Rozhovor přes oceán                                                             

Rozhovor s Markem Chadimou, absolventem českotřebovského gymnázia, 
studentem Právnické fakulty Masarykovy univerzity,
který získal stipendium na prestižní zahraniční univerzitě v Chicagu, USA.

Jak ses vůbec ocitnul v Chicagu?

Každý rok Právnickou fakultu MU navštíví několikačlenná komise z Chicaga a vybere jednoho, nebo dva studenty, kterým poskytne stipendium na studium práv v Chicagu. Letos, resp. loni jsem měl to štestí a komise vybrala mne.

 

Je rozdíl mezi studiem práv v Čechách a v USA?

Ano. Hodiny jsou vedeny “Sókratovským” způsobem a jsou více zaměřeny na argumentaci. Každý dostane prostor prezentovat svůj názor a následně si ho obhájit.  Navíc, na právnických fakultách v USA se zpravidla vyučují i praktické předměty (tzv. lawyering skills), které vás připraví na praktickou část vašeho budoucího povolání. To na českých právnických fakultách chybí.

 

Využíváš  znalostí získaných  na českotřebovském gymnáziu? Jak hodně ovlivnilo tvůj život studium na gymnáziu?

Studium na Gymplu ovlivnilo celý můj život, strávil jsem tam 8 let, našel jsem tam většinu svých přátel. Stále na studium na Gymplu vzpomínám s nadšením. Nevím, jak je tomu teď, ale mám za to, že cca před 8 lety bylo českotřebovské gymnázium mezi těmi nejlepšími v ČR. Studium na obecném gymnáziu je pravděpodobně nejlepší přípravou na studium na vysoké škole. Nejraději vzpomínám na hodiny s naším třídním, Mgr. Josefem Menšíkem. Právě on vedl hodiny tím zmíněným “Sókratovským” způsobem a vždy byl otevřen kritice.

 

Pověz nám víc o životě v Chicagu. Jak je život v USA rozdílný od toho ve střední Evropě?

Kulturně až tak rozdílný není. Velké rozdíly v živobytí tu nespatříte. Lidé tu působí o něco přívětivěji než doma. Často se mi stává, že se se mnou pustí do řeči někdo úplně cizí, aniž by ode mne něco chtěl. Tahle přívětivost a nezávazná konverzace mi bude doma chybět. Nejvíc si asi užívám té rozdílné architektury a amerického fotbalu – jsem velkým fanouškem Chicago Bears. Co se nákladů týká, vše, až na oblečení, je tu několikanásobně dražší. Školné tu stojí cca půl miliónu Kč za semestr. Nic z toho bych si nemohl dovolit, ale mám to štěstí, že všechny náklady mi proplácí americká škola jako součást stipendia.

 

Jaký máš názor na Českou Třebovou? Máš v plánu tu po návratu zůstat?

I přesto, že jsem žil a pracoval v Ankaře a nyní jsem téměr půl roku v Chicagu, Třebová pro mne je a vždy bude tím nejlepším městem na světě. Vyrůstal jsem tu, mám tu rodinu a spoustu kamarádů. Pokud mi to profesionální život dovolí, rád ve Třebové zůstanu.

Děkuji za rohovor, přeji hodně úspěchů ve studiu a potom i v životě doma.  (Rozhovor vznikl díky internetu - mm).