Českotřebovský deník 279/2013 (19.11.)                                
VÁNOČNÍ BLEŠÍ TRHY V MODRÉM TRPASLÍKU PO DRUHÉ

Zveme Vás na 2. vánoční Bleší trhy, které se budou konat v sobotu 21.12.2013 v Modrém trpaslíku a to od 14:00-18:00.
Tato akce opět nabídne širokou paletu starších i nových věcí. Můžete prodávat samotní či si minimálně nakoupit a užít si tak předvánoční náladu a pohodu v Modrém trpaslíku. 
Předvánoční Bleší trhy se konají již podruhé a věříme, že budou mít jistě podobný úspěch jako v minulém roce. 
Po Bleších trzích, které začínají ve 14:00 a končí v 18:00 vystoupí od 19:00 místní kapely a to následně: THE POPS, CITIZEN 37, *překvapení*, GUY-G, CONCRETE SAFARI.
Těšíme se opět na Vaší návštěvu a přijďte a prodávejte, nakupujte, vyměňujte a uvolněte se mezi tím vším vánočním zmatkem.
 
Zprávy od ledu: Kontumace výsledku  béčka                             

Utkání č.24 HC Dlouhoňovice : Kohouti Č. Třebová "B" bylo kontumováno 5 : 0 ve prospěch Dlouhoňovic. Důvodem bylo porušení čl. 9 rozpisu soutěže o minimálním počtu hráčů pro zahájení utkání.
Článek 9 - Zahájení utkání: Utkání může být zahájeno, jestliže družstva mají k dispozici (na hrací ploše před zahájením utkání) minimálně 1 brankáře a 9 hráčů! Pokud tomu tak není, utkání NESMÍ být zahájeno jako mistrovské!!!
Skutečný čas zahájení utkání musí být uveden v příslušné rubrice v Zápisu o utkání. V případě, že je tento čas odlišný od rozpisem stanoveného začátku o více než 10 min., je rozhodčí povinen zdůvodnit tuto odchylku v poznámkách o utkání (viz čl. 6 RS).  Toto  je NUTNÉ zapsat do zápisu  s podpisem obou vedoucích – následně již nelze napadnout
 
Stanovisko klubu HC Kohouti Česká Třebová ke kontumaci 

Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová byl o kontumaci zápasu našeho béčka s Dlouhoňovicemi informován jako poslední, prostřednictvím e-mailu se tak stalo v pondělí 18. listopadu. I když se o tom v hokejových kuloárech mluvilo minimálně jeden týden, čekali jsme na oficiální sdělení z okresního svazu ledního hokeje. Dnes přinášíme reakci našeho klubu.
 
Vyjádření vedoucího mužstva a hráče HC Kohouti „B“ Radka MORKESE:
„Na zápas oblastní ligy s Dlouhoňovicemi nás v neděli 10. listopadu vyrazilo z České Třebové celkem devět, osm hráčů do pole a jeden brankář. Jeden hráč se omluvil na poslední chvíli před odjezdem, další dva hráči byli na hokejbalovém utkání v Pardubicích a do Rychnova nad Kněžnou měli přijet těsně před zahájením našeho zápasu. Kvůli tomu, že byl jejich pardubický zápas prodlužován, tak přijeli na hokej v polovině první třetiny. Okamžitě se převlékli a do hry se zapojili od začátku druhé třetiny.
Protože jsme s nimi počítali, tak jsme na soupisce měli uvedeno celkem jedenáct jmen (10 hráčů + 1 brankář). Do zápasu nás nicméně od první minuty z výše uvedených důvodů nastoupilo pouze devět (8+1). Rozhodčí Jiří Veselý si nás ještě před zápasem zavolal a řekl, že nás je málo, že nás podle pravidel musí být nejméně deset (9+1). Řekl jsem mu, že další dva hráči jsou na cestě a že dorazí zhruba během deseti minut.  Rozhodčí Veselý odvětil, že čekací doba je 20 minut, ale že pokud se domluvime se soupeřem, tak můžeme začít okamžitě hrát. Soupeř s tím souhlasil, což potvrdil podpisem v zápise o utkání. Podotýkám, že zápis podepsal vedoucí mužstva Dlouhoňovic Miroslav Keprta, který je zároveň místopředsedou výkonného výboru okresního hokejového svazu.
U tohoto jednání a podpisu byl přítomen rozhodčí Jiří Veselý, který je předsedou výkonného výboru okresního hokejového svazu a předsedou komise rozhodčích. Dále byli přítomni kapitán České Třebové Libor Teplý, kapitán Dlouhoňovic Jaroslav Macháček, za HC Kohouty Česká Třebová hráči Tomáš Čejka s Radkem Morkesem a taktéž jeden hráč týmu Dlouhoňovic, na jehož jméno si nepamatuji. Zápas oblastní ligy se bez problémů odehrál, na ledě jsme vyhráli 3:1. Zdůrazňuji, že v průběhu utkání, ani po jeho skončení se v Rychnově nad Kněžnou o nějakém protestu nebo dokonce o kontumaci zápasu vůbec nemluvilo.
Druhý den, v pondělí 11. listopadu, jsem se o kontumaci dozvěděl z telefonického rozhovoru s předsedou sportovně - technické komise okresního hokejového svazu Radko Jasanským. Moje argumenty, že zápas byl zahájen a odehrán po dohodě s rozhodčím a také se soupeřem, který s tím souhlasil, ho nezajímaly. Tvrdil, že došlo k hrubému porušení pravidel a zápas proto bude muset být kontumován. Sportovně – technická komise se sešla ve čtvrtek 14. listopadu. Jak vyplývá z oficiálního zápisu, který byl našemu klubu odeslán 18. listopadu, tak z jejich pěti členů byli jednání přítomni pouze dva (Jasanský, Macek). Sportovně-technická komise přesto rozhodla o kontumaci výsledku ve prospěch Dlouhoňovic (5:0) a záležitost předala k dalšímu řešení disciplinární komisi okresního svazu ledního hokeje.“
 
Stanovisko předsedy klubu HC Kohouti Česká Třebová Vladimíra Vaňka:
„Případ má dvě roviny.  Jistě, podle přísného výkladu došlo k porušení hokejových pravidel. Hlavním viníkem zůstává rozhodčí Jiří Veselý, který věděl, že zápas může zahájit pouze tehdy, když oba týmy mají před jeho zahájením na hrací ploše minimálně jednoho brankáře a devět hráčů. Nabídl oběma stranám chlapské řešení. Ty jej sportovně přijaly a bez zbytečného otálení si to férově rozdaly na ledě. Abych pravdu řekl, na celé věci mi nejvíc vadí chování předsedy STK a externího spolupracovníka našeho klubu Radko Jasanského. Ten se totiž jako chlap v žádném případě nezachoval.
Přijde mi takřka neuvěřitelné, že ve středu 13. listopadu, po výhře áčka Kohoutů nad Lanškrounem (v době, kdy dobře věděl o chystané kontumaci), dokázal dlouho po utkání sedět v klubovně našeho klubu u stolu sponzorů (kterým on není) a ani slůvkem se nezmínil o tom, že béčko porušilo nějaké pravidla a že mu hrozí kontumace. Tvářil se jako kamarád a fanoušek našeho klubu, druhý den pak svým partnerům od stolu a vlastně celému našemu klubu plivl do tváře.
Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová se ničím neprovinil a proti kontumaci se proto písemně odvolá.
Případ je pro náš klub ponaučením. Své spolupracovníky si budeme vybírat mnohem pečlivěji. www.kohouti-ceskatrebova.cz
 
Středa - vuvuzely třeba

V dalším utkání krajské hokejové ligy nastoupí českotřebovští Kohouti na svém ledě proti jednomu z největších favoritů soutěže, Spartaku Choceň. Zápas se hraje ve středu 20. listopadu od 18.30 hodin. Ve spolupráci s partnerem tohoto utkání, stavební firmou DS INTEX, připravil hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová pro své fanoušky malé překvapení. Více k tomu říká předseda klubu Vladimír Vaněk: „I na tento zápas chystáme tištěný program, tři vylosovaní diváci si během druhé přestávky mohou vyzkoušet střelbu na branku a vyhrát hodnotné věcné ceny. To však není všechno. Partner utkání, společnost DS INTEX, nechal vyrobit 90 kusů takzvaných vuvuzel. Tento původně africký lidový hudební nástroj se rozšířil do Evropy po roce 2010, kdy se uskutečnilo fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice. Jde o plastovou trubku, která při fouknutí vydává hluboký monotónní zvuk, ten je přirovnáván k slonímu troubení. Prvních devadesát fanoušků si může před středečním utkáním zakoupit populární vuvuzelu společně s tištěným programem za pouhých 35 Kč.
11 škol z okresu bude v Ústí nad Orlicí plavat okresní školní ligu.  Poprvé 

V úterý 19. 11. 2013 proběhlo v Krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Orlicí pod záštitou Rady města Ústí nad Orlicí první kolo nultého ročníku okresní školní ligy O pohár Krytého plaveckého bazénu.  Přihlásilo se jedenáct škol a plavalo 172 dětí. Na pilotním ročníku soutěže se společně podílí, městská společnost TEPVOS, spol. s r.o., Město Ústí nad Orlicí, Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR a dvě desítky dalších partnerů.  „Okresní školní liga má přivést děti k plaveckému sportu, povzbudit jejich soutěživost a odměnit jejich úsilí. Každý plavec si proto odnese nějakou drobnou odměnu od našich partnerů. První cenou je bezplatná návštěva Aquaparku v Ústí nad Orlicí pro vítěznou školu, přičemž cenu si může škola vybrat postupně, například po jednotlivých třídách“ vysvětlila Veronika Krajová, ředitelka soutěže a vedoucí úseku Rekreační služby v městské společnosti TEPVOS, spol. s r.o. Soutěž probíhá ve štafetách čtyřčlenných družstev ve čtyřech kategoriích. Školy mohou na základě výsledků prvního kola před druhým kolem provést úpravy ve složení týmů. Druhé kolo proběhne 14. 1. 2014 opět v Ústí nad Orlicí. Vítězná škola okresní ligy pojede reprezentovat okres Ústí nad Orlicí do superfinále tří okresů v Rychnově nad Kněžnou.
"Velmi si vážíme účasti partnerů, kteří se na soutěži podílejí finančně nebo věcnými dary. Především děkujeme Všeobecné zdravotní pojišťovně, která je generálním partnerem soutěže a Městu Ústí nad Orlicí. Věříme, že spolupráce bude pokračovat v dalších ročnících a v Ústí nad Orlicí vznikne nová sportovní tradice“ dokončila Veronika Krajová.
I. kola se zúčastnily tyto školy ZŠ Komenského ÚnO, Gymnázium ÚnO,  ZŠ 28. Října Žamberk  ZŠ br. Čapků ÚnO, ZŠ Třebovská Hylváty ZŠ Dolní Libchavy, ZŠ Sv. Čecha Choceň a Gymnázium Žamberk, ZŠ Nádražní Žamberk, Soukromé gymnázium Letohrad a ZŠ Letohrad Komenského.  Soutěží se v kategoriích pro 6., 7., 8. a 9. třídu ZŠ a odpovídající  třidy nižšího gymnázia. Tímto kolem není určený vítěz. Školy mohou přehodnotit sestavení štafet a vylepšit si své výsledky v příštím kole 14.1.2014.  Heslem této soutěže je známé sportovní heslo. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Škoda, že se organizováním závodů pro školní mládež také nezabývá českotřebovský krytý bazén, sloužilo by to jeho propagaci. Výčet přihlášených škol totiž zdaleka nepokrývá celý okres Ústí nad Orlicí a prohlášení soutěže za okresní školní ligu je tedy podle mého názoru spíše spekulativní a nadhodnocené...

Poděkování MO ČRS
Ráda bych poděkovala Místní organizace Českého rybářského svazu z uskutečnění závodu  v lovu kaprů, který byl formou memoriálu věnován mému zesnulému manželovi Bohuslavu Frimlovi. Za uskutečnění děkuji všem organizátorům a hlavně panu Janderovi. Jaroslava Frimlová
 
Starosta Letohradu ocenil úspěšné sportovce v požárním sportu

Pozvání starosty Petra Fialy do obřadní síně města přijala v pátek 15. listopadu úspěšná družstva Sboru dobrovolných hasičů města Letohrad, Orlice, Kunčice a Červená. Za vzornou reprezentaci města obdrželi reprezentanti v požárním sportu kšiltovku se znakem města a s nápisem hasiči. V upomínku na slavnostní setkání   se podepsali do pamětní knihy města. Ke gratulantům se přidal městský zastupitel a  velitel letohradské zásahové jednotky Pavel Černohous.  
Dnešní slavnost je vzkaz pro vás všechny, že si vašich sportovních výsledků vážíme,“ děkoval starosta všem jednotkám a jejich trenérům za hodiny strávené na cvičišti.   „Považuji za důležité, že se děti učí hasičským dovednostem. Poděkování zaslouží jejich vedoucí, kteří jim věnují svůj čas a  dokáží je  motivovat k tomu, aby našli zalíbení v hasičských dovednostech,“ ocenil starosta Fiala úspěchy malých letohradských závodníků v požárním sportu i těch, kteří  se snaží v dětech  vypěstovat základní návyky požární bezpečnosti a vštěpovat jim základy požárního sportu.
Jako první předstoupilo družstvo mladších žáků SDH Letohrad-město. Svěřenci  Adély Kolářové a  Josefa Falty vybojovali třetí místo v  Ústeckoorlické lize mladých hasičů v požárním útoku. „Hlavní přínosem v aktivitě mladých hasičů je určitě týmová spolupráce. Děti se rády porovnávají s konkurenčními oddíly, jsou soutěživé. Chtějí ukázat rodičům, že něco umí, učí se přijmout prohru, uznávat autoritu, navazují nová přátelství,“ považuje otec odměněného malého závodníka Ondřeje Pulce za  důležité, že chodí  do kolektivu rády, nikoliv z vůle rodičů.  „Vedle  pravidelného pohybu se učí samostatnosti. Sdílejí  nejen sportovní zážitky. To platí všeobecně, ať jsou u hasičů, nebo se věnují biatlonu či skautingu,“ dodává Petr Pulc.  
Starší žáci SDH Letohrad-Orlice vedené Miroslavem  Matyášem obsadili třetí místo v Okresním kole Plamen. V Ústeckoorlické lize v požárním útoku obhájili loňský titul a těší se z prvního místa ze  Superpoháru hejtmana Pardubického kraje.
Velkou cenu Ústeckoorlicka již po třetí v řadě za sebou opanovaly ženy  SDH Letohrad-Orlice. Vynikající tým Jaroslava Motla dovezl druhé místo z Východočeské hasičské ligy, kde získal shodný počet bodů jako vítězky Extraligy České republiky. První místo na Superpoháru hejtmana Pardubického kraje bylo zlatou tečkou za vydařenou sezonou.
Mladší žáci  SDH-Letohrad-Kunčice obsadili v celorepublikové hře Plamen 6. místo. Děti bodovaly na  Ústeckoorlické lize mladých hasičů, kde jim bronz unikl jen o vlásek. Radost své trenérce Evě  Vrbové udělali mladí závodníci na závodech v požárním útoku v Dolní Dobrouči a na Memoriálu Zdeňka Veselého v Černovíru.
Družstvo starších žáků  Letohrad-Kunčice přivezlo z celorepublikové hry Plamen 7. místo. V Ústeckoorlické lize mladých hasičů v požárním útoku obsadili krásné 4. místo. Vítězstvím na závodech v požárním útoku v Dolním Třešňovci  potěšili svého trenéra Ladislava Štěpánka ml.
Družstvo žen Letohrad-Kunčice skončilo ve Velké ceně Ústeckoorlicka na 4.místě a ve Východočeské hasičské lize na 3.místě. 
Družstvo B muži Letohrad-Kunčice se zúčastnilo  Extraligy České republiky v požárním útoku, kde skončilo na 11. místě.  Dařilo se jim ve  Východočeské hasičské lize, kde skončili třetí. Stříbrnou medaili vybojovali na závodu O putovní pohár VŘSR – memoriál V. I. Lenina v Širokém Dole.
Muže C Letohrad-Kunčice zdobí prvenství z  Velké ceny Ústeckoorlicka. Ve Východočeské hasičské lize obsadili celkové 5.místo. V Extralize České republiky v požárním útoku, kde byli pouze na 4 závodech, skončili až na 21. místě.
Tým  žen SDH Letohrad–Červená  pod vedením Kamila Mikysky si letos připsal 3. místo ve Velké ceně Ústeckoorlicka.  
Burzy filantropie jsou rok od roku úspěšnější  

Pardubice (19. 11. 2013) - Jestliže v loňském roce bylo podpořeno prostřednictvím burz filantropie 22 projektů neziskových organizací částkou kolem 800 tisíc korun, letos na finanční podporu dosáhlo celkem 32 projektů neziskových organizací v objemu téměř jeden milion korun. Výsledky burz filantropie v Pardubickém kraji tak zcela překonaly očekávání organizátorů i neziskových organizací.
Burzy filantropie v Pardubickém kraji mají již tříletou historii a daří se jim rok od roku lépe. Jde o jedinečný projekt Koalice nevládek Pardubicka a Pardubického kraje, vycházející z principů známého televizního pořadu Den D. V případě burz filantropie prezentují neziskové organizace své projekty před donátory z podnikatelského a veřejného sektoru. Pokud projekty donátory zaujmou, získají od nich neziskové organizace buď finanční, nebo materiální podporu. Tímto způsobem se v Pardubickém kraji letos podařilo podpořit celkem 32 potřebných projektů z oblasti sociální péče, ochrany životního prostředí či volnočasových aktivit. Celková hodnota darů určená k podpoře projektů se přitom letos vyšplhala na rekordních 1,2 miliony korun.
Pardubický kraj tento rok přidal na projekty neziskovek prostřednictvím burz 280 tisíc korun, další skoro jeden milion korun poskytli podnikatelé. „Burzy filantropie jsou jedinečným nástrojem k podpoře projektů neziskových organizací v kraji. Přinášejí nejen potřebné peníze na smysluplné projekty, ale zároveň obohacují samotné donátory, kteří tak lépe poznávají fungování neziskových organizací,“ hodnotí přínosy burz Pavel Šotola, radní Pardubického kraje.
Letos se regionální burzy filantropie konaly na čtyřech místech, a to v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Navíc se konala jedna místní burza filantropie ve Svitavách, kterou se rozhodlo uspořádat samo Město Svitavy. Ředitelka Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová je s výsledky letošních burz oprávněně spokojena: „Těší mě, že se na burzách filantropie tradičně objevují nejen stálice na poli firemního dárcovství, ale také se nám daří pro tuto myšlenku nadchnout další nové sponzory. K těm prvním patří Elektrárny Opatovice, eBRÁNA, VS Chrudim, IVECO, KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí a partneři projektu Jsme tu doma, COMPAK a další. Z nových donátorů je to například. Advokátní kancelář Paděra, AVE CZ odpadové hospodářství, ERA Poštovní spořitelna,  Svitap J. H. J. nebo firma Limes“. A důvod, proč se daří získávat další donátory? Radní Pardubického kraje Pavel Šotola to vidí takto: „Zástupci firem, kteří se zúčastnili předešlých burz a nahlédli ‚pod pokličku‘ fungování neziskovek, se na jejich požadavky začali dívat úplně jinak. Důležitá je i skutečnost, že se všichni donátoři zatím shodli na tom, že právě tento způsob spolupráce je velmi cenný pro obě strany.“
Nejvíce nadšené z pořádání burz filantropie jsou ovšem samy neziskové organizace. Získávají nejen peníze a jiné dary na své projekty, ale také poznávají, jak zaujmout sponzory a jak co nejlépe prezentovat svůj projekt. Například Dana Stoklasová, ředitelka TyfloCentra Pardubice shrnuje pozitiva, které jim burza filantropie přinesla: „Největším přínosem naší účasti na burze není jen to, že jsme obdrželi finanční příspěvky od donátorů, ale hlavně to, že jsme se naučili něco nového, a mohli jsme prostřednictvím burz rozšiřovat povědomí o životě lidí se zrakovým postižením".
„Jisté je, že burzy filantropie v Pardubickém kraji mají své konkrétní výsledky a místo na slunci si už vydobyly,“ potvrzuje jejich úspěšnost i Jolana Štěpánková, předsedkyně správní rady Koalice nevládek Pardubicka a dodává: „Věřím, že se tento ojedinělý a úspěšný projekt uskuteční i v příštím roce a nalezne podporu u dalších společensky odpovědných firem.“

Partnery letošní burzy filantropie: ABNER a. s.  ABPLAST s. r. o.  AVE CZ odpadové hospodářství, s. r. o. Advokátní kancelář Mgr. Ing. Vítězslav Paděra CompAK s. r. o. Darren, s. r. o.  eBrana s. r. o. Elektrárny Opatovice, a. s. EM- BIOTek EPR Praha s. r. o. GMS Pardubice s. r. o. Iveco Česká republika, a. s.  Konzum, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí  LIMES LITOMYŠL s. r. o.
MASOEKO s. r. o. MEDESA s. r. o.  Město Chrudim  Město Pardubice Město Svitavy  Město Ústí nad Orlicí
Nadační fond J&T Pardubický kraj Perník Janoš SAINT-GOBAIN ADFORS CZ SONET Building s.r.o.  SOSTAF s r.o.
Svitap J. H. J. spol. s.r.o. Vodárenská společnost Chrudim, a. s. 
Mediální partneři: Český rozhlas Pardubice  Deník  Radio Černá Hora