Lampionový průvod

V pondělí 11.11. 2013 pořádalo Rosa rodinné centrum již po osmé lampionový průvod. Úspěch akce podpořila nejen hojná účast rodin s dětmi a výborné martinské rohlíčky napečené ženami z českotřebovského Sokola, ale bezesporu i  oslnivé vystoupení skupiny ohně a šermu Tartas. Náš díky patří Kulturnímu centru za zapůjčení pavilonu v Javorce a Eko Bi za spolupráci s vytvořením té správné průvodové atmosféry.
 
Nadační fond Orlickoústecké nemocnice má milion na polohovací lůžka

Nadační fond Orlickoústecké nemocnice S námi je tu lépe! dne 13.11. zveřejnil informaci o tom, že má k dispozici jeden milion korun, které budou určeny na realizaci projektu "Nejen léky léčí". K tomuto dění vydala Orlickoústecká nemocnice tiskovou zprávu, která je k dispozici ZDE. Projekt byl poprvé veřejně prezentován představitelům obcí a měst regionu v červnu letošního roku. Správní rada tento projekt vybrala z celkem sedmi projektů předložených kolektivy jednotlivých oddělení nemocnice. Jeho cílem je zvýšit komfort pacientů hospitalizovaných na interním oddělení Orlickoústecké nemocnice.
Interní oddělení nemocnice  poskytuje komplexní léčebnou a ošetřovatelskou péči pacientům s akutními interními onemocněními. Ročně je v něm hospitalizováno okolo čtyř tisíc nemocných. Většina vybavení jeho budovy ovšem pochází z roku 1964. Projekt počítá především s pořízením moderních polohovatelných lůžek, kvalitních matrací proti proleženinám a zábran proti pádům. Lůžka i stolky by měly mít kvalitní brzdný systém, stolky budou multifunkční s výklopnou plochou. Počítáno je také s pořízením paravánů pro zvýšení intimity pacientů i se zajištěním bezpečného uložení osobních věcí nemocných.Projekt, který má umožnit pořízení nového vybavení pro interní oddělení v nemocnici, však potřebuje i další štědré podporovatele. I drobná podpora má v celkovém vyjádření nesporný přínos. Díky ní se podařilo v minulém období zajistit a zprovoznit například novou  laparoskopickou věž a zabezpečit některé další potřeby, které připívají ke spokojenosti našich pacientů.  Sbírka dál pokračuje. Přispět může každý, a to jakoukoli částkou zaslanou na účet fondu 257730877/0300.
Do tohoto fondu přispolo podstatnou částkou 200 tisíc korun na základě rozhodnutí Zatsupitelstva města  také Město Česká Třebová, Orlickoústecká nemocnice slouží i občanům České Třebové. Přispěly i další sponzoři. firmy, obce a města, i když ne rovnoměrně Na jednání 11. 11. zastupitelstva Ústí nad Orlicí  byla např. schválena  Nadačnímu fondu „S námi je tu lépe!" ústecké nemocnice jen dvacetitisícová dotace.  
 
Česká Třebová nebude nyní mít svého poslance, musí se poohlédnout jinde

Prof. Ing. Václav Cempírek  měl v minulém volebním období pro Českou Třebovou neocenitelný význam, neboť jako poslanec parlamentu ČR umožnil uskutečnit řadu jednání a slyšení, které by jinak nebylo možné uskutečnit, úzce spolupracoval s vedením města. To bude nyní ztížené, Česká Třebová přímo v parlamentu  svého zástupce nebude mít.  Z deseti poslanců zvolených z Pardubický kraj bude mít do České Třebové blízko např. Mgr. Jiří Junek, dosavadní ředitel Regionálního muzea z Vysokého Mýta, který do České Třebové také několikrát přijel  během předvolební kampaně a  získal zde důležité kontakty. Jeho vazby jsou na zdejší MO KDU-ČSL, Ing. Jiřího Vencla, M. Tesaře, ale také na další členy Koalice pro Českou Třebovou, např. Mgr. Ivu Fikejsovou, ředitelku ZŠ praktické. Je velkou škodou, že  Koalice pro Českou Třebovou, nyní napojena také na český parlament, nemá své zastoupení v radě města, nebo obráceně, je škoda, že rada města nebude mít na Jiřího Junka,  blízkého ochotného poslance přímé napojení. Většina rozhodnutí o dění ve městě se připravuje v radě města. Na fotografii nově zvolený poslanec Mgr. Jiří Junek, Prof. PhDr. Jan Sokol a Mgr. Iva Fikejsová v českotřebovském Kulturním centru. 
 
Z Orlického deníku: Doprava v Ústí nad Orlicí a 'Kociánka'

Současná situace v oblasti automobilové a pěší dopravy v Ústí nad Orlicí je díky značné současné rozestavěnosti více akcí najednou více nežli tragická, což mimo jiné vyplývá i z toho, že od roku 1992 nebylo programově dodržováno dopravní řešení z obou územních plánů, a proto zcela chybí dopravní koncepce a rovněž tři parkovací domy, které územní plán z roku 1992 navrhoval před nemocnicí, pod kulturním domem a naproti poště. Jedním z nejvíce kolizních bodů je díky tomuto přístupu i „Kociánka", jejíž dopravní zatížení v současné době je několikrát větší nežli standardně běžné. Častokrát denně zde dochází k velmi kolizním situacím a dopravním zácpám, které jsou zejména způsobeny sedmi nesmyslně rozmístěnými mobilními „květináči", rádoby vymezujícími plochy pro zbytky parkování v této lokalitě. Jedním z možných a reálných řešení této problematiky by bylo dočasné přemístění sedmi inkriminovaných mobilních „květináčů" tak, aby přechodně nebránily bezkoliznímu průjezdu většího množství vozidel. Na setkání vedení města s občany v Malé scéně dne 5. 11. 2013 zazněla ze strany vedení města informace, že zde bohužel není možné nic dělat, neboť s žádným prvkem „Kociánky" nelze hýbat, aby město nepřišlo o dotace z Evropské unie. Rádi bychom občany informovali o tom, že tato informace není pravdivá. Dotazem u poskytovatele dotace ROP Severovýchod, resp. dotazem u odborné firmy, která „Kociánku" realizovala, jsme dne 6. 11. 2013 zjistili, že by nebyl žádný vážnější administrativní ani technický problém oněch sedm mobilních „květináčů" snadno a levně o kus posunout a po dokončení alespoň části některých rozestavěných městských akcí je opět vrátit zpět na původní místo. Stačilo by jen se zeptat a požádat. Bohužel, dalšími dotazy v rámci organizační struktury města jsme zjistili, že s touto eventualitou vůbec nikdo nezabýval. Tomáš Žďárský, Petr Kulda, Ústí nad Orlicí

Poznámka: Uvedené řádky mohu jen potvrdit,  myslím na to při každé jízdě na  naše zbytkové nouzové parkoviště na dvoře střední zdravotnické školy, když už se do této lokality bez nachystaného "překvapení" nějak dostanu... Škoda že se s rekonstrukcí parkoviště u nemocnice začalo až tak pozdě, nyní je kumšt zaparkovat i uvnitř v areálu nemocnice. A to se šušká, že na parkovišti před nemocnicí bude pěkně drahý automat. Potom budou všechny ulice v okolí ucpaní tak jako dosud....
 
Hradecká helikoptérová show se rozšíří o letadla 

Hradec Králové V dnech 19. - 21. června 2014 bude Hradec Králové podobně jako v předešlých letech hostit další velkou leteckou akci, která tentokrát ponese název European Festival of Aviation (EFA).
Přehlídka v roce 2013 měla obrovský úspěch EFA navazuje na úspěšnou European Helicopter Show (EHS), během níž se uskutečnila tradiční přehlídka světové vrtulníkové techniky, společně s mezinárodní leteckou výstavou a srazy moderních i historických leteckých strojů. Ročník 2013 je pořadateli hodnocen jako historicky nejúspěšnější.  „Letošní ročník byl jednoznačně největší vrtulníkovou show od doby jejich vzniku. Do Hradce Králové se sjeli největší odborníci na vrtulníkovou techniku a přilétly desítky vrtulníků a vírníků prakticky z celé Evropy,“ vysvětluje známý pilot Daniel Tuček ze společnosti DSA, která patří mezi tradiční pořadatele akce. Neodmyslitelnou součástí této akce je samozřejmě vrtulníková show, během níž mohou jednotliví vystavovatelé předvést své stroje přímo ve vzduchu. „Vrtulníkové show mají v Hradci Králové již dvanáctiletou tradici a dokázaly si vydobýt věhlas mezi širokou veřejností nejen v České republice. Letecká přehlídka zaznamenala v letošním roce dokonce dvacetitisícovou návštěvnost,“ říká předseda představenstva společnosti DSA Tomáš Suchánek.
I další rok se ponese ve znamení novinek Také příští rok nabídne návštěvníkům jednu významnou novinku. Součástí této události bude, kromě již tradiční výstavy vrtulníků a vírníků, také aviatická (letecká) výstava. Zájemci o letectví si tak budou moci prohlédnout nejnovější leteckou techniku z celého světa, vystavenou ve dvou halách a ve vyhrazených venkovních prostorách královéhradeckého letiště.