Pohled do zákulisí Jabkancové  pouti 2013                           

JABKANEC  -   Bramborová placka, plněná tvarohem, upečená na rozpáleném plátu na peci, omaštěná máslem a sypaná cukrem.
                           Doporučení:Konzumuje se zásadně v teplém stavu!
Hlavní surovinou pro jabkance jsou brambory. Dříve se bramborům říkalo zemská jabka, takže název pro chutnou bramborovou pochoutku je JABKANEC. Brigádní spoluprací se ZD Sloupnice si dopředu objednáváme brambory, odkud je týden před poutí přivezeme do spolkové chalupy u Kostelíčka, kde čekají na zpracování v dobrém kamenném sklepě.
Jabkancová pouť se začíná připravovat již od začátku září,,kdy se plánuje obsazení lidí na jednotlivé posty pro výrobu jabkanců. Až do zahájení poutě se vše upravuje, přeřazuje a koriguje pro případ nemoci či jiných problémů.Také se začínají kupovat potraviny pro vlastní výrobu jabkanců i občerstvení  pro všechny pracovníky a hosty. Zajišťuje se vystoupení dechové hudby ŘETŮVANKA, která pochodem ze Starého náměstí bude zahajovat kulturní program, dále vystoupení českotřebovské skupiny MEDVĚDI, kteří se budou starat odpoledne hudebním vystoupením o dobrou náladu návštěvníků poutě.
Připravují se i "Jabkancoví umělci" včetně purkmistra, vicepurkmistryně a obecního policajta, kteří jsou nosnou částí kulturního programu.Veškeré scénky si sami připravují a nacvičují pod vedením přísného, ale hodného režiséra v chalupě u Kostelíčka. Probíhá výběr a zhotovení kostýmů a příprava skončí generální zkouškou v týdnu před poutí.
Je toho hodně,co se musí zajistit pro zdárný průběh poutě: Zhotovení a vylepení plakátů,ozvučení a osvětlení kulturního programu, příprava kabelů pro elektrické vytápění všech kamen, kontrola necek, válečků, špachtlí, tlouků, válů, mašinky pro mletí brambor, oslovení a pozvání sponzorů a hostů, objednat mobilní WC, uzavírku ulice Lidická a spousta dalších drobných věcí.
V pátek před poutí se koná od 8.00 brigáda členů Spolku v prostorech od rotundy sv. Kateřiny až po křižovatku s ulicí Lidická, kde se staví naše stánky pro prodej jabkanců, provádí se venkovní i vnitřní úklid, dělá se výzdoba ozdobenými břízkami, umisťují se směrovky WC. V 8.30 přijíždí objednaný kontejner Eko-Bi na veškeré shrabané listí, větve atd. Odvážejí se brambory do kuchyně  Základní školy Habrmanova, kde se budou v noci vařit. Připravují se kamna, stoly, na ně vály, stěhují se ledničky sporáky z jedné místnosti do druhé i do vedlejšího domku. V kuchyni se připravují chlebíčky, obědy a další občerstvení na druhý den pro všechny zúčastněné, kteří připravují pouť. Končí se za tmy, kdy přijíždějí první stánkaři, aby zabrali nejlepší místa. Sortiment stánkařů Spolek příliš neovlivňuje, takže výběr je takový, jaký je.
Den D nastává již brzy a to v sobotu v 1.00, kdy se začínají vařít brambory (10q) ve slupce.Ve 4.00 nastupují "loupačky", které loupou brambory průběžně až do odpoledne. Zároveň umíchají tvaroh s cukrem a převeze se s první várkou brambor do chalupy. Další brambory v přepravkách následují.Ve 4.00 se také zapínají všechny kamna,aby byly pláty rozpálené,až se budou na ně pokládat asi v 6.30 první jabkance. V 6.00 nastupují další pracovníci, po krátké snídani se zkontroluje docházka,zda někdo nechybí. Ještě se nestalo,aby někdo zaspal. Ještě pár slov k dobrému průběhu pečení jabkanců od vedení Spolku od sv. Kateřiny, který tuto pouť pořádá a "jdeme na to". Brambory se melou, tlučou a solí, těsto se rozkrájí, válečkem rozválí, přidá se tvaroh a přehnou se napůl. Přichází pečení na sucho na 6-ti kamnech do zlatova. Dále se mastí máslem, sypou cukrem a na tácech se nosí do našich stánků, kde mizí v různých nádobách od 2 do 100 kusů. První koupěchtiví nadšenci kupují až 60 kusů najednou.Takto to jde, dokud jsou brambory a tvaroh až do vyprodání.V 7.00 jsou první jabkance na pultech našich stánků, fronty jako vždy, první kupující přicházejí již mezi 4.00 až 5.00. Dopoledne jdou jabkance rychle na odbyt, proto se naváží další 1q brambor k 10q z pátku.V poledne hraje  ŘETŮVANKA, MEDVĚDI a začíná kulturní program s "Jabkancovými umělci". Dále dobrou náladu udržuje sk. MEDVĚDI i pěkné počasí. Kolem 18.00 pouť končí, došel tvaroh, brambor zbylo asi 10 kg. Začíná úklid stolů, myjí se vály, válečky, špachtle, necičky, mlýnek na brambory, vypínají se kamna a trochu se uklidí podlahy. Nastává krátká chvíle odpočinku, letmé zhodnocení poutě a očerstvení v podobě suché i mokré. Blíží se konec dne D a můžeme si říct: Jabkancová pouť 2013 umřela, ať žije Jabkancová pouť 2014. A tak končí Jabkancová- velká, hektická,veselá, náročná i pomlouvaná, ale hlavně NAŠE!
Spolek od sv. Kateřiny                                                                                                           Alois Vyroubal, foto Martin Šebela