Českotřebovský deník  280/2013 (20.11.)                               
Česko zpívá koledy v České Třebové

Rada města Česká Třebová odsouhlasila zapojení našeho města do celostátní akce „Česko zpívá koledy“, kterou u nás organizuje regionální Deník a Hit Rádio.
Akce se uskuteční 11.12.2013 od 18:00 hod. na Starém náměstí.
Vzhledem k tomu, že tato akce proběhne v našem městě poprvé, zveme všechny občany, aby si přišli zazpívat vybraných pět koled.
    Nesem vám noviny
    Narodil se Kristus pán
    Půjdem spolu do Betléma
    Štědrej večer nastal
    Pásly ovce Valaši
Zpívání bude předcházet ruční dílna pro děti od 17 hod. v budově městského úřadu a v 18 hod. si všichni můžeme zazpívat s pěveckým sborem českotřebovského gymnázia a členy dalších souborů a zařízení, které přislíbily tuto akci podpořit.
Zpěvníčky budou k dispozici na informačním centru městského úřadu od  27.11.2013.
 
Oprava Riegrovy ulice v blízkosti světelné křižovatky

Akce je spojena s omezením provozu a vyřazením světelné signalizace křižovatky. Más končit 26. 11. Akci zjišťuje Správa silnic Pardubického kraje na základě povolení, které vydal Pardubický kraj.  Doufejme, že práce prováděné koncem listopadu budou dostatečně kvalitní. Jinak se dočkáme opět několika předělávání jako v případě Litomyšlské ulice. Jistě se pamatujete....
 
FK Česká Třebová umístění mužstev po podzimní části sezóny 2013/2014  

Skončila podzimní část soutěžního ročníku 2013-2014. Naše mužstva si vedla více než výborně a především výsledky „A“ mužstva, dorostu a mladších žáků jsou velkým příslibem do jarní části soutěže.
„A“ mužstvo má možnost po dlouhých 12 letech bojovat o postup do divize. Podařilo se stabilizovat mužstvo a doplnit ho o vlastní mladé odchovance, kteří se vrátili z působení ve vyšších soutěžích. Také kvalita na trenérském postu dává dobré předpoklady do budoucna. Na výboru FK pak bude, aby  zajistil dostatek finančních prostředků pro případné důstojné působení ve vyšší soutěži. Divize by jistě městu Česká Třebová slušela a příznivci by se opět mohli těšit na derby s Ústím nad Orlicí.
Za zmínku jistě stojí také výsledky dorostu. V létě byli přeřazeni do mužstev dospělých Hustý, Novotný a Vencl, a proto jsou výsledky našeho „oslabeného“ dorostu milým překvapením. Mužstvo hraje nejvyšší možnou soutěž a to spojený přebor pardubického a hradeckého kraje.
Spokojeni jsme i s umístěním „B“ mužstva, které jako nováček druhé nejvyšší krajské soutěže nezklamalo. Snažíme se, aby toto mužstvo plnilo svůj účel, a to zapojit do mužstva dospělých co nejvíce mladých hráčů.
Starší žáci potvrdili předpoklad hrát v klidném středu tabulky a jejich výkon ovlivňovalo nasazení hráčů se střídavým startem z vyšších soutěží.
Mladší žáci již několik let bojují na špici přeboru a zde se projevuje dobrá dlouhodobá práce trenérů, a to již od přípravek.
Samostatnou kapitolou jsou naši mladší žáci „B“ a přípravky, kterých je 5, to podle ročníku narození. Hrají soutěže turnajovým způsobem a zde na výsledky moc nehledíme. Důležité je, aby mladí dostali co nejlepší fotbalové návyky.
„A“ mužstvo            1. místo       krajský přebor (16 týmů)
„B“ mužstvo            7. místo       krajská 1.A třída (14 týmů)
Dorost                      3. místo       východočeský přebor (10 týmů)
Starší žáci                 5. místo       krajský přebor (14 týmů)
Mladší žáci               2. místo      krajský přebor (14 týmů)                    Výbor FK

 

Farní sbor Českobratrské církve evangelické Vás srdečně zve na své bohoslužby v čase vánočním: 


24. 12. 2013 ve 22.00 - "půlnoční" v kostele na Trávníku

25. 12. 2013 v 9.00 - Boží hod vánoční - bohoslužby s vysluhováním večeře Páně, kostel na Trávníku

26. 12. 2013 v 9.00 - 2. svátek vánoční, bohoslužby na faře v Riegrově 283/23

 
CÍRKEV ČESKOSLOVENSKÁ HUSITSKÁ v Č e s k é  T ř e b o v é zve na předvánoční potěšení

do ŽLUŤÁKU -Dům s peč. službou v pátek 20.prosince v 18 hod
zazpívá Vám pěvecké sdružení Cantilena pod vedením PhDrJ.Hackenschmiedové
ČE S K O U   M Š I  P U L N O Č N Í - téměř neznámou skladbu J.J.Ryby.
Přidáme směs známých vánočních koled, které si spolu s námi jistě rádi zanotujete.
Přejeme klidný Advent a pokojné Vánoce.
 
Juniorky Sokola II vezou důležité vítězství z Brna                             

V sobotu 16.11.2013 juniorky TJ Sokol Česká Třebová II nastoupily k dalšímu dvojutkání I. ligy juniorek v Brně, které vede tabulku 1. ligy juniorek.  
TJ Junior Brno -  TJ Sokol Česká Třebová II                                         3:1 (9,-22,21,17)
Od začátku prvního setu se potvrdil fakt, že jsme přijeli na palubovku favorita soutěže a družstva, jehož výkonnost se s ostatními účastníky nedá srovnávat. Tlak, který soupeř na naše družstvo vyvíjel, byl drtivý. Špatný příjem podání celého družstva, chyby na útoku a v obranné hře, výsledkem byl nejhůře odehraný set v letošní soutěži. Před druhým setem došlo k výměně hráček na některých postech, a jak ukázal průběh setu, bylo to šťastné řešení. Najednou již servis soupeře nebyl tak účinný, došlo i k vybojování některých zdánlivě ztracených míčů, přidal se i kvalitní útok a naše děvčata tento set dovedla k vítězství a přesvědčila se o tom, že i s tak kvalitním soupeřem se dá hrát vyrovnaný zápas. V dalších dvou setech se ale opět dostavily chyby při příjmu soupeřova podání a opětovná nižší účinnost útočné hry a tak další dva sety a tím i celý zápas patřil soupeři.

 

TJ Junior Brno -  TJ Sokol Česká Třebová II                                       2:3 (18,-18,-22,14,-11)
Na poradě před začátkem druhého zápasu byla stanovena taktika, jak na soupeře. Ale opět se projevila absence těžkých zápasů se soupeřem, který má velice kvalitní útok a míče do postavení se nám nedařilo zpracovat a soupeř první set v pohodě dohrál do vítězného konce. Před druhým setem opět došlo k zamíchání sestavy a karta se začala obracet. Najednou se začaly Opět došlo k zamíchání sestavy a najednou se obraz hry začal měnit. Zlepšil se příjem podání, zakončily se útoky a začala fungovat obrana na potřebné úrovni. Tímto zlepšeným výkonem se nám podařilo zápas otočit a vyhrát další dva sety. Ve čtvrtém opět nezvládnuté základní herní procesy, opět několik zbytečných chyb a soupeř srovnal stav setů a musel rozhodnout zkrácený set. Do něj vstoupila naše děvčata úspěšným podáním a rychle získala malý náskok, který udržela až do konce a po zásluze tento zápas vyhrála.
 
Víkendové dvojutkání odhalilo několik nedostatků v naší hře. Asi hlavním byl nepřesný příjem soupeřova podání, útok soupeře do našeho obranného postavení a nečtení hry soupeře, kdy nám do pole spadlo několik úplně zbytečných míčů.  Pozitivem je, že se hráčky v průběhu hry vyrovnaly se soupeřovým podáním a podařilo se i zablokovat útoky soupeře. Děvčatům se názorně ukázalo, že když budou plnit veškeré domluvené pokyny pro hru, dá se hrát i s takto kvalitním soupeřem vyrovnané utkání i s vítězným koncem. Opět kvalitní výkon podala osa družstva Horáčková s Kopečnou, Fišerová a Dvořáková. Jejich podání je velice kvalitní a v útoku odvedly svůj díl práce. Přesvědčily se, že do každé výměny se musí jít naplno a každé zalajdání má své důsledky. V obraně si opět vysoký standart odehrála Sýkorová, pouze v některých chvílích ji odcházel příjem podání, ale i s touto situací se postupem času dokázala vyrovnat. Ostatní hráčky tyto vhodně doplňovaly, kladem byla jejich schopnost odehrát tato utkání na postech, kde normálně nehrají a podařilo se jim zakončit několik rozhodujících míčů. 

I. Liga - juniorky

p.

 

družstvo

utkání

V

P

K

sety

míče

body

1.

 

TJ Junior Brno

14

12

2

0

40:11

1217:946

37

2.

 

TJ Sokol Česká Třebová II

14

11

3

0

37:16

1206:1037

32

3.

 

TJ Svitavy

14

7

7

0

29:29

1199:1227

22

4.

 

TJ Slovan Moravská Třebová

14

6

8

0

20:31

1041:1128

15

5.

 

VK Pegas Znojmo

14

4

10

0

22:31

1085:1172

15

6.

 

TJ Spartak Polička

14

2

12

0

10:40

934:1172

5

Českotřebovský volejbal a TJ. Sokol II reprezentovali: Klára Dvořáková, Linda Horáčková, Kristýna Kopečná, Míša Sýkorová, Natka Pecháčková, Kristýna Fišerová, Nikola Malá,, Kristýna Turková. Trenér: Martin Knížek

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tříkrálová sbírka 2014 se blíží                                              

Tříkrálová sbírka proběhne v České Třebové a okolí už počtrnácté, a to díky mnoha ochotným  dobrovolníkům pod vedením paní Růženy Lomarové a za podstatné pomoci farnosti.

Koledníci budou do našich domovů opět přicházet s přáním štěstí, zdraví a pokoje a nabídnou občanům také možnost přispět do sbírky, která je určena pro Charitu. Oblastní charita dostává z této sbírky 65 % a z této částky financuje své služby. Většina z nich slouží i občanům Českotřebovska:

-  v r. 2012 např. sestry charitní ošetřovatelské služby měly v péči 264 pacientů z České Třebové

-  12 pacientů z České Třebové a okolí doprovodily charitní sestry ke konci života v rámci služby domácí hospicové péče

- 1 klient využíval službu osobní asistence

- 6 rodin z Českotřebovska využilo služeb „Šance pro rodinu“, (náš pracovník dochází do ohrožených rodin, se kterými pracuje tak,  aby byly vytvořeny vhodné podmínky pro výchovu a vývoj dětí.) 

- půjčovnu kompenzačních pomůcek v Ústí n.O. v r. 2012 využilo 93 občanů z České Třebové a okolí.

- občanskou poradnu v Ústí n.Orl. navštívilo v r. 2012 celkem 672 klientů. Někteří z nich byli i z oblasti Českotřebovska, ale protože tato služba je anonymní, nedá se zjistit jejich přesný počet.

-  z letošní Tříkrálové sbírky je navíc v České Třebové v jednom případě poskytována přímá pomoc

 

Část Tříkrálové sbírky je dále každoročně určena pro Diecézní charitu (15 %), která z výtěžku podporuje např. poradnu pro cizince a dále pro Charitu ČR (10 %) na vytváření krizového humanitárního fondu na pomoc do zahraničí, (naposledy např. pomoc Filipínám).

Bližší informace o sbírce najdete na webu www.uo.charita.cz a v časopise Charitní aktuality,  který budou roznášet koledníci.

Děkujeme vám všem, kdo koledníky přijmete i tentokrát. Děkujeme vám všem, kdo Tříkrálovou sbírku organizačně zajišťujete. Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat
Iva Marková Oblastní charita Ústí nad Orlicí Na Kopečku 356, Letohrad  t. 734769713
Nová pravidla pro společnou zemědělskou politiku: zájmy českého zemědělství ochráněny 

Nová pravidla společné zemědělské politiky, o kterých dnes hlasuje Evropský parlament, jsou výhrou pro české zemědělce. Nový systém zemědělských dotací  je spravedlivější  a odstraňuje diskriminaci, které byli vystaveni zemědělci z nových členských států včetně těch českých. V systému rovných podmínek budou mít čeští zemědělci šanci prokázat, že jsou konkurenceschopní jak kvalitou produkce, tak pokud jde o náklady. Z pohledu České republiky je zásadní, že v porovnání s původními drastickými návrhy dojde pouze k symbolickému krácení dotací pro velké zemědělské podniky. V tvrdém střetu s rovnostářskou Evropskou komisí a jižanskou lobby bojující za drobné farmáře a malé farmy tak byly zájmy českého zemědělství úspěšně ochráněny.
Konec kvót na mléko (2015) a cukr (2017) znamená konec cenové regulace, a tedy deformace trhu odměňující spekulanty a trestající ty, kteří jsou schopni produkovat kvalitně a levně. Méně plánování a více volného trhu je správnou cestou pro evropské zemědělství.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781