Českotřebovský deník 260/2013 (31.10)                                 
Balet z Olawy letos překvapil s představením Císařův slavík

V rámci družebních vztahů s polskou Olawou přicestovala v úterý 22. října 2013  do České Třebové 30ti členná skupina baletu z Olawy s doprovodem,  aby ve středu 23., října 2013 ve dvou baletních představeních v  Kulturním centru bravurně představila pohádku dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena Císařův slavík. Tento pohádkový příběh  poprvé vyšel v Kodani 11. listopadu 1843 a přesto, že zanedlouho bude slavit dvousté výročí svého vzniku, stále oslovuje mnoho umělců, byl ztvárněn v mnoha hudebních i baletních aranžmá a mimo jiné inspiroval i národního umělce Jiřího Trnku. Olawský balet doprovázený paní Kamilou Bakalarczyk, která do češtiny přeložila a přednesla průvodní slovo,  okouzlil při obou představeních auditorium tvořené dětmi z českotřebovských škol a školek. Už teď se těšíme,  čím nás příští podzim tento baletní soubor překvapí a ještě jednou děkujeme za nevšední zážitek!
                                                                                     Ludmila Rašnerová, sekretariát starosty města
 
Jáma na nábřeží Míru
Je tu už několik měsíců,  dlouho byla ohrazena jen chatrnými zábranami, nyní konečně, po urgenci některých občanů, je také oplocená hustým pletivem.  Za zábranami je totiž jistě 3 metry hluboká díra, ve které je i metr vody. Kdyby tam spadlo dítě, mohlo by se nejen potlouct, ale i utopit. Pachatelem jsou   "Českotřebovské vodárny a kanalizace", neboli ORVOS, které  zde zahájili výkop pro likvidaci havárie. Pro konečné řešení je ovšem třeba víc, především dohoda s Povodím Labe, neboť je nutné dále pracovat v korytu Třebovky. Nyní se vypouští rybník Hvězda a korytem teče hodně vody, práce nepřipadají v úvahu. Jenže předtím bylo i sucho a pracovat se dalo. A Tak doufejme, že do zimy díra zmizí. Okolo jezdí auta, ale i těžké kamiony (do Bezděkova do Böhmplastu), snad tam žádný nespadne.  Na odboru dopravy MěÚ o problému s překážkou vědí, zajistili její oplocení.
Nová Rychta v Rybníku

Potřeba mít v Rybníku shromažďovací sál, kulturní sál apod. se datuje už velmi dlouho a bývalo to i ve volebních programech v době, kdy byl Rybník součástí České Třebové a kdy zde pracoval pouze tzv. "Občanský výbor" ovšem bez pravomocí a bez peněz, byl dobrý jen na organizování brigád, tzv. veřejných schůzí apod.  Také již za minulého starosty Rybníka byla  rekonstrukce rychty stojící  naproti kostelu, škole a obecnímu úřadu  již v plánech, ale k realizaci nedošlo. "Zdravotní stav" objektu byl velmi špatný, a tak  bylo potřeba najít nové řešení. Letos na jaře začátkem března proběhly demoliční práce a nyní v průběhu října vyrostl nový  montovaný  objekt, který svítí  novou žlutou fasádou. 
Proti rušení poštovních poboček 

Svaz měst a obcí České republiky se dnes dopisem adresovaným členům vlády České republiky a předsedovi Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) důrazně ohradil vůči postupu Českého telekomunikačního úřadu, který bez předchozích konzultací s představiteli územních samospráv navrhl vládě stanovit minimální počet provozoven České pošty na 2100. To ve skutečnosti představuje pokles o více než jednu třetinu oproti současnému stavu. „Podobným návrhům s takto významným dopadem na dostupnost základních služeb obyvatelstvu musí předcházet široká diskuse za účasti všech relevantních partnerů. Komora obcí se problematice omezování dostupnosti poštovních služeb intenzivně věnuje již od roku 2009. V tomto roce jsme uzavřeli také Dohodu s Českou poštou o partnerství, v roce 2011 pak ještě předseda Svazu Oldřich Vlasák s generálním ředitelem České pošty Petrem Zatloukalem podepsali Memorandum k projektu pobočkové sítě. Na základě těchto dohod se Česká pošta mj. zavázala, že o záměru měnit způsob obsluhy ve vytipovaných obcích bude dotyčné obce informovat minimálně 6 měsíců dopředu a že bez souhlasu obou stran k žádným direktivním změnám obsluhy nedojde a konfliktní případy bude řešit se zástupci Svazu,“ komentuje předseda Komory obcí a místopředseda Svazu Josef Bezdíček.
Přes ujištění předsedy ČTÚ, že jimi navržené nařízení nemusí ještě nutně znamenat hromadné rušení poštovních poboček, má Svaz značnou obavu, že může jít o první krok k jejich redukci, neboť zastánci omezování dostupnosti poštovních služeb získají v tomto nařízení významnou oporu pro své záměry. Svaz proto bude o celé záležitosti jednat i s představiteli vlády a nadále bude o zachování dostupnosti poštovních služeb v území usilovat, jak ostatně vyplývá také ze svazových priorit přijatých XIII. Sněmem.
 
Nenechme si vzít svého doktora!   Nenechte si vzít svou lékařskou praxi!

Ministerstvo zdravotnictví připravilo velmi nebezpečný návrh novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Pokud by byla přijata:
Pacientům by kdykoliv rozhodnutím úředníka zdravotní pojišťovny mohl být odebrán jejich lékař, ale i nemocnice, protože by s nimi zdravotní pojišťovna byla oprávněna bez uvedení důvodů vypovědět smlouvu. Pokud by pacient chtěl u takového lékaře zůstat, musel by si plně hradit nejen zdravotní péči, ale i předepsané léky, rentgenová a laboratorní vyšetření, apod.
Výběrová řízení, určující, který lékař a jaká nemocnice budou mít nadále smlouvu se zdravotní pojišťovnou, by si řídila sama zdravotní pojišťovna, hlavním kritériem by pochopitelně byla co nejnižší cena. Zdravotnictví by tak ovládly obchodní řetězce, šlo by o konec soukromých lékařů v Čechách. Úspěšný by byl ten, kdo nejvíce ušetří na svých pacientech, případně může nabídnout dumpingové ceny. 
Jak za první republiky v Československu, tak v řadě zemí EU nyní, rozhoduje svobodná volba pacienta. Krachuje lékař, od kterého pacienti odchází, úspěšný je ten, koho si pacienti svobodně zvolí. Nyní to má být ten, kdo získá přízeň vedení zdravotních pojišťoven, což je nesmírný prostor pro korupci a klientelismus.
Navrhovaná změna je alarmující pro lékaře i pacienty, média o ní mlčí.
Rozšiřujte tuto informaci dále. Kontaktujte své poslance, senátory i média a zabraňme společně této prokorupční novele zákona!
Další informace naleznete na stránkách ČLK:
http://www.lkcr.cz/aktuality-322.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_99416
MUDr. Milan Kubek – prezident ČLK
 
Iniciativa „Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška“ požaduje vyvození osobní odpovědnosti z pokusu o vnitrostranický puč v ČSSD

Iniciativa „Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška“ dnes spouští svůj web chcisobotku.cz, na němž zveřejňuje výzvu na podporu Bohuslava Sobotky a k vyvození osobní zodpovědnosti aktérů převratu.
V neděli 27. října na jednání předsednictva ČSSD se Michal Hašek a jeho spojenci pokusili o vnitrostranický puč v sociální demokracii. Pokus o svržení Bohuslava Sobotky z pozice předsedy strany a kandidáta na premiérské křeslo, učiněný na samém počátku vyjednávání o budoucí vládě, narazil na silný odpor občanské společnosti i členské základny ČSSD. Ještě v neděli byla založena iniciativa „Chci Bohuslava Sobotku, nechci Michala Haška“, která zorganizovala demonstraci na podporu Bohuslava Sobotky v pondělí 28. října na Hradčanském náměstí a ve středu 30. října v Brně na náměstí Svobody.
Iniciativa formulovala výzvu občanům, v níž vyjadřuje podporu Bohuslavu Sobotkovi a vyslovuje přesvědčení, že politická strana musí vyvodit osobní zodpovědnost ústředních aktérů pokusu o vnitrostranický převrat, chce-li si zachovat důvěryhodnost. Mluvčí iniciativy Martin Vrba k tomu dodává: „Bohuslav Sobotka je řádně zvolený předseda ČSSD, nominovaný jejím Ústředním výkonným výborem za kandidáta na premiéra. Pokus o vnitrostranický puč je nejenom příběhem neukojených osobních ambicí, zrady a lží, ale také porušením stanov strany a elementární politické logiky. Michal Hašek a jeho skupina dále odcizují politiku občanům a prohlubují krizi zastupitelské demokracie. Odstoupení pučistů z funkcí v ČSSD může být počátkem procesu, který navrátí alespoň část důvěry občanů v demokratickou politiku i v politické strany.“
Výzvu podepsali významné osobnosti veřejného a kulturního života, např. Václav Bělohradský, Anna Šabatová, Ivan Štampach, Arnošt Goldflam, Petr Uhl a také významní představitelé ČSSD, např. místopředseda Martin Starec, europoslankyně Zuzana Brzobohatá či senátor František Bublan. Výzvu je možné podepsat na webu iniciativy.
Iniciativa plánuje další demonstraci na den zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu v pražském hotelu Olšanka.
Mluvčí iniciativy:
Martin Vrba, tel.: 728 462 740, email: vrbamartin87@gmail.com
Jan Černý, tel.: 737 507 744, email: jcerny540@gmail.com
 
Léčebné lázně Bohdaneč chtějí zaujmout arabskou klientelu

Pardubice (31. 10. 2013) – V rámci semináře Arabský svět a obchodní příležitosti přivezl krajský radní Zdenek Křišťál do Léčebných lázní Bohdaneč velvyslankyni Maroka Souriyu Otmaniovou, velvyslance Alžíru Belaida Hadjema a další hosty, mimo jiné z Kataru. Jediné léčebné lázně v Pardubickém kraji mají totiž co nabídnout i arabské klientele, která zdejším procedurám už nyní přichází na chuť.
„S léčebnými lázněmi jsme v těsném kontaktu a jsem rád, že jsem jim mohl zprostředkovat i tuto návštěvu. Spojili jsme ji s prohlídkou unikátních léčebných metod pohybového ústrojí i relaxačních procedur,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Zdenek Křišťál a pokračoval: „V průběhu listopadu budeme spolu s 1. náměstkem hejtmana Romanem Línkem v lázních jednat o přípravě nových projektů, které by mohly využít evropské finance v příštím plánovacím období.“
Po areálu lázní provedl velvyslance jejich ředitel Jiří Vitík. Ten by novou klientelu přivítal. „Musím ale říct, že naše lázně nebojují na rozdíl od jiných zařízení o záchranu. Naopak, připravujeme další rozvoj a pacientů nám přibývá. Už nyní k nám jezdí až dvacet klientů měsíčně také z arabských zemí.“ Lázně se v poslední době zaměřují především na časnou rehabilitaci po operacích, zejména totálních endoprotézách, a po úrazech. „My nyní se především snažíme rozvíjet naše hlavní poslání – poskytovat kvalitní lázeňskou léčebně rehabilitační péči využitím naší odbornosti, mnohaleté tradice, zkušeností a prokazatelných výsledků. K tomu nám pomáhají naše dva přírodní léčivé zdroje – slatina minerální voda,“ dodává ředitel.
Setkání se vzácnými hosty se zúčastnila i starostka města Lázně Bohdaneč Květoslava Jeníčková: „Pro město je rozvoj lázní velice důležitý, je to největší místní zaměstnavatel. Navíc klienti přinášejí rozvoj i místním živnostníkům v obchodu a ve službách.“