Jak si vedli Třebováci na atletických oválech v roce 2013   


Letošní atletická sezóna na dráze prakticky skončila. V našem regionu jsme zaznamenali nejméně dvě významné události. První bylo pořádání Mistrovství České republiky mužů a žen v kategorii do 22 let v sousedním Ústí nad Orlicí. Akce vydařená nejenom po pořadatelské stránce jasně ukázala, že vrcholné závody v naší republice nemusí být doménou jenom velkých měst a oddílů. Druhou událostí bylo skvělé umístění družstva mužů Jiskry Litomyšl v I. atletické lize. Ve své skupině se umístili na druhém místě a zaznamenali snad nejlepší výkon v historii klubu.
Jaká byla sezóna z pohledu Třebováků startujících v mládežnických kategoriích? Vezměme to po pořádku, od nejmladších.

 

Kategorie mladších žáků.
 Již druhým rokem závodí v dresech Jiskry Litomyšl několik žáků ze ZŠ Habrmanova. Je to velkou zásluhou pana učitele Petra Doseděla, který je nejen trénuje, ale zajišťuje i doprovod a dopravu na závody. Letos na soupisce družstva bylo 7 žáků z České Třebové - Bohdan Metyš, Ondřej Půlkrábek, David Růžička, Matěj Švíř, Martin Viščák, Adam Vágner a Dominik Fohl. Sice nejezdili vždy všichni na všechny závody, ale podíleli se na výrazném úspěchu celého družstva. To vyhrálo všechna čtyři kola soutěže družstev. Nakonec zvítězilo i v krajském finále před žáky sportovních škol z Chrudimi a Pardubic. Jako jednotlivci se mladší žáci s ohledem na svůj věk zatím ještě neprosadili, ale jejich výsledky nasvědčují tomu, že v následujících sezonách k tomu určitě dojde.

 

Kategorie starších žáků.
Zde má Třebová tři zástupce, kteří jsou členy Jiskry Ústí nad Orlicí a všichni trénují pod vedením pana Jana Vencla. Vojtěcha Vondru známe z předešlých let ze závodů Iscarexu. Letos na dráze udělal obrovský kus práce, neboť sezonu zahájil na halovém MČR žáků 14. místem v běhu na 3000 m, ale ukončil ji skvělým 2. místem a ziskem stříbrné medaile na mistrovství republiky žáků v Praze na Slávii ve stejné disciplíně. Vyhrál i patnáctistovku na závodech European Kids Athletics Games v Brně. V letošních republikových tabulkách mu v kategorii žáků patří 2. místo v běhu na 3000 m (09:25.85). Patrik Vebr běhá střední tratě. V sezóně absolvoval několik závodů, včetně účasti na EKAGu v Brně a MČR žáků v Praze, kde byl v běhu na 1500 m čtvrtý a v běhu na 3000 m sedmý. Jan Svatoš se věnuje především dálce (letos 5.95 m), ale zkoušel i běh na 60 m překážek. Vyhrál okresní kolo Poháru rozhlasu, zúčastnil se několika závodů a především se probojoval až k účasti na mistrovství republiky. Zde skončil na 14. místě.

 

Kategorie dorostenců a dorostenek.
V závěrečných tabulkách nacházíme v této kategorii pouze Michaelu Stránskou, která je členkou ČTBK ISCAREX Česká Třebová. Míša je skvělou vrchařkou a běžkyní mimo dráhu. O jejích úspěších (např. 10. místo na letošním mistrovství světa v běhu do vrchu v Polsku) již bylo ve Zpravodaji psáno. Na dráze závodila pouze dvakrát jako hostující v I.lize žen v běhu na 1500 m. Mezi dospěláky tu obsadila 7. a 9. místo.

 

Kategorie juniorů a juniorek.
Jan Friš je již druhým rokem členem AK SSK Vítkovice. Celkem v sezóně absolvoval na 25 závodů na dráze. Přechod do kategorie juniorů mu vyšel. V hale na MČR juniorů získal stříbrnou medaili v běhu na 3000 m a bronzovou na poloviční trati. V červnu byl na MČR mužů a žen v Táboře na 4. místě ve stýplu a v srpnu obsadil stejné místo na MČR do 22 let v Ústí nad Orlicí v běhu na 1500 m. Celkově je v kategorii juniorů v tabulkách pro rok 2013 čtvrtý v běhu na 800 m (1:54.19), druhý v běhu na 3000 m překážek (stýpl) (09:11.25) a první v běhu na 1500 m (3:54.40). Tento výkon zaběhl na mítinku Diamantové ligy IAAF v Curychu.

 

Kategorie mužů a žen do 22 let. Členka Jiskry Ústí nad Orlicí Kristýna Koutná absolvovala letos téměř dvacítku závodů. Jednalo se především o závody II.ligy žen, kde Kristýna bodovala nejvíce ve své disciplíně v běhu na 400 m překážek. Vybojovala si rovněž účast na MČR mužů a žen do 22 let. David Bartůněk z litomyšlské Jiskry závodil ve vrhu koulí a hodu diskem. Absolvoval více jak 25 závodů především v I. lize mužů, ale také se zúčastnil MČR mužů a žen v hale, MČR do 22 let a Akademického mistrovství ČR. V tabulkách mu v jeho kategorii patří 6. místo v hodu diskem (47,03 m).
Podrobné výsledky jsou na stránkách Českého atletického svazu (ČAS) www.atletika.cz .
 
Na přiložené fotografii jsou zleva
Patrik Vebr, Vojtěch Mlynář, Vojtěch Vondra, a Jan Svatoš s trenérem Janem Venclem jako členové štafety 4x400 m na MČR žáků v Praze