst.Kdo k tomu mohl dát svolení a koho to napadlo?Ze své zkušenosti dobře vím,jaký se klade důraz na dodržení  prvků, které zapada jí do památkové zóny,aby nedošlo k narušení estetického vzhledu.Vím,že není možné ani zasadit plastová okna v imitaci dřeva,že se musí pečlivě vybírat barva fasády a najednou se zde vyskytne stavba,která vše popírá,ale asi nebyl problém ji zde zasadit.

Stavba je vzhledově myslím pěkná,ale absolutně sem nezapadá.Nechci vypadat jako někdo,kdo si neváží toho,že naše město vzkvétá a vím,že zde došlo k velkému posunu např. Peklák, zimní stadion,lanové centrum atd. Zárověň jsem však přesvědčena,že by měl být na každého stejný metr a proto nerozumím tomu, proč jedni musí dodržovat i detaily na budově a jinde projde něco tak neuvěřitelného.Byla bych velmi ráda,kdyby se k tomuto někdo příslušný vyjádřil,protože nemohu opravdu pochopit jak může někdo jednou stavbou narušit ráz památkové zóny. Než jsem se rozhodla napsat  tento článek,věc jsem konzultovala s několika občany našeho města.Názorů je několik někomu se líbí jinému ne,ale podstata věci je stejná , je to památková zóna a je narušena a mnoho lidí má zkušenosti s tím,že také museli dodržet pravidla v památkové zóně.

Na závěr si kladu otázku město Litomyšl je památkové mohla by se objevit takováto stavba vedle domu z minulého století? Myslím,že určitě ne. Občané města Česká Třebová

Poznámka: 

Výše uvedený text  byl doprovázen  následujícím průvodní informací: "Zasílám Vám jeden námět, který mě již delší dobu tíží. Nechci být jmenována,není důležité,kdo píše tento článek,ale důležitá je pro mne podstata věci." Lze tomu rozumět, jistě budou mít i další občané podobný názor. I když je redakci pisatelka známa, poněkud mě zaráží  zveřejněný "podpis" pod článkem "Občané města Česká Třebová", který by se hodil snad pod petici, doplněnou ovšem přiloženými podpisy a dalšími daty.  Na obsahu článku nebylo nic měněno. (re)

(K uvedenému problému se vrátím, bylo by dobré znát také další reakce...)