ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 234/2013  (1.10)                  

Volné sociální byty v Borku

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů  v majetku Města Česká Třebová
pro sociálně potřebné občany a rodiny
vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty
        - č. 7 o velikosti 1+0 v čp. 2089 
        - č. 6 o velikosti 1+2 v čp. 2086
na Semanínské ulici v České Třebové
Žádosti o byty  si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.
Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pátek  25.10.2013. 
V České Třebové dne 26. září 2013                                                  Ing. Jiří Smrčka v.r. vedoucí odboru majetku města

 

První přípravné utkání Kohouti v Lanškrouně vyhráli

Českotřebovští hokejisté v úvodu zahodili několik gólových šancí (včetně trestného střílení), aby vzápětí třikrát inkasovali. Od druhé třetiny však měli herně navrch a co bylo nejdůležitější, začali střílet branky.
Lanškroun – Česká Třebová 7:10 (3:1, 2:5, 2:4)
Branky: 8. Pilavka, 10. Pilavka, 11. Kocián, 34. Valouch, 38. Nastoupil, 47. Ondráček, 56. Nastoupil – 15. Doha (Vlček), 22. Černý (Šafář), 30. Kopečný (Hašek), 35. Hemský (Vlček), 39. Váně, 40. Vlček (Matys), 46 Váně (Vlček), 48. Hemský (Vlček), 48. Krejnus, 50. Teplý (Kopečný, Matys).
Nejlepší hráči: Pilavka (2+3) – Vlček (1+4).
Rozhodčí: Veselý – Brokeš, Halbrštát. Vyloučení: 9:8. Využití: 2:2. Oslabení: 0:1. Diváků: 110.
Česká Třebová: Paleček  (30. Kaplan) – Matys, Šťastný, Novotný, Krejnus, Kiac, Čejka – Váně, Vlček, Hemský – Černý, Šafář, Doha – Teplý, Kopečný, Hašek – Vojáček.
HLAS TRENÉRA - Pavel Táborský, trenér Kohoutů:  „Fanouškům se mohl zápas líbit, viděli celkem 17 gólů, ale pro trenéra to příjemné dvakrát nebylo. Chvílemi jsme zapomínali bránit, v tomto směru se musíme zlepšit.“
Druhé přípravné utkání odehrajeme na domácím ledě v neděli 6. října od 17 hodin doma, soupeřem je opět Lnškroun.

 

V Dlouhé Třebové  začaly práce na konečné úpravě povrchu komunikace procházející obcí.

V současné době přes Dlouhou Třebovou opět neprojedete,  pouze tu mohou jezdit autobusy. Připravuje se  asfaltování hlavní komunikace, která je současně trasou cyklostezky Č. Třebová - Hylváty - Ústí nad Orlicí - Choceň/Letohrad. Do 20. října má být všechno hotovo a věřme že také v dobré kvalitě.  To se ovšem týká pouze té hlavní komunikace, ostatní místní komunikace v obci budou i nadále ještě ve stádiu rozpracovanosti.  Bylo by pro sportovce významné, kdyby se alespoň podařilo co nejrychleji dokončit nový povrch  cyklostezky po celé délce kolem Třebovky až na špici. V současném stavu je cyklostezka vlastně zrušena.  Dlouhá Třebová měla v uplynulých letech nebývalý rozvoj investic. Nejdříve se stavěla plynofikace, potom regulace Třebovky včetně realizovaných protipovodňových opatření a nakonec ještě  nová kanalizace s podporou EU. Kdyby se spočítaly investované prostředky na 1 obyvatele, bylo by to impozantní číslo, jistě jedno z nejvyšších v republice...
 
Nabízíme nebytové prostory v ulici Na Splavě 53 (bývalá Rybárna). Tel. 777 123 668, 465 534 679.

Kolem serpentiny houština náletových dřevin. Nikdo si toho nevšímá. 

V současné době je  tráva podél serpentiny posekaná a zdá se, jako by se tedy o okolí město dobře staralo. To je ovšem jen ten první dojem. Posekán je jen velmi úzký proužek kolem silnice, ty další "pankejty" či příkopy  nikdo nesekal již snad desítky let, i když jsou až k plotu přilehlých zahrad také v péči města. Rostou zde houštiny náletových dřevin, kolem serpentiny tak vznikl nový "biokoridor", možná ho za chvíli nebudeme moci ani odstranit.  Potřeba odstranění je jasná, ale nikoho to netrápí.  Snad až se podaří opět obnovit  práci nezaměstnaných, tady by se mohli "vyřádit" velmi dlouhou dobu.... Zatím se město spokojí jen s  posekáním úzkého pruhu trávy kolem silnice. Takovýchto náletových dřevin a houštin je ovšem více. Stačí si proklestit cestu od tzv. bývalé Šárky v Javorce podél lesa k vodojemu také zde se již o cestě nedá mluvit.  Vandalové také poničili tabuli s označením "Alej Maxe Švabinského, kterou před lety instaloval Okrašlovací spolek  hned v prostoru u vodárny. Kdopak ji obnoví? Parky, stromořadí, městská zeleň  je živý organismus, který vyžaduje trvalou péčí. Když se zanedbá, tak vzniká džungle, kde si příroda pak poroučí sama. Zeleně, parků a stromořadí máme ve Třebové velké množství, velké plochy, údržba stojí spoustu peněz.  A to jsme(zatím) upustili od dalšího českotřebovského parku "Benátky". Ten nakonec v nějaké podobě stejně vznikne, neboť v dané lokalitě mezi zimním stadionem na Skalce a Benátkami je velká plocha městské zeleně, která potřebuje údržbu i spojovací komunikaci, která propojí sportoviště "nahoře" se sportovišti "dole" v Benátkách a vznikne jakási zkratka, kudy bude možné projít do Benátek pěšky a možná i na kole. Takže zde nakonec  nějaký park bude. Záleží na možnostech dotací. Zatím město získalo slušnou dotaci na údržbu  zeleně, za tyto prostředky bude ošetřena také zeleň na území tohoto dalšího možného parku ve městě.  Nejde však o peníze na parkové cesty, mostky nebo další parkové prvky a úpravy.... (mm)
 
Obchůdek Zelená žabka - nabízí stélky a boty Hanák. Je to unikátní objev Josefa Hanáka, s uděleným patentem, jsou klinicky testované.Chcete- li být zdraví, zajistěte tyto biomechanické aktivní stélky pod chodidly od rána do večera v každé obuvi. Nohy si zaslouží naši pozornost!  
Akce Energy na říjen: 1 + 1 ZDARMA  Při zakoupení jednoho produktu obdržíte druhý produkt ve stejné nebo nižší hodnotě zdarma: Cytosan, Cytosan Inovum, Cytosan gel, Cytosan mýdlo, Cytosan šampon, Balneol. Humáty v těchto výrobcích obsažené, jsou velkými pomocníky při ošetření našeho těla zevnitř i zvenku.
Najdete nás v objektu bývalé Rybárny v ulici Na Splavě 53, tel. 465 534 679, 777 123 668.

Přijímací zkoušky na střední školy se osvědčily. Budou pokračovat i ve školním roce 2013/2014 

Pardubice (1. října 2013) - Také v tomto školním roce budou žáci do maturitních oborů vzdělání ve středních školách zřizovaných Pardubickým krajem přijímáni na základě jednotných přijímacích zkoušek. Pardubický kraj již vybral dodavatele testů, kterým bude stejně jako v předešlých třech letech společnost SCIO.
Zavedení jednotných přijímacích zkoušek se ukázalo jako krok správným směrem. Ve spolupráci s řediteli škol se podařilo optimálně nastavit kritéria přijímacího řízení, do maturitních oborů vzdělání jsou tak přijímáni žáci se studijními předpoklady a jejich úspěšnost v testech se každoročně zvyšuje. Podle poslední analýzy společnosti SCIO nastoupili v tomto školním roce do 1. ročníku gymnázií uchazeči, kteří ve všech testech výrazně převýšili průměr uchazečů o maturitní obory. „Průměrný výsledek uchazečů o čtyřletá gymnázia z Pardubického kraje je i nad průměrem uchazečů o čtyřletá gymnázia z celé České republiky. Pozitivně reagují na zavedení přijímacích zkoušek také učitelé ze základních škol. Žáci jsou více motivování k učení, zlepšila se jejich kázeň i pozice pedagogů,“ shrnuje výsledky náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
Školní rok 2013/2014 přinese změnu v přijímacím řízení pro uchazeče o studium v osmiletých gymnáziích. Zatímco v předešlých třech letech byli žáci do osmiletých gymnázií přijímáni na základě testu obecných studijních předpokladů (OSP), nyní budou skládat přijímací zkoušky z matematiky a z českého jazyka. „K tomuto závěru dospěl Pardubický kraj po poradě s řediteli gymnázií a s pedagogy ze základních škol, kteří se domnívají, že tato změna umožní žákům lepší přípravu na přijímací zkoušky,“ vysvětlila náměstkyně Pernicová. Zatímco některé typy úloh z testu OSP byly pro žáky 5. ročníků základních škol nové, s úlohami z matematiky a z českého jazyka se setkávají v každodenní výuce.
Podobná situace je ve všech ostatních krajích s jednotnými přijímacími zkouškami, kde uchazeči o studium v osmiletých gymnáziích konají v rámci přijímacího řízení test z matematiky a z českého jazyka nebo všechny tři testy. Základní školy budou s průběhem a obsahem přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách zřizovaných Pardubickým krajem seznámeny s dostatečným předstihem prostřednictvím svých ředitelů a výchovných poradců. Pardubický kraj má za to, že chystaná změna bude ku prospěchu žáků, jejich rodičů a učitelů.

 

Nové autobusy od výrobce IVECO budou jezdit po kraji

Vysoké Mýto (26. září 2013) – Slavnostního předání 17 meziměstských autobusů Crossway značky IVECO významnému dopravci v Pardubickém kraji společnosti ICOM Transport se zúčastnili také hejtman Martin Netolický s náměstkem Jaromírem Duškem. Oba svorně ocenili obnovu vozového parku, od nových autobusů očekávají zvýšení komfortu pro cestující. 
„Tento počin považujeme pro náš region za mimořádně důležitý. Společnost IVECO, bývalá Karosa, je pro nás velmi významným producentem autobusů. Pardubický kraj má nejvyšší počet vyrobených autobusů na počet obyvatel v České republice. Je to po dlouhé době zásadní kontrakt v našem kraji, kdy významný dopravce z regionu společnost ICOM přebírá sedmnáct nových autobusů,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Spolu s náměstkem Duškem kvitovali skutečnost, že dopravce z regionu nakoupil autobusy od domácího výrobce. „V poslední době se setkáváme s tím, že objednávky našich dopravců vůči výrobcům v České republice jsou téměř minimální a většina výrobků jde na vývoz do zahraničí. To je samozřejmě dobře. Nicméně výrobci musí mít odbyt i doma a jsem rád, že těchto sedmnáct autobusů značky IVECO může být předáno právě našemu největšímu dopravci na území regionu,“ doplnil hejtman Netolický, který vyslovil přání, aby takových kontraktů bylo více, neboť to znamená práci pro lidi v kraji.
Náměstek zodpovědný za dopravní obslužnost v kraji Jaromír Dušek při prohlídce autobusu ocenil i technické parametry nových dopravních prostředků. „Autobusy jsou vybaveny pohodlnějšími čalouněnými sedadly, kterých může být při plné kapacitě 45. Plní také aktuální platnou emisní normu EURO V, jsou tedy maximálně šetrné k životnímu prostředí. Autobusy budou jezdit na meziměstských linkách ČSAD Ústí nad Orlicí. Věřím, že zvýšení komfortu pocítí především cestující,“ shrnul náměstek Dušek své dojmy po prohlídce jednoho z autobusů.

 

Film režiséra Krejčíka "co se dělo na gymnáziu v České Třebové" 

stále k dispozici na youtube. Jde o známé události z roku 1990, připomeňme si je..
odkaz  http://www.youtube.com/watch?v=XAjt8oVeMiY
 
Pardubický kraj chystá nová ocenění

Pardubice (1. 10. 2013) – Pardubický kraj zahájil novou tradici – každoroční udílení ocenění kraje. Připojil se tak k dalším krajům v naší republice, které podobné ceny udělují už několik let. Nominace se uskuteční ve dvou kategoriích, a to na Cenu Zastupitelstva Pardubického kraje za zásluhy o Pardubický kraj a dále na Cenu Michala Rabase za záchranu života a zdraví. Na své návrhy mají občané i právnické osoby měsíc, tedy do 31. října. 
Pardubický kraj byl v minulosti domovem mnoha významných osobností od Arnošta z Pardubic a Viléma z Pernštejna, přes Jana Amose Komenského, Bedřicha Smetanu, Jana Pernera, Josefa Gočára, Emila Holuba, Josefa Ressla či Jana Kašpara až třeba po Františka Filipovského. „Ti všichni zde zanechali svou stopu a odkaz, mnozí z nich tu mají své památníky či dokonce muzea,“ říká hejtman Martin Netolický a pokračuje: „Ovšem i dnes mezi námi žijí lidé, kteří mají za sebou mimořádné výsledky v práci, reprezentují kraj na mezinárodním poli, věnují se potřebným nebo jsou motorem různých akcí. Takovým lidem by se slušelo důstojně poděkovat a k tomu bude sloužit i první cena.“
Druhé ocenění ponese jméno zesnulého hejtmana Michala Rabase a bude určeno těm, kteří se zasloužili o záchranu života, zdraví nebo významným hodnot. Získat ji mohou i ti, kteří dosáhli pokroku ve zdravotnictví nebo při řešení mimořádných událostí ohrožujících život nebo zdraví.
Obě ocenění v podobě plastiky a odznaku na stužce se budou udílet na slavnostním večeru, který se bude konat vždy začátkem roku a bude putovat po Pardubickém kraji. Ceny lze udělit také in memoriam.
Zároveň bude mít hejtman možnost udělovat v průběhu roku i Medaile hejtmana, které budou mít spíše pamětní charakter.
Návrhy na ocenění jsou zcela v rukou veřejnosti. Navrhovateli mohou být občané, představitelé správního či jiného orgánu nebo právnické osoby spadající do území Pardubického kraje. Návrhy je možné odeslat na webovém formuláři na stránkách www.pardubickykraj.cz (www.pardubickykraj.cz/oceneni-pardubickeho-kraje/)nebo si stáhnout a vytisknout formulář z těchto stránek a poslat jej poštou na adresu Pardubického kraje, Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice s poznámkou: Ocenění Pardubického kraje. Nominace je možné posílat také na e-mailovou adresu oceneni@pardubickykraj.cz. Termín přijímání nominací je 31. října 2013.
O udělení cen bude rozhodovat prosincové Zastupitelstvo Pardubického kraje. Slavnostní předávání se uskuteční na začátku roku 2014 za účasti široké veřejnosti.

 

11.VÝSTAVA HUB a MYKOLOGICKÁ PORADNA

Čtvrtek 3.10. instalace výstavy

Pátek 4.10.2013  od 8,00 do 17,00 výstava a soutěž pro školy + vyhodnocení soutěže+ předávání cen z letní soutěže , od 18,00 přednáška P. Brůžka „ Lanýže a jiné podzemní houby “+ guláš + posezení

Sobota 5.10.2013 od 9,00do 17,00 výstava a výtvarná dílna „Muchomůrka nevšední, hříbek výjimečný  pod vedením lektorky Aleny Kubištové

Neděle 6.10.2013 od 9,00 do 15,00 výstava a výtvarná dílna, „Muchomůrka nevšední, hříbek výjimečný  pod vedením lektorky Aleny Kubištové,  následný úklid  expozice

 
Zahrada východních Čech v Častolovicích

Základní organizace ČZS Častolovice zve na 15. zahrádkářskou výstavu s názvem Zahrada východních Čech ve výstavištním areálu v Častolovicích. Vystavovat se bude ovoce všeho druhu, zelenina, květiny, okrasné stromky, byliny a další věci ze zahradkářské oblasti. Vystavovat budou nejen drobní zahrádkáři, ale i velkopěstitelé a výzkumné ovocnářské ústavy z celé ČR. Pro návštěvníky bude připraveno vše, co je na zahrádce potřeba. Velký výběr bude při prodeji ovocných stromků, růží, cibulovin, semen všeho druhu, okrasných stromků a květin, nářadí pro kutili atd. Výstava bude otevřena v pátek, sobotu a neděli od 09.00 hod. do 17:00 hod. Parkovné je zadarma. Na návštěvu výstavy do Častolovic zvou pořadatelé
 
Silnice I/11 u Jablonného nad Orlicí bude uzavřena

Pardubice (1. 10. 2013) – Od soboty 5. října do neděle 20. října bude zcela uzavřena silnice I/11 v úseku Jablonné nad Orlicí po křižovatku se silnicí III/31118 před obcí Čenkovice. Uzavřený úsek začíná za městem Jablonné nad Orlicí a je dlouhý asi 4,2 kilometru. Důvodem je obnova živičného krytu silnice.
Objízdná trasa (pro veškerou dopravu):
Silnice I/11 Červená Voda, silnice I/43 – Červená Voda – Králíky – Dolní Lipka, silnice II/312 Dolní Lipka – Lichkov – Mladkov – Pastviny – Líšnice, zpět na silnici I/11, obousměrně.
Objízdná trasa (pro vozidla do výšky 3,70m):
Silnice I/11 Červená Voda, silnice I/43 – Červená Voda – Králíky – Dolní Lipka, silnice II/312 Dolní Lipka – Lichkov – Mladkov, silnice II/312 Mladkov – Těchonín – Jablonné nad Orlicí, obousměrně.  
Autobusová linková doprava nebude uzavírkou silnice dotčena.  
 
Den charity 2013 

V sobotu 7. září pořádala Oblastní charita v Ústí nad Orlicí už potřetí akci s názvem Den charity. V příjemném prostředí zahrady místního  děkanství strávilo odpoledne kolem 100 návštěvníků.
Celostátní propagační akce je pořádána u příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly, patrona charitních zařízení. Hlavním motivem této akce je ale potřeba poděkovat, jak uvedla ředitelka Oblastní charity Ing. Marie Malá v úvodu: „Děkujeme našim dobrovolníkům, koledníkům tříkrálové sbírky, dárcům. Hodně nám pomáháte v naší práci. Vážíme si vás.“
Od 13 hod. si mohli zájemci prohlédnout prostory charitní budovy v ulici 17. listopadu,  kde jsou kanceláře sester ošetřovatelské služby, občanské poradny a půjčovny kompenzačních pomůcek. Další program proběhl na farní zahradě. Na úvod Charitě poděkoval pan děkan Vladislav Brokeš, který vyzdvihl její dobré působení v Ústí. Poté zde byly představeny služby, které poskytuje Oblastní charita v regionu Orlickoústecka. S velkým ohlasem se setkalo vystoupení romských dětí z občanského sdružení Světélko Vysoké Mýto, které předvedly národní tance v doprovodu vlastní hudební skupiny. Tradičně také zazpíval oblíbenec paní a dívek, nevidomý zpěvák Radek Žalud. Zábavné odpoledne zakončila litomyšlská blues-rocková skupina Blabovy stromy, která svůj repertoár uvádí slovy: „Přáli bychom si, aby ve stínu Blabových stromů mnozí objevili alespoň malý pramínek věčné pravdy a lásky.“
Byl to pěkný den. A pro všechny naše příznivce a pomocníky při Tříkrálové sbírce, kteří zde nemohli být a užít si program, máme vzkaz: Děkujeme za vše, co děláte pro Charitu!  Iva Marková
 
Pardubický školák okouzlil svým obrázkem Evropu

Pardubice (1. 10. 2013) – Speciální stroj vyrábějící mapy Evropy. S tímto originálním nápadem dosáhl mimořádného úspěchu Jakub Zeman, žák páté třídy základní školy Pardubice – Dubina. Ve výtvarné soutěži s názvem Vynálezy a Evropa, vyhlášené Evropským patentovým úřadem, uspěl mezi 3000 dětmi z 25 evropských zemí. K druhému místu mu pogratulovala také náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.
„Spojit téma Evropy a vynálezů do jednoho obrázku jen kresbou a nesmět přitom použít žádný nápis nebo písemné sdělení, na to je potřeba nejenom šikovnost, ale i pořádná dávka invence,“ obdivovala kreativitu i výtvarný talent Jakuba Zemana náměstkyně hejtmana. „Taková reprezentace školy, ale i regionu si zaslouží ocenění,“ pokračovala Jana Pernicová a předala Jakubovi medaili a pohár pro vítěze. Ocenila také práci Jakubovy třídní učitelky Edity Kárychové, která ho do soutěže přihlásila, a výchovu a péči chlapcových rodičů.
Cílem soutěže bylo zaujmout děti myšlenkou vynálezů a patentů, pomoci jim uvědomit si své místo v Evropě a také myšlenkami překročit hranice své vlastní země. Téměř 3000 účastníků soutěžilo ve dvou věkových kategoriích, od šesti do osmi let a od devíti do jedenácti let. Na prvním místě se umístily dívky ze Slovenska (mladší kategorie) a Polska (starší kategorie). Soutěž se konala u příležitosti 40. výroční založení Evropského patentového úřadu. Třídy s nejúspěšnějšími soutěžícími dostanou sadu luxusních výtvarných potřeb a každá ze zúčastněných tříd pak krabici sladkostí.