Českotřebovský deník 271/2013 (12.11.)                                
Kde bere českotřebovský minipivovar Faltus inspiraci  pro názvy piv

V názvech mnoha českých a moravských rodinných minipivovarů by se mohl objevit dovětek otec a syn. V případě českotřebovského pivovaru Faltus vstoupila v loňském roce 2012 na českou pivovarnickou scénu také varianta otec a dcera: Miroslav Faltus a Milota Faltusová. V pivovaru se to mimo jiné projevuje větší mírou osobních emocí. Pojmenovat první speciální pivo na počest narození syna a vnuka Kryštof, to napadne dvojici mužů ve vedení pivovaru s nesrovnatelně menší pravděpodobností. Polotmavý speciál Kryštof se vaří příležitostně ze tří sladů. Jde o šestnáctku s plným tělem a vyváženou hořkostí. Druhým pivem pro sváteční příležitost se stala IPA v americkém stylu. Jmenuje se podle otce a zakladatele pivovaru Miroslav. Následovalo mimořádně dobře pitelné red ale s výraznou vůní Milota. Nabídku speciálů doplňuje sfouf Viktor. Protože tím jsou křestní jména vnoučat u Faltusů téměř vyčerpána, dostalo se pšeničnému pivu pojmenování Českotřebovská pšenka. Ještě jméno Vladimír čeká na svůj speciál, kterým bude v lednu 2014 pravděpodobně svrchně kvašený bock..... 
(Více v prosincovém vydání Českotřebovského zpravodaje)
 
Česká Třebová se zapojí do projektu regionálních Deníků a Hitrádia s názvem Česko  zpívá  koledy

Loni si ve stejném čase zazpívaly stejných pět koled tisíce lidí na více než šedesáti místech České republiky. Na Orlickoústecku se zpívalo na čtyřech místech: v Lanškrouně, Lukavici, Mladkově a v Českých Heřmanicích. Celkem si koledy  se zpěvníky v rukou zazpívalo více než pět set zpěváků všech generací. Všude vládla příjemná atmosféra a na všech čtyřech místech si slíbili, že se ke společnému zpívání sejdou i za rok. Rok uplynul a koledy se budu  zpívat znovu ve středu  11. 12. 201 od šesti hodin večer. Zájem o zapojení do projektu projevila i Česká Třebová. (podle Orlického deníku)
 
Nové vlakové jízdní řády na webu k dispozici 

najdete v je na odkazu http://www.szdc.cz/provozovani-drahy/knizni-jizdni-rady-131215.html
V České Třebové nestaví jen SC Pendolino, Leo express a noční spoje Metropol (Berlin - Budapest) v obou směrech a noční lůžkový/lehátkový vlak SLOVAKIA (Košice - Praha) a zpět (Praha - Košice).
 
VYHLÁŠENÍ  XVIII. ROČNÍKU ISCAREX POHÁRU 2013

Tímto bychom Vás chtěli pozvat na sobotu 14. prosince 2013 do   Němčic u Litomyšle, kde se bude konat slavnostní vyhlášení výsledků ISCAREX poháru 2013. Celý program začíná v 10:00 Vánočním během okolo Zlatého pásku se startem u kulturního domu v Němčicích. Po běhu proběhne samotné vyhlášení poháru. Oceněni budou vítězové všech věkových kategorií od nejmenších dětí až po veterány nad 70. Dále pak muž a žena s největším počtem závodů. Ti, jež letos absolvovali 12 a více závodů ISCAREX poháru 2013 budou slosování v tombole a dostanou kalendář se svými fotografiemi z letošního ročníku.
Následně bude probíhat “Beseda o cestách PAPUA-NOVÁ GUINEA, ŠALAMOUNOVY OSTROVY“ a další exotická místa. Zasvěceně vám budou vyprávět Jan Šimůnek st. a Jindřich Nebojsa.
 
 
Výstavba terminálu dostala zelenou


Pardubice (12. listopadu 2013) – O výstavbě nového terminálu na pardubickém letišti dnes jednaly na společném zasedání Rady Pardubického kraje a města Pardubic. Na základě analýzy KPMG se radní obou samospráv shodli na potřebě výstavby nového odbavovacího terminálu v co nejkratší době.
Společnost EBA, a. s., si nechala zpracovat firmou KPMG strategii rozvoje civilní části letiště, kterou si vyžádaly kraj a město Pardubice. Analýza sloužila oběma radám jako podkladový materiál pro jejich společné stanovisko k možnostem financování výstavby nového terminálu. Radní nyní doporučí společnosti EBA zpracovat návrh financování této stavby. „To by mělo být zajištěno kombinací směnečného programu po dobu výstavby s ručením obou akcionářů a bankovního úvěru soutěženého ve výběrovém řízení,“ informovala primátorka Štěpánka Fraňková. Podle hejtmana jsou v případě úvěru na stole dvě varianty. „Jedna počítá s ručením akcionářů, druhá varianta pak s úvěrem bez ručení kraje a města,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Společné stanovisko musí ještě projednat rady obou samospráv a následně jejich zastupitelstva. Krajští radní rozhodnou na svém jednání již tento čtvrtek a rada města v příštím týdnu. Rozhodující krok učiní prosincová zastupitelstva. Od výstavby nového terminálu si radní slibují další rozvoj letiště i regionu.

 

Stříbrné páry slavily na letohradském zámku

Dvacet pět let vydrželi ve svazku manželském, stříbrnou svatbu oslavili společně s dalšími osmi páry v pátek 8. listopadu na letohradském zámku.  Jménem Zastupitelstva města Letohradu přivítal oslavence starosta Petr Fiala se slovy: „Uplynulo čtvrt století od slavnostní chvíle, kdy jste vykročili na společnou cestu  životem jako nezkušení mladí lidé. To, že jubileum slavíte, je dokladem toho, že rozhodnutí spojit životy bylo správné.“ Na svůj svatební den  vzpomínají rádi Iva a Vlastimil Janouškovi. „Sobota   5. listopadu  1988 byl sice chladný, ale krásný slunečný den. Byli jsme mladí, z ničeho jsme si nedělali příliš velkou hlavu. Společné začátky nebyly vždy jednoduché, střet „berana se střelcem“ byl  občas docela tvrdý. Každý si přinesl své zvyky z rodiny, vzájemně jsme se museli naučit  respektovat jeden druhého, hledat kompromis a najít společnou řeč. To čtvrtstoletí, co máme společně za sebou,  nebylo vždy slunečné, ale vzájemná úcta, důvěra, tolerance a porozumění jsou ingredience, které nám pomohly zůstat spolu a mít si stále co říct.“ Město nabízí manželským párům  s trvalým pobytem v Letohradě společnou oslavu stříbrné svatby  šestnáct let. „Podmínkou pro účast je  potvrzení termínu. Pozveme i manžele,  kteří uzavřeli sňatek mimo Letohrad a projeví o oslavu zájem,“ vysvětluje  předsedkyně společenské komise a městská zastupitelka Hana Kotlářová, jak mají lidé postupovat, pokud uvažují o oslavě  jubilea své svatby.   Po slavnosti v obřadní síni pokračují stříbrné svatby neformálním posezením ve vinárně, ale i tancem za doprovodu živé hudby.  V Letohradě se tradují společné oslavy manželského soužití od roku 1997.  
 
ROPfórum v Hradci Králové vyvrcholilo Koulí

Hradec Králové (12. 11. 2013) – Novinářské brífinky, křest knihy Tady jsem doma a na závěr divadelní představení Koule. To vše včera zažili návštěvníci v královéhradeckém Klicperově divadle "v režii" Regionální rady Severovýchod. Výroční akce netradičním způsobem informovala o financování projektů z Evropské unie. Hejtman Martin Netolický hovořil čerpání peněz v novém programovacím období či o tom, jak by se měl změnit způsob pro jejich přerozdělování.
Známí regionální novináři a veřejnost debatovali ve foyeru divadla s vrcholnými představiteli Regionální rady. Brífink Martina Netolického a ředitelky Centra evropského projektování Kláry Dostálové moderoval Vlastimil Weiner z České televize. „S největší pravděpodobností vznikne Integrovaný regionální operační program, takzvaný IROP. V této chvíli dojednáváme, jak se bude čerpat, na jaké priority a jakým způsobem. S potěšením mohu konstatovat, že úloha regionů bude v novém období větší, než jsme se obávali za předchozí vlády, která se snažila vše centralizovat,“ uvedl na začátku hejtman Netolický, který je pověřen Asociací krajů České republiky jednat s vládou o novém programovacím období.
Společně s Klárou Dostálovou upozornili na to, že Evropská unie přišla s novými pojmy územní dimenze a integrované nástroje, které zatím nikdo neumí uchopit. „Sedm let jsme budovali systémy, které bychom rádi zdokonalili. A místo toho začínáme s úplně novými věcmi,“ upozornila si Klára Dostálová. Hejtman Netolický připojil osobní zkušenost z partnerského regionu. „Před měsícem jsme na pracovní cestě ve Francii vysvětlovali, jak fungují ROPy. Zatímco Francie jde cestou regionů a zavádí obdobu našich ROPů, v České republice je rušíme. Je škoda, že jdeme proti trendu, který je aktuální v Evropě. Zvláště, když stávající systém nefungoval špatně,“ nešetřil kritikou nového systému hejtman.
Účastníci debaty se také zajímali o to, kdy čerpání v rámci nového programovacího období začne. Martin Netolický odhaduje, že první výzvy budou vyhlášeny v polovině roku 2015. „Je to způsobeno zpožděním jak na straně Evropské komise, tak i na straně členských států,“ dodal v závěru brífinku Netolický. Večer pokračoval křtem publikace Tady jsem doma, která je věnována realizovaným projektům i lidem, kteří s nimi pracují. Celou akci zakončila divadelní hra Koule, úspěšné představení Davida Drábka a královéhradeckého souboru Klicperova divadla v hlavní roli s Pavlou Tomicovou.