Českotřebovský deník 254/2013 (21.10)                                 

Nové vlakové soupravy spojí tři kraje


Pardubice (21. 10. 2013) – Složité dojíždění, vyšší náklady na dopravu nebo i nutnost změnit zaměstnání – to všechno by mohlo být minulostí pro lidi z okolí Chornice, Dzbele nebo Velkých Opatovic. Už na jaře příštího roku by se měly na tratě mezi Moravskou Třebovou a Skalicí nad Svitavou a také Chornicí a Dzbelí vrátit osobní vlaky. Na koleje, které zatím brázdí jen občasná nákladní doprava, vypravila v sobotu společnost ARRIVA vlaky, s.r.o., ve spolupráci s Pardubickým krajem modernizovanou vlakovou soupravu. Zatím na ukázku.
Kromě běžných občanů si ji při předváděcí jízdě vyzkoušeli hejtman Martin Netolický, jeho náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek a starostové dotčených obcí. „Posílení vlaků vidím jako krok správným směrem. Lidé potřebují především jezdit do práce a do škol. Obnovit zpřetrhané železniční vazby na hranici Olomouckého, Jihomoravského a Pardubického kraje může pomoci mnoha místním, kteří vlaky dříve běžně využívali,“ konstatoval hejtman Martin Netolický. „Předpokládáme nejprve zkušební provoz a po dalších jednání zavedení konkrétních spojů do jízdního řádu od března 2014,“ dodal hejtman.  „Tato modernizovaná souprava přivede novou kvalitu na tuto trať. Navíc společnost ARRIVA vlaky zde bude provozovat dopravu na vlastní komerční riziko, takže pro náš kraj je její nabídka velmi výhodná,“ sdělil náměstek hejtmana Jaromír Dušek. „Ze začátku bychom pokryli ranní a odpolední špičky. Potom bychom zajistili pravidelné poměrně časté spojení,“ vysvětlil Jaroslav Richter, ředitel společnosti ARRIVA vlaky, která patří do skupiny největšího evropského osobního dopravce Deutsche Bahn. Plánujeme nasazení modernizovaných vozidel, která jsou momentálně připravována pro provoz na tomto úseku trati. Dále je nutné sladit odbavovací systémy,“ dodal Jaroslav Richter.
Nové spoje by měly být nasazeny na následujících tratích: Moravská Třebová – Chornice a zpět, Chornice – Dzbel a zpět, Chornice – Velké Opatovice (Skalice nad Svitavou) a zpět. Kapacita modernizované soupravy společnosti ARRIVA vlaky je 122 sedících cestujících a jsou dále vybaveny mimo jiné i zařízením umožňujícím přepravu jízdních kol.
PŘEDNÁŠKY O MANŽELSTVÍ A VZTAZÍCH
 
Přednášky budou probíhat takto:
pátek 8. 11. 2013 – 18:00   MUŽ A ŽENA (aneb vztah chce soukromí)
Jaká je o role muže a ženy v partnerství, jejich místo ve vztahu, jejich vzájemná provázanost. Nakolik je možné do vztahu dvou lidí vstupovat dalším osobám, co rodiče partnerů, co společné bydlení s rodiči, jejich pomoc…?
 
sobota 9. 11. 2013 – 14:00  KAŽDÝ JSME JINÝ (a to je dobře)
Rozdílnosti mezi mužem a ženou a co z toho vyplývá. Je možné si přizpůsobit partnera ke svému obrazu? Proč on je takový a ona je taková? Po takovém setkání jedna žena prohlásila "zjistila jsem, že ten můj muž je normální". No dobře, ale co s tím?
 
sobota 9. 11. 2013 – 18:00   MOST MEZI MUŽEM A ŽENOU (aneb co je a co není láska)
Láska přemosťuje rozdílnosti, ale láska také rozbíjí partnerství. Zamilovanost a láska - co je lepší? Co není láska? Je láska náročný úkol?
 
Přednáší: Jan Dymáček, B. Th. - lektor a kazatel
KDE: Sborový dům CASD - Smetanova 1450, Česká Třebová
info též na: http://ceskatrebova.casd.cz
 
Slavný vojevůdce se dočkal pamětní desky v Zámrsku

Zámrsk (21. 10. 2013) - V den 200. výročí bitvy u Lipska oslavili v Zámrsku svého slavného rodáka, generála hraběte Ferdinanda Antonína z Bubna a Litic. Vítěz slavné bitvy se tak v sobotu dočkal odhalení pamětní desky na postranní věži zámku, kde se 26. listopadu 1768 ve zchudlé české šlechtické rodině narodil. Slavnostního aktu se zúčastnil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který si v Zámrsku prohlédl také Státní oblastní archiv.
 
Hrabě bojoval proti Napoleonovi a v říjnu roku 1813 přispěl k vítězství spojeneckých vojsk v bitvě národů u Lipska. V prosinci téhož roku vstoupil v čele rakouských osvoboditelských vojsk do Ženevy, čímž zásadní měrou přispěl k obnovení samostatnosti ženevského státu. Ottův slovník naučný k tomu uvádí: „Tam v pravý čas doraziv velice k vítězství přispěl a tou měrou se vyznamenal, že na bojišti řád Marie Terezie obdržel. Když pak vojska vítězná proti Francii táhla, svěřen mu přední voj veškeré armády, jenž ze Švýcarska Francouze vypudiv v Genevě se usadil."
Návštěvníci se mohli podívat do zámku, kde dnes sídlí archiv, a zúčastnit se vzpomínkové zádušní mše v kostele svatého Martina v Zámrsku. „Překvapilo mě, že digitalizace Sbírky matrik východočeského kraje byla z technicko-provozních důvodů na začátku roku 2012 přerušena. Byl jsem však ujištěn, že se s ní opět započne od listopadu 2013,“ komentoval prohlídku badatelny a dalších prostor archivu hejtman.
Většina předků Ferdinanda z Bubna a Litic byli vojáci v rakouských armádách. Zřejmě proto i on už v 16 letech nastoupil k rakouskému pluku v Haliči a zahájil tak strmý kariérní vzestup. Už ve 28 letech byl povýšen na plukovníka. Po bitvě u Slavkova doprovázel knížete Lichtensteina k Napoleonovi k jednání o míru. Později se zúčastnil bojů s Francouzi v Německu, byl povýšen na polního podmaršálka a při jednání s Francouzi se projevil jako schopný diplomat. V roce 1813 jeho divize přispěla k porážce Napoleona v Bitvě u Lipska. Slavný vojevůdce zemřel v Miláně v roce 1825. Pohřben je v Horním Jelení.

 

Beseda 2.11. v 18.00 hod. ve Svinné ( ve škole)

s Pepou Boháčem o stavbě oceánského voru a plavbě přes Atlantik, o pokračování projektu Victorie - lodi R. Krautschneidera, která obeplula svět a o jiném způsobu života. Srdečně zveme.