Českotřebovský deník 270/2013 (11.11.)                                
Stručné  zprávy

Zahájení adventu v České Třebové a rozsvícení vánočního stromu se bude konat v neděli 1. prosince podvečer, vystoupí dechová hudba Řetůvanka.
 
Silvestrovský ohňostroj bude v České Třebové i letos, nebude však poprvé o půlnoci, ale podvečer v 19 hodin. Je to dobrá zpráva především pro rodiny s dětmi, pro které bude ohňostroj určen především.  Možná také trochu přispěje ke zklidnění silvestrovské noci v České Třebové. Silvestrovský ohňostroj bude mít poprvé také sousední město Ústí nad Orlicí, také již podvečer od 18 hodin.

Malá scéna opravena. trhliny ve zdech ve směru ke Kozlovské ulici a sídlišti Trávník byly opraveny, budova stabilizována. Z vnitřní i z vnější strany svítí nové omítky. Tak jen aby se to povedlo a praskliny ve zdech se již neobjevovaly!

Pošta u Kauflandu nebude. Jednání se zástupci České pošty bylo provedeno na nejrůznějších úrovních, nabídky pro poštu byly provedeny, pošta nereagovala a tak budou prostory nové galerie využity pro jiné nájemce a pošta zůstane na Parníku tam kde je, tedy na rohu Ústecké a Havlíčkovy ulice. Je to škoda, protože umístění pošty a případně spořitelny, třeba v jednom prostoru by bylo logické pro hodně klientů, hlavně by bylo kde parkovat. Nyní v Havlíčkově ulici je parkování omezené a ani doba otevření této pošty nevyhovuje.  Pošta trvale usiluje o zrušení úřadu 01 v Klácelově ulici. Za současné situace, kdy odmítla nabídku působit v atraktivním místě v obchodním centru to město podle slov starosty Jaroslava Zedníka nedovolí a bude trvat na zachování všech tří poštovních úřadů ve městě. 
 
Dopravní fakulta Jana Pernera nepotřebuje celou budovu bývalé Svářečské školy ve Slovanské ulici a chce ji prodat městu. V budově by si pak pronajala pro svoji činnost pouze dvě horní podlaží. Existuje představa, že by pak v dolních podlažích včetně stávající laboratoře byly dostatečné prostory pro městskou knihovnu.  Než by  se tato představa stala skutečností, ještě může v Třebovce uplynout dost vody. Prodej budovy se má uskutečnit za hodnotu znaleckého posudku 4,4 mil. Kč. To však nejsou jediné prostředky, které by město muselo vynaložit.  Další peníze by stálo kompletní zateplení budovy a  přestavba jejího uspořádání.  Číslo není známé, ale nevím, zda na to bude 15 milionů stačit.  Tím se dostáváme celkově k částce 20 milionů a je otázka, zda za tyto peníze nepostavit novou knihovnu na jiném lepším místě. Projekt na odkoupení této budovy (a tedy odkoupení dalších starostí) by mohl mít význam pro město jen tehdy, podaří-li se na rekonstrukci a zateplení získat významnou dotaci). Jinak bychom řešili problém jiného subjektu a přitom máme dost problémů se stavebními pracemi na budovách v majetku města, konkrétně např. ve školní budovou čp. 1500 v Habrmanově ulici (Červenka).
Návštěva města Balingen 

Ve dnech 4.–7. listopadu se uskutečnil výměnný pobyt studentů českotřebovského gymnázia s partnerským gymnáziem ve městě Balingen, který leží ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko poblíž hranic se Švýcarskem.
Setkání studentů bylo pokračováním spolupráce započaté v minulých letech bývalým ředitelem panem Petrem Poldaufem. Naši studenti byli u svých přátel v Německu již podruhé, taktéž němečtí studenti navštívili naši školu již dvakrát. Zájezd se mohl uskutečnit také díky podpoře Města Česká Třebová.
Program byl velice bohatý, naši studenti zavítali do zdejšího gymnázia, navštívili výuku několika předmětů, mohli si prohlédnout i moderní knihovnu, školní jídelnu a okolní areál se sportovními zařízeními. Ještě tentýž den odpoledne podnikli výlet na hrad Hohenzollern, sídlo několika německých císařů.
Druhý den byl naplněn výletem do blízkého Švýcarska. Studenti si prohlédli Rýnské vodopády u města Schaffhausen a poté jsme pokračovali autobusem do města Kostnice (Konstanz), které je historicky s naší zemí velmi úzce spjato, protože se zde nachází dům Jana Husa, v němž je umístěna stálá expozice o mistrově učení i o jeho cestě do Kostnice. Výměnný pobyt byl vynikající příležitostí pro studenty, aby si nejenom prohloubili znalosti cizích jazyků, ale aby se seznámili také s kulturními rozdíly, životními zvyklostmi v zemi na západ od našich hranic a současně si uvědomili pozici naší země v Evropské unii.   Petr Kolář
 
Děti a mládež soutěžily v logických úlohách 

Pardubice (11. 11. 2013) – Šestý ročník krajského kola Logické olympiády a s ním i nadané děti z celého regionu hostily v pátek Pardubice. V sále Zastupitelstva Pardubického kraje je přivítal i radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola, který převzal nad soutěží záštitu. „Je dobře, když děti umí používat logické myšlení. Rád tu vidím tolik nadaných dětí, kterým nechybí logické uvažování a baví je lámat si hlavu nad záludnými úlohami,“ přivítal účastníky logické olympiády krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. „Musím vám vyjádřit obdiv, klobouk dolů, s některými úlohami bych si sám těžko poradil,“ sdělil radní a s nadsázkou doplnil, že podle něj je Logická olympiáda možná to nejzajímavější, co se v sále zastupitelstva zatím odehrálo. Hlavním cílem soutěže je obrátit pozornost dětí i odborné veřejnosti ke specifickému nadání, kterým je schopnost logického myšlení a samostatného uvažování. Tato oblast si v našem vzdělávacím systému stále hledá své místo.
Soutěž je rozdělena do tří kategorií: žáci 1. až 4. třídy, žáci druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií a studenti všech druhů středních škol. V Pardubickém kraji se soutěže v letošním roce zúčastnilo 442 soutěžících v kategorii A, 870 v kategorii B a 257 v kategorii C. Devět nejlepších z nich se utká s ostatními vítězi z krajských kol 25. listopadu v celostátním kole v Míčovně Pražského hradu v  Praze.
Vítězové krajského kola:
Kategorie A - žáci prvního stupně základních škol (1. – 5. třída)
1. Lukáš Culek, Heřmanův Městec  2. Matěj Mocek, Lázně Bohdaneč  3. Jan Ptáček, Choltice

Kategorie B - žáci druhého stupně základních škol (6. – 9. třída a odpovídající ročníky víceletých gymnázií)
1. Zdeněk Bydžovský, Litomyšl  2. Jakub Gregora, Lanškroun 3. Tomáš Sourada, Žamberk

Kategorie C - studenti všech druhů středních škol
1. Zdeněk Sháněl, Holice  2. Radovan Švarc, Česká Třebová  3. Matyáš Medek, Pardubice

Muži B Sokola Č. Třebová II již třetí v krajském přeboru

V neděli 10.11.2013 muži „B“ TJ Sokol Česká Třebová II nastoupili k dalšímu dvojutkání v Krajské přeboru I.třídy proti silnému celku z Litomyšle, který je aktuálně na 2. Místě v tabulce.

 

TJ Sokol Česká Třebová II – VK Litomyšl                                        3:2 (16,23,-19,-16,10)
V dalším kole krajské soutěže mužů ve volejbale hostil domácí celek TJ Sokol Česká Třebová II družstvo z Litomyšle. Papírově silnější hostující celek zcela jistě přijel pro plný počet bodů. Domácí však nepodlehli papírovým předpokladům a do utkání vstoupily nebojácně a s odhodláním. V prvním setu zaskočili soupeře odvážnou hrou na útoku a kvalitní obranou toto se dařilo i v setu druhém. Po získaných dvou setech však došlo u domácích k lehkému zvolnění a tím dostali soupeře do hry. Zkušený tým z Litomyšle se své šance chopil a dokázal utkání dotáhnout do pátého setu. Tam však po velké bitvě zvítězilo odhodlání a touha po vítězství domácího družstva a konečný výsledek prvního zápasu 3:2 byl předzvěstí velkého překvapení.
 
TJ Sokol Česká Třebová II.VK Litomyšl                                          3:1 (-17,22,18,20)
      Do druhého utkání hostující celek vstoupil jako vyměněný a podařilo se mu hladce zvítězit v prvním setu. Domácí však nesložili zbraně a za vydatné podpory diváků dostali soupeře pod tlak. Dodržování domluvené taktiky přineslo své ovoce a nakonec vyústilo v zisk druhého setu a k zdramatizování situace. Začínalo se od začátku, vše bylo otevřeno. Domácí tým využil soupeřovi nepřesné hry a dobrým taktickým podáním na předem určené hráče donutil soupeře k množství nevynucených chyb. Přesné útoky a precizní obrana pomohly domácímu družstvu k zisku třetího setu, což bylo zřejmě rozhodující. Hosté z Litomyšle už nedokázali navázat na svůj výkon z prvního setu a i přes velkou snahu ve střední části setu čtvrtého , kdy družstva bojovalo o každý bod Třebováci udrželi koncentraci a díky výborně zvládnuté koncovce dotáhly utkání do vítězného konce výsledek 3:1 potvrdil skutečnost, že družstvo TJ Sokol Česká Třebová II může promluvit do bojů o čelní místa tabulky.
Skupina PA-M-1
p.
 
družstvo
utkání
V
P
K
sety
míče
body
1.
 
TJ Energetik Chvaletice A
10
10
0
0
30:2
790:582
30
2.
 
VK Litomyšl A
10
7
3
0
26:9
818:615
23
3.
 
TJ Sokol Česká Třebová II B
10
7
3
0
25:13
839:778
22
4.
 
Volejbalový klub Choceň B
10
6
4
0
22:18
864:838
17
5.
 
TJ Sokol Pardubice I. A
10
3
7
0
12:24
731:818
9
6.
 
SKO Hlinsko A
10
4
6
0
14:26
813:907
8
7.
 
Orel jednota Letohrad A
10
2
8
0
10:25
674:814
7
8.
 
SK Spartak Slatiňany A
10
1
9
0
6:28
641:818
4
 

Hráli: Lukáš Halva, Tomáš Muller, Michal Knížek, Ondřej Knížek, Petr Hubl, Lukáš Krejčí, Jakub Řehák, Jakub Simon
Za českotřebovský volejbal a T.J. Sokol Česká Třebová II  Lubomír Vašina