Českotřebovský deník 253/2013  (21.10)                               
Velký swingový orchestr zve na podzimní koncert

Srdečně zveme všechny příznivce VSO na tradiční podzimní koncert, který se uskuteční 29. listopadu v 19.30 hod. ve velkém sále Kulturního centra v České Třebové.
Hostem večera bude zpěvák a moderátor Jan Smigmator. Ten bude také celý koncert provázet slovem. Jan Smigmator je znám především jako zpěvák, ale posluchači rozhlasového vysílání ČR 2 ho dobře znají z pravidelného sobotního pořadu Klub evergreen, který Jan Smigmator moderuje společně s vyníkající zpěvačkou Dashou. V programu podzimního koncertu VSO uslyšíte kromě slavných jazzových melodií také moderní swingovky z nového CD Jana Smigmatora.
Vstupenky jsou již v prodeji v Infocentru MÚ v České Třebové.  http://www.smigmator.com/
Klub Hliníky pořádá již 4. ročník karetní hry "PRŠÍ"!

Turnaj se koná ve spolkové chatě "Hliníky" v sobotu 23.11.2013. Prezentace od 9.00 hodin, začátek v 10.00 hodin. Turnaj je určen dívkám od 18 let, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, přítelkyním atd., všem ženám, které mají radost ze hry i ze života. Srdečně Vás všechny zve krásnější polovina Klubu Hliníky".
 
Církev adventistů sedmého dne a Česká křesťanská akademie oznamují:
Církev adventistů s. d. a Křesťanská akademie - místní skupina Česká Třebové zvou širokou veřejnost na
 
Pronájmu nebytové prostory, vhodné na obchod, kanceláře a pod. s vlastní parkovištěm, u hlavní silnice.  Tel. 605 510 517.

ZIMNÍ ČISTÍRNA CUP
2013
Vážení sportovní přátelé a fanoušci Čistírny.
Srdečně si Vás touto cestou dovolujeme pozvat na prestižní turnaj ve futsalu.
V sobotu 30. listopadu 2013 budete mít jedinečnou příležitost vidět domácí družstvo Čistírny na vlastní oči.  Ve sportovní hale ZŠ Nádražní se uskuteční již 5. ročník futsalového turnaje „Zimní Čistírna Cup“. Turnaj bude probíhat od 9. hodiny ranní do pozdního odpoledne. Organizátoři si vždy zakládají na kvalitní pořadatelské službě a pestrém občerstvení zajišťující pohodovou atmosféru. Proto neváhejte a přijďte podpořit Vaše oblíbené družstvo plné věhlasných individualit.
Na palubovce uvidíte bojovat osm mužstev o mnoho zajímavých cen,  ať už týmových (velký sud, malý sud, ...) či individuálních (nejlepší hráč, brankář a střelec). Věříme, že i díky Vaší kulise, budeme svědky napínavých a humorných chvilek, které náš tým často předvádí. Celý den bude zakončen na afterparty v restauraci Na Stadionu,
kam jste všichni srdečně zváni. Těšíme se na Vaši účast a sportovní podporu. Vaše Čistírna

 

Denní stacionář 


Oblastní charita Ústí nad Orlicí nabízí seniorům a tělesně postiženým občanům Českotřebovska službu denního stacionáře. V zařízení se pečovatelky individuálně věnují každému klientovi podle jeho potřeb.

Vedle individuálních činností se klientům dopomáhá při chůzi nebo toaletě, podává jídlo, cvičí se nebo chodí na procházky. Zájemcům nabízíme také dopravu  do stacionáře i zpět včetně vypravení a ustrojení.

Stacionář je v provozu v pracovní dny od 7 do 15.30 hodin

Dům pokojného stáří sv. Kryštofa a denní stacionář

Sokolská 68 Ústí nad Orlicí Tel. 465 522 375, 731 402 341 e-mail: dps.ustino@seznam.cz www.uo.charita.cz

 

 

Esperantisto proslavuje Svitavy ve světě                              


Ve Svitavách slavili 27. – 29.září 2013 dvě významná esperantská výročí opravdu skvěle. akce se zúčastnilo také osm členů esperantského kroužku z České Třebové.
Již v pátek 27.září  se shromáždili esperantisté z celé České republiky a hosté z Rakouska a Slovenska na přednášce slovenského esperantisty Jána Vajse o Antarktidě, kterou v minulém roce procestoval. Večer se sešli účastníci na posledním představení R.U.R. od Karla Čapka hraném v divadlu TRÁM v esperantu. Svitavy Esperantským muzeem přitahují esperantisty z celého světa a minulý rok zde pořádali Mezinárodní esperantskou konferenci OSIEK o sci-fi a robotech. Soubor mladých DOMA pod vedením Radky Obloukové na ni nacvičil v esperantu hru R.U.R. neboli „Hrozný sen“.Ze souboru znal esperanto jen jeden člen, ale ostatní se role dokázali naučit. S nimi hráli Karla Čapka a jeho přítele „ostřílení esperantisté“ Jan Řepa zvaný Fidel a Petr Chrdle. Soubor byl vybrán, aby představení zahrál na Světovém kongrese esperanta 2013 na Islandu v Rejkjaviku. Také tam slavil soubor veliký úspěch a na příští rok dostal pozvání do Italie na tamní Esperantský kongres. I nám se představení velmi líbilo.
Sobotní oslava obou jubileí byla zahájena evropskou hymnou v esperantu. Po uvítání předal starosta David Šimek členkám klubu květiny za jejich práci , která dělá město Svitavy známým ve světě. O dobré spolupráci hovořila a blahopřála i ředitelka Městského muzea a galerie Blanka Čuhelová.
Pak byly promítnuty fotografie z  činnosti esperantistů ve Svitavách. V začátcích byli v „esperantském spolku" čeští i němečtí esperantisté a velmi dobře spolupracovali. Jejich činnost přerušila válka. Teprve po ní mohli esperantisté pokračovat. Založení Esperantského muzea před pěti lety znamenalo rozšíření spolupráce s Belgií, Rakouskem, Čínou, USA, Koreou a dalšími zeměmi. Díky němu se během pěti let Svitavy stávají známé v zemích, kde o tomto městě dřív nevěděli.
Po prezentaci činnosti E-klubu a E-muzea se většina účastníků vydala k esperantskému stromu  zasazeném v parčíku před 10 lety k 70 výročí E-klubu. Tentokrát u něj měla být odhalena pamětní deska starostou města a předsedkyní klubu Líbou Dvořákovou.
Zdena Novotná