Českotřebovský deník 239/2013 (6.10.)                                  
JAVORKOVÁ STEZKA   -  5. 10. 2013 

V sobotu 5.10.2013  odpoledne pořádala základní organizace ČSOP Zlatá studánka Česká Třebová v podzimně vybarvené Javorce 2. ročník Javorkové stezky. Rodiče s dětmi obcházeli stanoviště rozmístěná po lavičkách, zde plnili úkoly a za to dostávali otisk razítka na průvodní lístek. Nejzajímavějším stanovištěm určitě bylo přiřazování zvířátek k jejich exkrementům. Dalšími úkoly bylo určování předmětů v neprůhledných lahvích, pexeso, lov rybek, krmení medvěda a skládání puzzle.
Šedesátka zúčastněných dětí si na konci stezky vybrala drobnou odměnu a s prochladlými rodiči se vydala na cestu domů.
Další fotografie naleznete na:  http://zozlatastudanka.rajce.net/Javorkova_stezka_ke_Dni_zvirat
Další akce i více informací o organizaci naleznete na www.zlatastudanka.ctrebova.cz
 
Mykologické dny v nově otevřeném ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici měly bezva průběh

Pořadatelé to měli trochu více náročné než obvykle vzhledem k tomu, že  těsně před akcí byly dokončeny venkovní úpravy tj. přebudování vchodu do ekocentra a před samotnou výstavou hub bylo nezbytné prostory uklidit. Velký dík za jednání se stavební firmou, se zástupcem města a za zajištění základního úklidu. Martin Mička s Jirkou Grundem připravili úžasnou expozici a zasvěceně provázeli návštěvníky. Byly také připraveny plakáty a a kvíz pro houbaře s fantazií, který byl návštěvníky přijat s obrovským nadšením. Jirka Grund se sehraným týmem vyrobil skvělý houbový guláš. Výborná propagace Mykologvických dnů a také vyhlášená soutěž  způsobila velký zájem o tradiční přednášku i celkově velkou návštěvnost výstavy. Novinkou byla výtvarná dílna, kterou připravila Alena Kubištová. Na horní fotografii ceny pro úspěšné řešitele houbařské soutěže v Českotřebovském zpravodaji, dole fotografie z výstavy.

Prodám dům v České Třebové.
Prodám velký, zrekonstruovaný, nadstandardně vybavený dům v Javorce. 
Bližší informace na tel. čísle : 774 998 830
 
NAŽHAVENÝ (Í) BAB TRIO 

Dovolujeme si pozvat příznivce písniček a humoru do  malého sálu Národního domu (Javorka),  dne 28. 11. 2013 v 19.00 hodin. Uvedené " mini kapelky" Nažhavení a Bab trio  vám rádi zahrají svoje oblíbené písničky.  Rezervace míst : 731466753 
stupné dobrovolné
 
Malá připomínka k novým WC:

Všiml si někdo, že při chůzi od Starého náměstí (od Pizzerie) není označení WC vidět ?
Každý návštěvník města neví, kde je kryt CO. OV
 
Už jste navštívili knajpoviště v Semaníně? 


Knajpoviště se nachází na Stezce ČSOP v horní části obce  při cestě proti proudu Semanínského potoka. Je to zajímavé místo, které vás navíc zavede na cestu ke Smírčímu kříži.... zajeďte do Semanína, uvidíte jak je obec upravená a co všechno se zde v poslední době podařilo....
 
Tady mohla a také měla být turistická mapa

Je to místo, odkud vychází turisté  do oblasti opatovských rybníků, do farského lesa a tamní rezervace Králova zahrada, kam přijíždějí chataři.   U vlakové zastávky je navíc autobusová zastávka a na domečku vpravo, ukrývajícím techniku SŽDC mohla být umístěna turistická mapa oblasti, která by turistům pomohla v orientaci přímo na místě. Značkař KČT Česká Třebová Rudolf Fibigar se snažil zajistit veškerá potřebná povolení, které nakonec získal, ovšem s tím, že za umístění této veřejně prospěšné věci bude třeba platit pro SŽDC nekřesťanské peníze. Ty na tyto účely Klub českých turistů nemá, je odkázán  na příspěvky a pod. Proto  zůstává turistická mapa schovaná a nemůže být  instalovaná. A tak nebude nic ani pro SŽDC, ani pro turisty. Je to vyřešeno. 

Ústecký veletrh sociálních služeb byl určen pro školáky i veřejnost 

 
V rámci procesu komunitního plánování sociálních a souvisejících služeb (KPSS) města Ústí nad Orlicí a okolí se ve čtvrtek 3. října uskutečnil V ústeckém kulturním domě se ve čtvrtek konal třetí ročník Veletrhu sociálních služeb. součástí byla odborná přednáška Táňi Brodské na téma sociální psychosomatiky tedy komplexního pohled na člověka a jeho zdraví. Veletrh ve velkém sále byl také místem prezentace služeb, ale také místem, kde se setkaly poskytovatelé sociálních služeb s tvůrci komunitního plánu pro město  okolní správní oblast. Sociální služeb se  veřejnosti, byla zde také jistá snaha informovat o komunitním plánování. Uvádí se, že zde bylo 31 poskytovatelů služeb z našeho města a širokého okolí.Uvádí se, že se zúčastnilo 31 poskytovatelů služeb nejen z Ústí, ale i z okolí, třeba i Pardubic. Z České Třebové jsem našel zástupce SONS. Řada poskytovatelů totiž využívá evropské dotace a tak bylo přímo jejich povinností prezentovat jejich dosažené výsledky. Skutečných zájemců o poskytování sociálních služeb zase tak mnoho nebylo, byly zde však školní exkurze např. českotřebovské vyšší školy sociální, nebo také skupiny žáků Střední zdravotnické školy, která se na organizaci akce také podílela. Své prostopry  nabídla pro uspořádání abilympiády, t.j. soutěže pracovních schopností a dovedností osob se zdravotním postižením. V doprovodném programu pak v Kulturním domě vystoupily děti z Mateřské školy Heranova a žáci Základní umělecké školy Jaroslava Kociana. Fotografie zachycují především prezentace poskytovatelů služeb.

 


Ceny města Ústí nad Orlicí předány (3.10.) 

Stanislav Zeman starší -  cena starosty za aktivitu v oblasti osvětové činnosti v Kerharticích
Barbora Kapounová - cena za vynikající sportovní výsledku ve stolním tenisu v roce 2012.
Josef Havel - cena za celoživotní přínos v oblasti amatérského filmu a za publikační činnost
Ing. Ludvík Mátl - cena za dlouhodobý přínos v oblasti orlickoústeckého betlemářství
Prof. Václav Snítil z Prahy získal Cenu města za dlouhodobý přínos pro rozvoj Kocianovy houslové soutěže.