Českotřebovský deník 259/2013 (30.10.)                                
Listopadové vydání Českotřebovského zpravodaj je na stáncích a v prodejnách.

Má opět rekordní počet 112 stránek, i tak se nevešly všechny zaslané příspěvky a některé stále čekají. V příštím prosincovém čísle bude tradičně část věnována jízdním řádům vlaků a autobusů.
 
Úklid rybníka Hvězda

Sobota 2. listopadu v 9:15 - sraz na hrázi rybníka. Pořádá ZO ČSOP Rybák Svitavy, Hvězda patří do okresu Svitavy, těsně, ale přece.  Jde o akci "Ukliďme Svět". Rybník se nyní vypouští a tak  řada věcí, které na břehy a do porostu nepatří jsou vidět více než jindy. Takto se do rybníka může jednou za dva roky.  Výlov rybníka Hvězda bude potom 5. a 6. listopadu, na Hrázi bude prodej ryb, zajístí Rybářství Litomyšl.  
 
Osobně bych měl jiný  námět na akci "Ukliďme svět" a nemuseli bychom  až tak daleko. 

Jde o sídliště Semanínská. Právě dnes jsem zde projížděl a žasnul, co všechno zase ve velkém obsahují trávníky a pankejty, okolí kontejnerů a zdejších bytových domů. Ani by nebylo třeba shánět pracovní síly ochránců přírody. Nevyužitých pracovních sil je v Borku habaděj a akce "Ukliďme svět" přejmenovaná např. nebo "Ukliďme Borek" by se mohla opakovat každý měsíc, třeba vždy prvního, aby v tom byl systém. Na jedné straně se město snaží realizovat pro zdejší mládež všechny možní aktivity, dotovat zdejší nízkoprahové klubové zařízení, akce zde pořádá Rodinné centrum, Rosa,  DDM Kamarád, a na druhé straně nepořádek, který nikomu prostě nevadí. Za chvíli nachumelí a tak se vše schová. Co kdyby se nejdříve uklidilo?  nebyla by to dobrá aktivita pro tzv. NZDM?  Já vím, že se zde koná pravidelný jarní úklid. Vše díky Naději, je jí třeba za to poděkovat.  Binec  na sídlišti Semanínská, nebo přesněji do horní části sídliště nechodí dělat nikdo odjinud, dělají si ho zdejší obyvatelé sami, kterým houby záleží na tom, v jakém nepořádku žijí.   Škoda že se nepodařilo pře tak dlouhodobé působení "anděla strážného" v podobě pracovníků Naděje vytvořit nějakou vlastní samosprávu této oblasti, která by měla v oblasti autoritu a která by mohla v této věci pomoci. (mm)
 
Vernisáž výstavy Egyptologie

Wellness hotel Vista – Vás srdečně zve na slavnostní vernisáž výstavy Egyptologie, která proběhne na wellness hotelu VISTA dne 1.11. 2013 v 18:00 hod.
Místo konání vernisáže:                wellness hotel VISTA, -2PP ve wellness
Program vernisáže:
18:00     Zahájení vernisáže
- Mgr. Bc. Alena Krabcová – (JUKRA, o.s.)
- úvodní slovo a představení hostů Mgr. Tereza Trtíková – WellnessManager
- krátký proslov Martin Komárek - ředitel resortu Dolní Morava – krátký proslov
18:05     Hudební vystoupení:    zpěv - Hana Kostelecká, s klavírním doprovodem – Zuzana Pirnerová Kadlčíková
                                                   Téma:   Amy Woodforde-Finde: cyklus písní A DREAM OF EGYPT
                                                   G.Verdi: árie Aidy ze stejnojmenné opery RITORNA VINCITOR - jako překvapení večera
18:20     Odborný úvodní projev k výstavě: představitelé FF UK Praha
              (Ing. Jiří Gregor – prorektor FF UK, doc. Mgr. Jaromír     Krejčí, Ph.D. – Českého egyptologického ústavu)
18:30     Slovo autora a následná prohlídka fotografií  – doc. Ing. Martin Frouz
19:00               a) Hledání ztracené oázy - přednáška prof. Dr. Miroslava Vernera DrSc
                        b) Pro zájemce o egyptskou alternativní medicínu - Hana Klaif v prostoru wellness:
Složení člověka dle Egypťanů Tradiční egyptská medicína   (fototerapie, aromaterapie, lékařské papyry)
20:30               Předpokládaný konec vernisáže, nezávazná diskuze k tématu
 
Radní schválili další povodňové peníze hasičům

Pardubice (30. října 2013) - Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v Pardubickém kraji dostanou za pomoc při povodních o 7,7 milionu korun více. Návrh dnes podpořili krajští radní na svém mimořádném jednání. Neinvestiční dotaci z prostředků Ministerstva vnitra kraj rozdělí na základě podkladů od ředitelství Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje mezi 79 obcí. „Ty mohou použít peníze například na zakoupení ochranných oděvů, dýchací techniky, čerpadel, elektrocentrál, ale i dalšího vybavení nebo na opravy požární techniky,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Velmi si vážíme práce, kterou dobrovolní hasiči odvádějí nejenom při povodních. Rozhodnutí ministerstva proto velmi vítáme. V září 2013 dostaly obce na hasiče 11,3 milionu korun, s tímto navýšením dostaneme do regionu na zajištění akceschopnosti jednotek dobrovolných hasičů celkem více než 19 milionů korun,“ informoval hejtman Martin Netolický, který k tomu bodu svolal mimořádnou radu kraje. „Museli jsme reagovat rychle. Pokud chtějí obce vyčerpat ministerskou dotaci, musí tak učinit do konce letošního roku. Zítra tuto zprávu předložím zastupitelům v kraji, věřím, že ji odsouhlasí, aby mohly být peníze obcím co nejdříve vyplaceny,“ objasnil Netolický.
Veškeré prostředky a vybavení neinvestiční povahy, které jsou určeny jednotkám sborů dobrovolných hasičů, zůstanou v majetku obcí.