-
Pohled do
zákulisí Jabkancové pouti 2013
- JABKANEC - Bramborová
placka, plněná tvarohem, upečená na rozpáleném plátu na peci, omaštěná
máslem a sypaná cukrem.
-
Doporučení:Konzumuje se zásadně v teplém stavu!
- Hlavní surovinou pro jabkance
jsou brambory. Dříve se bramborům říkalo zemská jabka, takže název pro
chutnou bramborovou pochoutku je JABKANEC. Brigádní spoluprací se ZD
Sloupnice si dopředu objednáváme brambory, odkud je týden před poutí
přivezeme do spolkové chalupy u Kostelíčka, kde čekají na zpracování v
dobrém kamenném sklepě.
-
Jabkancová
pouť se začíná připravovat již od začátku září,,kdy se plánuje obsazení
lidí na jednotlivé posty pro výrobu jabkanců. Až do zahájení poutě se vše
upravuje, přeřazuje a koriguje pro případ nemoci či jiných problémů.Také
se začínají kupovat potraviny pro vlastní výrobu jabkanců i občerstvení
pro všechny pracovníky a hosty. Zajišťuje se vystoupení dechové hudby
ŘETŮVANKA, která pochodem ze Starého náměstí bude zahajovat kulturní
program, dále vystoupení českotřebovské skupiny MEDVĚDI, kteří se budou
starat odpoledne hudebním vystoupením o dobrou náladu návštěvníků poutě.
- Připravují se i "Jabkancoví
umělci" včetně purkmistra, vicepurkmistryně a obecního policajta, kteří
jsou nosnou částí kulturního programu.Veškeré scénky si sami připravují a
nacvičují pod vedením přísného, ale hodného režiséra v chalupě u
Kostelíčka. Probíhá výběr a zhotovení kostýmů a příprava skončí generální
zkouškou v týdnu před poutí.
- Je toho hodně,co se musí
zajistit pro zdárný průběh poutě: Zhotovení a vylepení plakátů,ozvučení a
osvětlení kulturního programu, příprava kabelů pro elektrické vytápění
všech kamen, kontrola necek, válečků, špachtlí, tlouků, válů, mašinky pro
mletí brambor, oslovení a pozvání sponzorů a hostů, objednat mobilní WC,
uzavírku ulice Lidická a spousta dalších drobných věcí.
- V pátek před poutí se koná od
8.00 brigáda členů Spolku v prostorech od rotundy sv. Kateřiny až po
křižovatku s ulicí Lidická, kde se staví naše stánky pro prodej jabkanců,
provádí se venkovní i vnitřní úklid, dělá se výzdoba ozdobenými břízkami,
umisťují se směrovky WC. V 8.30 přijíždí objednaný kontejner Eko-Bi na
veškeré shrabané listí, větve atd. Odvážejí se brambory do kuchyně
Základní školy Habrmanova, kde se budou v noci vařit. Připravují se kamna,
stoly, na ně vály, stěhují se ledničky sporáky z jedné místnosti do druhé
i do vedlejšího domku. V kuchyni se připravují chlebíčky, obědy a další
občerstvení na druhý den pro všechny zúčastněné, kteří připravují pouť.
Končí se za tmy, kdy přijíždějí první stánkaři, aby zabrali nejlepší
místa. Sortiment stánkařů Spolek příliš neovlivňuje, takže výběr je
takový, jaký je.
-
Den
D nastává již brzy a to v sobotu v 1.00, kdy se začínají vařít brambory
(10q) ve slupce.Ve 4.00 nastupují "loupačky", které loupou brambory
průběžně až do odpoledne. Zároveň umíchají tvaroh s cukrem a převeze se s
první várkou brambor do chalupy. Další brambory v přepravkách následují.Ve
4.00 se také zapínají všechny kamna,aby byly pláty rozpálené,až se budou
na ně pokládat asi v 6.30 první jabkance. V 6.00 nastupují další
pracovníci, po krátké snídani se zkontroluje docházka,zda někdo nechybí.
Ještě se nestalo,aby někdo zaspal. Ještě pár slov k dobrému průběhu pečení
jabkanců od vedení Spolku od sv. Kateřiny, který tuto pouť pořádá a "jdeme
na to". Brambory se melou, tlučou a solí, těsto se rozkrájí, válečkem
rozválí, přidá se tvaroh a přehnou se napůl. Přichází pečení na sucho na
6-ti kamnech do zlatova. Dále se mastí máslem, sypou cukrem a na tácech se
nosí do našich stánků, kde mizí v různých nádobách od 2 do 100 kusů. První
koupěchtiví nadšenci kupují až 60 kusů najednou.Takto to jde, dokud jsou
brambory a tvaroh až do vyprodání.V 7.00 jsou první jabkance na pultech
našich stánků, fronty jako vždy, první kupující přicházejí již mezi 4.00
až 5.00. Dopoledne jdou jabkance rychle na odbyt, proto se naváží další 1q
brambor k 10q z pátku.V poledne hraje ŘETŮVANKA, MEDVĚDI a začíná
kulturní program s "Jabkancovými umělci". Dále dobrou náladu udržuje sk.
MEDVĚDI i pěkné počasí. Kolem 18.00 pouť končí, došel tvaroh, brambor
zbylo asi 10 kg. Začíná úklid stolů, myjí se vály, válečky, špachtle,
necičky, mlýnek na brambory, vypínají se kamna a trochu se uklidí podlahy.
Nastává krátká chvíle odpočinku, letmé zhodnocení poutě a očerstvení v
podobě suché i mokré. Blíží se konec dne D a můžeme si říct: Jabkancová
pouť 2013 umřela, ať žije Jabkancová pouť 2014. A tak končí Jabkancová-
velká, hektická,veselá, náročná i pomlouvaná, ale hlavně NAŠE!
- Spolek od sv. Kateřiny
Alois Vyroubal, foto Martin Šebela
-
-
-
-
|