Informace z 22. jednání Rady Pardubického kraje             

Pondělí 21. 10. 2013
Kraj investoval do škol a Zámku Pardubice.  Na řadě jsou silnice a nemocnice
Od počátku letošního roku bylo dokončeno celkem 11 staveb v majetku Pardubického kraje v celkové hodnotě přes 63 milionů korun.  „Jednalo se především o opravy školních budov, ale také o rekonstrukce v odborném léčebném ústavu Jevíčko nebo v Domově u studánky. Dva největší projekty se týkaly Zámku Pardubice, a to obnovy hospodářských budov a zlepšení návštěvnických služeb a jsou už také dokončeny,“ informuje radní Ludmila Navrátilová, která je zodpovědná za majetek kraje.
V současné době je ve fázi realizace celkem 16 staveb s celkovými náklady ve výši téměř 582 milionů korun. Patří sem například revitalizace historické budovy Regionálního muzea v Litomyšli, kde byl prodloužen termín dokončení celé stavby na 15. 5. 2014, výstavba multioborového pavilonu Krajské nemocnice v Pardubicích, modernizace a přístavba psychiatrie ve Svitavách, technická centra škol a modernizace silnic. „Snažíme se maximálně využívat možnosti čerpání peněz z evropských fondů, rozpočet kraje by rozhodně na takové investice nestačil. Naštěstí jsou naše projekty velmi dobře připravené a tím pádem i úspěšné. Máme připraven i zásobník dalších projektů, které už schválila samospráva a dají se okamžitě uplatnit,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický, který má finance kraje ve své náplni a pokračuje: „Na silnice poškozené povodněmi jsme získali dotaci Státního fondu dopravní infrastruktury a ucházíme se i o tzv. norské fondy v případě Zámku Pardubice.“
V současné době probíhá nebo bude zahájeno zadávací řízení na 20 staveb s předpokládanými náklady přes 892 milionů korun. Nejvyšší částky půjdou do modernizací silnic, transformace Domova sociálních služeb ve Slatiňanech a zateplení škol a nemocnic. „Až 85 procent nákladů staveb schválených v Regionálním operačním programu, dostaneme z Evropské unie, ale nejprve je musí kraj předfinancovat, dotace nám přijdou až po schváleném vyúčtování,“ říká radní pro evropské fondy Zdenek Křišťál.
Na připravované stavby byl zpracován investiční, popřípadě projektový záměr. Většina staveb bude uplatněna do dalších výzev ROP. Jejich celková hodnota je podle investičních záměrů vyčíslena na 1,5 miliardy korun. „V případě, že po přispění Unie budeme mít možnost uskutečnit stavby ve výsledku za 15 procent jejich ceny, jsme ochotni si na jejich předfinancování vzít úvěr od Evropské investiční banky,“ upozornil hejtman na jedinečnou situaci, která se už zřejmě nebude opakovat.
 
Na pomoc morovému sloupu v Letohradě
Na mariánský sloup v Letohradě dolehl zub času. Symbol poděkování osudu, naděje i ochrany před krutou epidemií sám potřebuje záchranu. Proto dnes Rada Pardubického kraje schválila devadesátitisícovou dotaci na podrobný průzkum barokního sousoší. „Bez zevrubného průzkumu by nebylo možné stanovit další postup. Ovšem již na první pohled je zřejmé, že statika je narušena. Monumentální barokní památka se postupně propadá. Poslední schod poklesl dokonce o několik centimetrů,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová, která má na starost kromě školství, kultury i památkovou péči.
Nedávno kraj přispěl k záchraně renesančních sgrafit litomyšlského zámku, upozornil na stav objektů dětského hospodářství ve Slatiňanech a pomohl k obnově dalších významných památek v Pardubickém kraji. Tentokrát se jedná o barokní sloup se sochou Panny Marie, který byl vysvěcen v roce 1725, a který je připomínkou poslední vlny epidemie moru. Černá smrt, jak se epidemii začalo později přezdívat, se tehdy naštěstí Letohradu vyhnula. Měšťané si pak objednali mariánské sousoší u sochaře Antonína Appellera z Litomyšle jako poděkování za přízeň osudu. Pozlacenou Pannu Marii doprovázejí sochy čtyř svatých, kteří ochraňují město před ohněm, morem a dalšími nemocemi.
„Porušená statika však není jediným důvodem připravovaného celkového restaurování, které si v následujících letech vyžádá několik milionů korun. Barokní památka je poškozována agresivním ovzduším a také vandaly, což je jeden ze smutných projevů dnešní doby,“ vysvětluje šéf oddělní krajských památkářů Tomáš Libánek a dále upozorňuje, že na sochařské výzdobě se objevují trhliny a chybí na nich množství detailů. Některé sochy jsou ve vážném stavu, přičemž hrozí pád jejich částí. Dřík sloupu je nad patkou a pod hlavicí prasklý a stažený ocelovou sponou. Do horní části sloupu zatéká.
Na provedení restaurátorských průzkumů této památky vyčlenil Pardubický kraj částku 90 tisíc korun. „Poskytnutá dotace navíc umožní městu Letohrad čerpat v příštích letech finanční příspěvky z programů Ministerstva kultury. Je nevyšší čas začít s obnovou, pokud bychom čekali, náklady na zajištění by byly mnohem vyšší než dnes,“ dodává Jana Pernicová.
 
Multiscan opravil budovu, dostane slevu na nájemném
Společnost Multiscan s. r. o., která má v Pardubické krajské nemocnici pronajato několik pracovišť,  zjistila v roce 2011 v budově  magnetické rezonance a ultrazvukové diagnostiky neutěšený stav budovy (například posun podlahy, opadávání omítky, zatékání obložením stěn a další problémy). Se souhlasem Pardubického kraje pak provedla na své náklady opravu střechy objektu, opravy PVC a dlažby a opravy zdiva za více než půl milionu korun. „Multiscan po dobu provádění oprav nemohl užívat  pronajaté nebytové prostory a přitom se vzdal svého práva na náhradu nákladů. Rada Pardubického kraje se proto dnes rozhodla pro poskytnutí slevy na nájemném ve výši 40 procent za období od 20. května 2011 do 31. prosince 2012, kdy došlo k přerušení provozu v budově,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Radní rovněž rozhodli, že schválená sleva bude jednorázově odečtena ze čtvrtletní úhrady nájemného v 1. čtvrtletí roku 2014. Podle hejtmana Martina Netolického je to příklad toho, že spolupráce mezi nemocnicí a soukromníky může být také pro zdravotnické zařízení prospěšná: „Považuji za férové vrátit společnosti Multiscan investované peníze prostřednictvím slevy na nájemném, když jako nájemce zaplatila opravu budovy v areálu nemocnice ze svého,“ zhodnotil situaci hejtman Netolický.
 
Záchranka bude mít transportní inkubátor pro novorozence
Radní kraje souhlasili s přijetím účelového daru ve výši 150 tisíc korun od nadace ČEZ pro Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje, který záchranka použije na nákup novorozeneckého transportního inkubátoru. „Finanční dar pokryje zhruba třetinu ceny pořízení, zbytek doinvestuje Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje,“ objasnil 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek a pokračoval: „Zařízení bude využíváno ve spolupráci s novorozeneckým oddělením Pardubické krajské nemocnice, které zajistí jeho obsluhu a údržbu. Inkubátor umožní přepravu těch nejmenších občanů kraje například při nutném transportu z jedné nemocnice do druhé. Dosud pro tuto službu musely nemocnice žádat specializovanou sanitku z Fakultní nemocnice Hradec Králové,“ uzavřel náměstek hejtmana Línek.
 
Výběrové řízení na ředitele LDN v Rybitví
Rada Pardubického kraje odsouhlasila vyhlášení výběrového řízení na obsazení místa ředitele/ředitelky příspěvkové organizace Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví. „K výběrovému řízení přistupujeme u příspěvkových organizací vždy po pěti letech. Po této době ředitelé příspěvkových organizací musí obhajovat svou práci v konkurenci dalších uchazečů o tuto pozici,“ sdělil náměstek Roman Línek. Zájemci mohou podávat přihlášky včetně koncepčního návrhu fungování této příspěvkové organizace Pardubického kraje do 5. listopadu 2013.  
 
V kojeneckém ústavu ve Svitavách pokračuje ředitelka Votřelová
Ve funkci ředitelky Kojeneckého ústavu a dětského domova Svitavy krajští radní potvrdili Mgr. Drahomíru Votřelovou. „Touto funkcí byla již dočasně pověřena v prosinci 2012. Dobré výsledky její práce nám dali důvod k rozhodnutí o jejím definitivním jmenování,“ vysvětlil náměstek Línek.
 
Nové přírodní rezervace a památky
Rada Pardubického kraje schválila zřízení zvláště chráněných území, a to přírodní rezervace Hluboký rybník, přírodní památky Heřmanův Městec, přírodní rezervace
Bažantnice v Uhersku a přírodní památky Černý Nadýmač. Zároveň stanovila bližší ochranné podmínky těchto území. Všechny předkládané lokality jsou součástí evropské sítě lokalit soustavy Natura 2000 vedené v kategorii evropsky významné lokality. Povinnost zajistit ochranu těchto lokalit formou vyhlášení zvláště chráněného území je dána zákonem. „Například rezervace Hluboký rybník a přírodní památka Heřmanův Městec zajistí ochranu vzácného hmyzu, zejména páchníka hnědého jakožto evropsky významného druhu, dále pak savců, ptáků, obojživelníků a plazů vázaných na mokřadní společenstva,“ vysvětluje radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
V Bažantnici v Uhersku se ochrana týká jak místních dubohabřin, tak i červeného brouka lesáka rumělkového a jeho biotopu. Černý Nadýmač má ochránit silně ohrožený druh rostliny puchýřky útlé rostoucí na obnažených dnech rybníků, dále polopřirozené vodní nádrže s bohatou vegetací a navazující mokřadní olšiny a vlhké doubravy s výskytem ohrožených druhů rostlin a živočichů.