Jabkance  U Tygra opět chutnaly                                           


Již  třetím rokem se v období konání Jabkancové pouti, letos v sobotu dne 16. listopadu, pečení jabkanců zhostila také českotřebovská kavárnička U Tygra v Klácelově ulici.

Jak nám sdělil její provozovatel Jan Jasanský, šestičlenný tým pracovníků, od sedmé hodiny ranní, kdy jejich výroba započala, vyrobil na 250 kusů této sladké pochoutky. Opět, stejně jako v loňském roce, mohli návštěvníci kavárny ochutnat jabkance ve třech příchutích – klasické s tvarohem, dále potom s mákem a jablečnými povidly. Prodávat se začalo o desáté hodině dopolední a do setmění  bylo vše zkonzumováno.

Na zmíněných 250 kusů jabkanců bylo použito 50 kg brambor, 5,50 kg tvarohu, 21 ks vajec, 1,50 kg hladké mouky, 0, 50 kg cukru krystal, 1,50 kg cukru moučka,  5 sklenic povidel, 0,50 kg máku a 1 kg másla.

  Ačkoliv akce nebyla nikde plakátována a zveřejněna pouze na letácích v kavárně a na facebooku, většina těch, kteří přišli sladkou pochoutku ochutnat byla příslušníky střední a starší generace, kteří facebook pravděpodobně nevyužívají.  To svědčí o skutečnosti, že i tato akce se již stává tradiční.                                                                                                                               Martin Šebela