Českotřebovský deník  258/2013  (28.10.)                             
Ještě k výsledkům voleb v okolních obcích.

Třebovice                 1. KSČM, 2. ČSSD
Dlouhá Třebová        1. ČSSD, 2. ANO, 3. TOP09
Semanín                   1. ČSSD, 2. KSČM, 3. ANO  4. Úsvit,
Přívrat                      1, ČSSD, 2. ANO, 3: KSČM
Rybník                     1. ČSSD, 2. ANO, 3. TOP09, 4. KSČM 5. Úsvit
Ústí n.O.                  1. ČSSD 2. ANO, 3. TOP 09, 4. KSČM 5, ODS, 6. KDU, 7. Úsvit
Srovnání výsledků voleb v České Třebové

2002  1. ČSSD 37,26% (3031 hlasů) 2. ODS 24,36%  ( 1982 hlasů) 3. Koalice KDU - US - DEU 14,45%
13 231 voličů - 8803 platných obálek
2006 1. ČSSD 39,96% (3966 hlasů) 2.- ODS 34,27% hlasů (3003 hlasy) 3. KSČM 8,69% (762 hlasů)  4. KDU 6,41% (562 hlasů)
13338 voličů, 8185 odevzdaných obálek)
Hegemonie velkých stran skončila, u dalších volen v r. 2010 již pro ČSSD bylo odevzdáno jen 2290 hlasů a v r. 2013 2081°hlasů, pro ODS je pokles ještě zřetelnější, v roce 2010 jí dali českotřebovští voliči jen 1427 hlasů a v r. 2013 jen 425 hlasů. Letos jsou na vině nově etablované strany, které se nestačili ještě zašpinit, odčerpaly tzv. protestní hlasy....
Senátor Šilar nepřijel na Hrad

Petr Šilar, předseda senátorského klubu KOD – KDU-ČSL a nezávislí, se omluvil z účasti na oslavě státního svátku 95. výročí vzniku republiky. Ve svém sdělení prezidentu republiky senátor Šilar uvedl:
„Vážený pane prezidente, omlouvám se z účasti na slavnostním shromáždění  dne 28. 10. 2013  na Pražském hradě. Důvodem mé neúčasti je Váš selektivní výběr hostů na tuto slavnost. Především je to skutečnost, že jste nepozval některé rektory, ale také  mé kolegy Petra Pitharta nebo Stanislava Juránka.  Je podivné jak Váš osobní přístup k oslavě státního svátku  dokáže urazit  slušné lidi.
S pozdravem, Petr Šilar, senátor a předseda klubu KOD – KDU-ČSL a nezávislí
 
Seriál Cirkus Bukowsky bude od 30.11. Točil se také v České Třebové

Před rokem natáčela Česká televize ve Třebové do nového seriálu Cirkus Bukowsky, který jde do vysílání 30.11. U nehody vlaku a osobního automobilu pro natáčení zasahovala i naše jednotka SDH Česká Třebová. Pár záběrů zde -  http://www.youtube.com/watch?v=K6FCB6gj8tQ&feature=em-upload_owner
Sbor dobrovolných hasičů Česká Třebová
Ke zrušení autoservisu Škoda v České Třebové

Váženi,  rád bych se objednal na výměnu pneu. Mam u vás uskladněny zimní pneumatiky, které potřebuji namontovat a letni uskladnit. Dále mne zajímá cenová kalkulace na výměnu informačniho panelu. Jde o Skoda Octavia z roku 2002. Nevím, jestli je to možné. Zobrazovaci jednotka temer nefunguje. Zajima mne cenový odhad teto opravy.
Celou dobu, co bydlím v České Třebové, využívám služby autoservisu v Podbranské ulici a to již s jakýmkoliv majitelem (Hác, či Janák...). Nyni mne překvapil nalepeny kancelařský papír formátu A4 na stole přejímaciho technika v České Třebové, ve kterém se oznamuje, ze servis v Česke Třebové neni a vše je přemistěno do Ustí nad Orlicí.
Nemel jsem osobně pocit, ze by byl servis bez zakázek, ale to musíte vyhodnotit vy, jako majitelé. Respektuji (a nic jiného mě nezbývá), ze rozhodnuti skutečně zaleží na vlastnikovi. Redukce provozoven ale vždy znamená, ze firma má problémy. Po tomto kroku zvažuji, zda se nebudu orientovat na jiné servisy, než je Auto Janák - když má problémy. Samozřejmě se nejedná jen o 11 let starou škodovku. Dával jsem do servisu i služebni auto a váš servis doporučoval dalším.  Po zrušeni pobočky v České Třebové se zřejmě budu rozhodovat jinak.
To, ze byla zrušena pobočka v České Třebové nebylo uvedeno ani v Českotřebovském zpravodaji a do této doby funguji internetové stránky (http://www.firmy.cz/detail/586553-ing-jiri-janak-auto-janak-ceska-trebova.html), kde se na servis v České Třebové odkazujete.  S pozdravem  V.......
 
Zrušení servisu bylo skutečně  provedeno velmi potichu, snad aby nikdo nic nevěděl...  

Majitelé škodovek  však nebudou muset nikam jezdit.  Ujme se jich v v sousední autoopravně firma Autoservis Synek  Firma Auto Janák  podle všeho odchází ze slávy  a poznat to je také v Ústí nad Orlicí. Připomeňme dobu, kdy zakoupila osiřelý autosalon  s lakovnou v České Třebové Lhotce patřící tehdy formě Hác s dnešní situací. I tehdy se zdálo, že vlastně koupili konkurenci, aby prostory využili jinak, třeba pro vlastní závodní stáj.  Jenže místo na Lhotce  je asi zakleté, neudržel se tu ani autosalon Ford ani Suzuki, nyní se chystá otevření alternativní- místo auto zde bude zcela jiný sortiment. A zahájit má už příští víkend! Uvidíme, zda to bude dlouhodobé nebo jen krátkodobé řešení ....
 
U pomníku Masaryka v Pardubicích:  Demokracie je poctivé hledání pravdy


U příležitosti 95. výročí vzniku Československé republiky se na náměstí Legií v Pardubicích uskutečnil vzpomínkový akt. Za Pardubický kraj promluvil u sochy zakladatele státu, Tomáše Garrigua Masaryka, hejtman Martin Netolický. Ten připomenul některé myšlenky prvního československého prezidenta, které zapsal Karel Čapek v Hovorech s TGM a které jsou v dnešních povolebních dnech velmi aktuální.   „Masaryk se velmi často zabýval podstatou demokracie. Viděl ji jako diskuzi, poctivé hledání pravdy, hovor mezi rovnými a přemýšlení svobodných občanů před celou veřejností. Přál bych si, aby se tak dokázal chovat i nově složený parlament,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Podle Masaryka není v lidech ani v přírodě rovnosti, ale je zde rozmanitost. A bez nadaných a vynalézavých jedinců, bez schopných vůdců, bez géniů práce pro společnost se nedá rozumně a spravedlivě organizovat.
 

Jan Jakub Ryba:

 

Česká mše vánoční

 

Koncert se koná

v Knapovci 22.12.2013 v 15 hodin

 

Účinkují:

Studentský symfonický orchestr DECAPODA

ZUŠ Ústí nad Orlicí Dirigent: Miluše Barvínková

 

Smíšené pěvecké sbory

 Familia cantorum Letohrad

Campanula Dolní Dobrouč

 

Soprán:   Hana Bauerová

 Alt:      Lenka Barvínková

Tenor:             Jan Pokorný

     Bas:            Tomáš Hubený