Agrate Brianza: fotbalisté vyhráli, velkolepé performance Scholy Cantorum,
starosta v jihotyrolském Turýně málem prošlapal podrážky

V sobotu 5.10. pokračovala českotřebovská delegace v návštěvě partnerského města Agrate Brianza. Sobotní program byl spíše volnější. Bendl ráno odjel na nákupy do blízkého obchodního centra Carosello. I když se jim podařilo naplnit autobus italským vínem, olivovým olejem, parmskou šunkou, parmazánem, grappou a italskými těstovinami, nejsem si jistá, do jaké míry to pomůže italské ekonomice zotavit se z hospodářské krize. Fotbalový tým trávil dopoledne v Agrate Brianza návštěvou místních památek, houbařské a fotografické výstavy. Po společném obědě v oratoriu pak jeli utrácet fotbalisté a Bendl šel posoudit, jaká byla letošní houbařská sezóna v porovnání s rokem 2009. V podvečer pak nastoupili českotřebovští fotbalisté na stadion a absolvovali dvě zkrácená utkání s Agrate Brianza v miniturnaji organizovaném místním klubem. V prvním utkání s družstvem Agrate Brianza Rosso žádný gól nepadl. Vdruhém utkání mezi družstvy Agrate Brianza Rosso a Agrate Brianza Verde skórovali „červení“ (Rosso). Ve třetím utkání mezi „červenými“ a Českou Třebovou vyhráli pak Třebováci se spolehlivou převahou 2:0 a stali se pak celkovými vítězi turnaje. O správnou atmosféru zápasu se postarali členové Bendlu, kteří fandili z tribun stadiónu téměř za cenu ztráty hlasivek. Naštěstí žádné další oficiální vystoupení Bendlu na programu nebylo.

Místní sbor Schola Cantorum St. Eusebio se celé odpoledne připravoval na své večerní vystoupení v divadle. Přípravy byly opravdu náročné. Každý zpěvák sboru zpíval na samostatný mikrofon za doprovodu bohatého rockového aranžmá. Jen samotná zvuková zkouška zabrala několik hodin. Výsledek ale opravdu stál za to. Vystoupení sboru Schola Cantorum s jejich sólisty pod vedením sbormistra Stefana Mapelli bylo skutečně velkolepé. Na programu bylo rockové show s názvem A New Hallelujah tvořené převážně gospely v rockové úpravě. V profesionálně ozvučeném a osvětleném sále s projekcí italského překladu anglického textu se publikum bavilo od začátku až do konce. Závěrem zaznělo v rockové úpravě Händelovo Alleluja z oratoria Mesiáš, které  téměř rozechvělo stěny ze dvou třetin zaplněného divadla. Zážitek to byl opravdu výborný. Škoda jen, že provedení takové show je tak náročné a je na něj potřeba tolik techniky, protože by si jistě zasloužilo několik dalších repríz, včetně provedení v České Třebové.

Po koncertě si oba sbory společně neformálně zazpívali na párty v oratoriu, na které oba sbory mohly utužit svá přátelství a pobavit se. V nočních hodinách se pak odebrali do svých „adoptivních“ rodin, aby se alespoň krátce vyspali na nedělní cestu domů.

Kromě Bendla a fotbalového týmu jsou členy delegace také starosta Jaroslav Zedník a místostarosta Dobromil Keprt, pro které mělo Agrate připraveno jejich vlastní program. Za zmínku stojí například návštěva jihotyroského Turýna, kde téměř prošlapali podrážky svých bot.

V neděli pak se k autobusu s českotřebovskou delegací přišli rozloučit nejen členové sboru ale i vedení města včetně bývalého starosty Adriana Polettiho a organizátorů akce Patricie Beretta a Alfreda, kteří se o nás starali po celou dobu pobytu. Loučení bylo jako vždy těžké. Doufejme, že se nám brzy podaří recipročně zorganizovat návštěvu přátel z Agrate Brianza v České Třebové.

Reportáže Pavla Skopalová, fotografie Zuzana Kupková