Českotřebovský deník 263/2013  (4.11)                                  

ČESKÁ TŘEBOVÁ (Út) 5.11., 19.00 hod., Národní dům, Kozlovská 565
Předprodej: Informační centrum, Staré náměstí 78, tel.: 465 500 211
Další elektronická aukce cen elektřiny a plynu pro domácnosti  

Další elektronická aukce, která proběhla dne 26.09.2013, a do které bylo zařazeno rovněž 125 subjektů z České Třebové, přinesla opět velmi slušné výsledky. Průměrná úspora činila 27,36%.  Podepisování smluv s novými dodavateli proběhne opět v předsálí obřadní místnosti městského úřadu v čp. 78 na Starém náměstí v České Třebové, a to v těchto termínech:
 
Pondělí           4.11.2013        13.00-18.00 hod     Středa             6.11.2013        13.00-18.00 hod
Pondělí           11.11.2013      13.00-18.00 hod     Středa             13.11.2013      13.00-18.00 hod
Subjekty, pro které budou připraveny smlouvy k podpisu, budou poskytovatelem vyrozuměny individuálně. 
 
Poznámka k elektronickým aukcím

První informace, která se aukcí cen energií týkala, byla zveřejněna dne 11. září.  Podle ní v České Třebové  a blízkém správním území projevilo zájem zapojit  se do aukce (a podepsaly smlouvu o budoucí smlouvě) na 260 subjektů, z toho bylo 240 domácností. První elektronická aukce, která proběhla již 29.08.2013, bylo po zpracování podkladů zařazeno 32 subjektů z Českotřebovska. Do první aukce, která zahrnovala 3568 subjektů z celkem 120 měst a obcí, byl obchodován objem 137 milionů korun a průměrná dosažená úspora pro obě komodity činí 28,88%. Další aukce proběhla do konce  koncem září, ale výsledky o jejím výsledku byly zveřejněny až s velkým zpožděním 1. listopadu. Považuji to za nedostatek. Uvádí se slušná úspora 27,36%, ale již se také neuvádí, jak velký balík byl obchodován. Z celkového počtu 260 subjektů z Českotřebovska bylo do aukce zapojeno zatím jenom 157, tedy pouze  60% z těch, kteří o to v průběhu června a července projevili zájem. Zdá se mi, že firma E-centre, která aukce zajišťuje, příliš nestíhá, vzala si zřejmě větší sousto, na které zcela nestačí. Jistě není možné, aby byly zpracovány podklady všech 100% žadatelů, některé z nich mají třeba stanovené fixace a potřebují výpovědi k pozdějším termínům, ale myslím, že jsme mohli být dál,  rozhodující většina žadatelů již mohla být v aukcích uspokojena. Také termín informace 5 týdnů po realizované aukci neuspokojuje. Zatím se také neuvádí, kdy bude dražba pro zbývající žadatele a odkdy budou nové smlouvy o odběru energie platné.  (mm)

 

Nepodceňujte prevenci! Vzkazuje veřejnosti Poliklinika Česká Třebová a zve na řadu bezplatných vyšetření

Česká Třebová, 4. listopadu 2013: Poliklinika Česká Třebová, člen Dopravního zdravotnictví, se rozhodla upozornit širokou veřejnost na důležitost prevence a uspořádá akci pod názvem Den prevence. Přímo na poliklinice se budou moci lidé ve středu 6. listopadu nechat vyšetřit na nejrůznější onemocnění. Akce bude probíhat od 13.00 do 17.00 hodin. Lidé tak budou mít jedinečnou možnost nechat si například zkontrolovat nitrooční tlak, pigmentová znaménka, nechat si změřit cholesterol, hladinu cukru v krvi či podstoupit preventivní vyšetření krku u kuřáků. Poliklinika nabídne rovněž přístrojové vyšetření sluchu, ultrazvukové vyšetření prostaty, vyšetření průchodnosti cév dolních končetin či změření krevního tlaku a vyšetření EKG.
Zdravotnické statistiky stále ukazují, že lidé prevenci i přes osvětu podceňují. Právě preventivní vyšetření však zdravotníkům umožní včas odhalit závažné onemocnění a zahájit účinnou léčbu. Tichým zabijákem bývá nazýván vysoký krevní tlak, o kterém řada nemocných nemá vůbec ponětí. Na Dni prevence si jej budou moci zájemci nechat bezplatně změřit společně s hladinou cukru v krvi. „Lidem s hypertenzí hrozí infarkt až dvakrát častěji než lidem zdravým, riziko mozkové příhody je v takovém případě vyšší dokonce třikrát až čtyřikrát. Proto je důležité, aby lidé věděli, zda netrpí zvýšeným krevním tlakem,“ vysvětluje provozní ředitel Ing. Artur Lukša, s tím, že zdravotníci na akci zájemcům rovněž změří cholesterol a natočí EKG.
Mezi další nenápadné, ale velmi nebezpečné nemoci, patří porucha prokrvení dolních končetin. „Pokud lékaři neodhalí nemoc včas, zemře na ni až třetina pacientů. Preventivní vyšetření cév dolních končetin pomocí speciálního přístroje je přitom velmi snadné, netrvá déle než dvacet minut. Na Dni prevence vyšetříme na tuto chorobu každého zájemce,“ říká Artur Lukša.
Mezi další vyšetření, které poliklinika veřejnosti bezplatně nabídne, bude například měření nitroočního tlaku na bezkontaktním tonometru, které může odhalit zelený zákal (glaukom). Kuřáci se pak mohou nechat prohlédnout krk. „První příznaky karcinomu jsou u kuřáků patrné obvykle na krku,“ uvádí Lukša s tím, že smyslem všech bezplatných vyšetření je přispět k prevenci a včasnému záchytu závažných onemocnění.

 

Spolupráce Česká Třebová - Agrate Brianza též na úrovni škol
Ve středu 23.10.2013  přijelo 21 českých dětí ve věku 11 – 15 let na tradiční kulturní výměnu do Agrate Brianza. Děti navštívily základní školu, kde je přivítal starosta města, ředitel školy a vedoucí pro spolupráci. Tato výměna mezi školami trvá již 8 let a je to vlastně přátelský vztah mezi dvěma zeměmi, dvěma městy s různými kulturními tradicemi. Děti jsou pokaždé ubytovány v rodinách a během svého pobytu navštívily školu, park Aldo Moro, rekonstruovanou knihovnu a města Monzu a Milano. Poslední návštěva dětí z Agrate se uskutečnila v letošním roce na jaře, kdy vycestovalo 17 italských dětí s doprovodem. Jsme spokojeni, že vztahy mezi dvěma našimi společnostmi jsou stále užší a odbývají se v dojednaných relativně pravidelných intervalech během roku.  České děti s doprovodem se vrátily do svých domovů v pondělí večer. (překlad článku z italských novin)

 

Českotřebovskou hokejovou mládež vede trenér Pavel Kučera z Chocně.

V pěti kategoriích se lednímu hokeji v České Třebové věnuje přes šedesát dětí. Pavel Kučera má spoustu zkušeností, hodně si od něho slibujeme. Je držitelem trenérské licence B, zaštiťuje sportovní středisko. V Chocni je trenérem třetích tříd, jako dovednostní trenér se věnoval i starším mládežnickým kategoriím. Úspěšně působí v soukromé agentuře Hockey Agency East Bohemia. V České Třebové pracuje Pavel Kučera od zahájení letní přípravy, již od července.“
Jestli se zatím něco na úseku mládeže v českotřebovském ledním hokeji nepodařilo, tak je to ustavení družstva starších žáků. „Snaha byla, ale bohužel nám tento záměr, stejně jako před rokem, nevyšel,“ říká předseda hokejového oddílu TJ Lokomotiva, sdružujícího mládež, Stanislav Ruda„Máme několik hráčů, kteří hostovali v okolních klubech, konkrétně v Litomyšli, Chocni a v Lanškrouně. Problém je v tom, že rodiče nesouhlasili s návratem svých dětí do mateřského klubu. Snažili jsme se je přesvědčit, mimo jiné angažováním kvalitního trenéra mládeže Pavla Kučery, ale nebylo to nic platné.

 

Na vodící psy přispěje v neděli v Pardubicích benefiční koncert

Pardubice (4. 11. 2013) – Světlana Nálepková, chlapecký sbor Boni pueri, opera Karla Pospíšila Námořníci i vystoupení posluchačů pardubické konzervatoře – to jsou hlavní magnety benefičního koncertu, který podpoří výcvik vodících psů v Pardubicích. V Sukově síni Domu hudby v Pardubicích se uskuteční v neděli 10. listopadu od 18 hodin.
„Koncert bude moderovat herec Východočeského divadla Pardubice Zdeněk Rumpík. Obecenstvo, mezi kterým nebudou chybět ani čtyřnozí miláčci, také uvidí ukázky dovedností vodících psů,“ popsala program Jana Štrochová, mistryně ČR ve výkonu vodících psů. „Pestrý program určitě zaujme i rodiče s dětmi,“ dodala.
„Vodící psi jsou pro nevidomé jejich druhýma očima a jejich pomoc je nenahraditelná. Proto jsem tento benefiční koncert ráda podpořila,“ sdělila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která nad akcí převzala záštitu.
Lístky na koncert lze zakoupit v Turistickém informačním centru v Pardubicích. Výtěžek poputuje na činnost Sdružení přátel vodících psů.
Tělesně postižení atleti v Pardubicích nemají v zimě kde trénovat

Pardubice (4. 11. 2013) – Ačkoliv patří k republikové špičce a ze zahraničních soutěží vozí pravidelně medaile, jejich podmínky tomu neodpovídají. Jan Vaněk z oddílu tělesně postižených sportovců Hvězda SKP Pardubice právě vybojoval na mistrovství světa v atletice handicapovaných ve francouzském Lyonu bronzovou medaili v hodu kuželkou. Spolu se svou trenérkou Evou Hrdinovou a dalšími členy oddílu ji přinesl ukázat hejtmanovi Pardubického kraje Martinovi Netolickému. Zároveň si posteskl na nevyhovující podmínky pro atlety v Pardubicích.
„Takové úspěchy by neměly zůstat bez ocenění. Bohužel systém financování sportovních oddílů není dobře nastavený. Přitom přispívat oddílu tělesně postižených sportovců z Hvězdy SKP Pardubice, který má úžasné výsledky, je myslím prospěšnější, než dávat peníze některým masivně podporovaným sportům,“ poznamenal hejtman Netolický. Sportovcům, mezi kterými nechyběla česká rekordmanka ve vrhu koulí a hodu diskem Vendula Písaříková nebo diskař Jaroslav Petrouš, vzápětí hejtman představil několik možností, jak neutěšenou finanční situaci zmírnit. Vyjmenoval granty Pardubického kraje a upozornil na možnost žádat o podporu přímo na konkrétní akci, ideálně na předsezónní soustředění, kvalifikaci nebo reprezentaci kraje v zahraničí.
Oddíl tělesně postižených sportovců Hvězda SKP Pardubice má více než sto členů. Jedná se v tuto chvíli o jeden z největších a nejúspěšnějších oddílů tělesně postižených atletů v České republice, a to nejen podle počtu členů, ale i podle sportovních výsledků v rámci České republiky i na mezinárodním poli. Zásadním problémem je chybějící tělocvična pro zimní přípravu. Proto hejtman Netolický také přislíbil přímluvu u primátorky města Pardubice ohledně opravy atletického stadionu na Dukle.
Jan Vaněk je členem oddílu tělesně postižených sportovců Hvězda SKP Pardubice již od roku 2007, kdy získal 3. místo na Mistrovství České republiky v hodu kuželkou a také 2. místo na mezinárodním mítinku pro handicapované atlety ve Stoke Mandeville. V roce 2008 se nominoval na Letní paralympijské hry v Pekingu a získal bronzovou medaili v hodu kuželkou. V průběhu kariéry získal také 5. místo na Mistrovství světa v atletice handicapovaných 2011 na Novém Zélandu a 4. byl na Letních paralympijských hrách v Londýně 2012. V letošním roce se stal nejúspěšnějším mužem české výpravy na mistrovství světa v atletice handicapovaných v Lyonu.
 
Stezka mechu a perníku  z Hradce do Pardubic není utopií, rýsuje se jaro 2015

Pardubice (4. 11. 2013) – O dalším postupu při přípravě Stezky mechu a perníku z Hradce Králové do Pardubic a možnostech zapojení Pardubického kraje jednali dnes radní René Živný a náměstek hejtmana Jaromír Dušek se starostou Vysoké nad Labem a zástupcem Dobrovolného svazku obcí Hradubická labská Jiřím Horákem. Projekt už dostává konkrétní obrysy, stavět se má na jaře 2015.
„Z mého hlediska jako radního pro cestovní ruch a sport je tato cyklostezka velkou prioritou a hledám všechny možnosti, jak tomuto projektu a Dobrovolnému svazku obcí Hradubická labská pomoct. Město Pardubice už svůj podíl na cyklostezce splnilo, když ji i za pomoci kraje dovedlo pod Kunětickou horu a nyní na našem území zbývá část po Bukovinu. V příštím roce půjde z rozpočtu z kapitoly cestovního ruchu 200 tisíc korun na projektovou dokumentaci prvního úseku Dříteč – Němčice. Pevně věřím, že tento úsek se na jaře 2015 dočká realizace,“ uvedl radní René Živný.
Další cesty hledá náměstek hejtmana pro dopravu Jaromír Dušek. „Budeme spolu s panem starostou jednat také na Státním fondu dopravní infrastruktury o možnosti uhradit část investičních nákladů. Nyní jsou sice projektovány na částku značně převyšující 100 milionů korun, ale věřím, že v průběhu výběrových řízení významně poklesnou,“ vyjádřil své přesvědčení.  Zároveň s projektem cyklostezky z Pardubic směrem na Hradec Králové má Pardubický kraj zájem prodloužit trasu také směrem na jih, a proto vede jednání i se Starým Mateřovem, přes který by trasa pokračovala na Chrudim.
Celková délka navržené Stezky mechu a perníku je 18,5 kilometru a z toho je téměř 15 kilometrů novostavba. Z části jsou pak využívány stávající silnice III. třídy a místní komunikace a řeší i připojení obcí Vysoká nad Labem a Bukovina. Trasa cyklostezky kopíruje levý břeh Labe a jeho břehové porosty. K některým změnám dochází kvůli postoji soukromých majitelů dotčených pozemků, zejména v oblasti Vysoké nad Labem a Bukoviny nad Labem, kde se uvažuje buď o převedení cyklostezky na stávající komunikaci nebo na druhý břeh Labe.