Nečasova vláda nám dělala jenom naschvály. Kraje potřebují vládu spolupráce

Již zítra se otevřou volební místnosti a každý z nás bude mít možnost svým hlasem ovlivnit budoucí složení Poslanecké sněmovny a tím pádem rozhodovat i o možnostech složení nové vlády. Stran kandidujících do sněmovny letos vyskákalo více než hub po dešti. Internetové portály na nás valí jednu volební kalkulačku za druhou, člověk aby se v tom pak vyznal. Přestože se nepovažuji za politického matadora nebo pamětníka, dovolím se s vámi podělit o svou vlastní osobní zkušenost. Ta je podle mého názoru tím nejlepším vodítkem, jak by se měl člověk v životě rozhodovat.
Ačkoliv od pádu vlády ODS, TOP 09 a Starostů a LIDEM (původně Věcí veřejných) uplynula řada týdnů, nemohu zapomenout na naschvály a kroky pánů Nečase s Kalouskem, jejichž cílem bylo nechat kraje finančně vyhladovět. Uvedu dva konkrétní příklady. V sociální oblasti bylo snahou vlády snížit příspěvek na poskytování sociálních služeb zdravotně postiženým, seniorům a rodinám s dětmi o 500 milionů korun, což téměř způsobilo kolaps těchto služeb. V dopravě se tehdejší ministr Kalousek pokusil kraje připravit o 645 milionů korun, když vůbec nedodržoval memorandum uzavřené mezi státem a kraji při zajištění regionální železniční dopravy.
O to komičtěji na mě působí rádoby bohulibá prohlášení některých znovu kandidujících exposlanců bývalých vládních stran, ale i jejich stranických kolegů, jak se budou ve sněmovně rvát za svůj region. Když například jako gramofonová deska opět hrají dokola písníčku priority dokončení R35. Proč tak v konkrétních příkladech nečinili v době, kdy jsem je o to osobně žádal? Mohli se přimluvit u svých vládních kolegů a podpořit naše žádosti, když jsme na ně měli právní nárok. Kde byli, když se rozhodovalo o evropských penězích pro regiony? V situaci, kdy se celá Evropa snaží  decentralizovat, náš stát nakročil opačným směrem. Decentralizace je podle mě jedinou cestou, jak zabránit korupci a držet peníze pod drobnohledem.
Ač nepatřím do žádného fanklubu, musím říci, že se Pardubickému kraji s úřednickou vládou podařilo během několika týdnů vyřešit to, co jsme s Kalouskem a Nečasem nemohli vyřešit několik let. Přeji si tedy, abyste nezapomněli, a volili ty, kteří ukázali, že dokáží pracovat v regionu a pro region. Neboť takovou vládu v krajích a obcích potřebujeme. Sociální demokracie podle mého názoru takové předpoklady má a dokáže zodpovědně vést naši zemi, aniž by musela krajům a jejich občanům okopávat kotníky.
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje