Středisko Javor hlásí:
Spolupráce s polskými harcery pokračuje

O víkendu 8. – 10. 11. 2013 přijeli harceři z Olawy na poslední, letos již čtvrtou, společnou akci v letošním roce. V pátek jsme po příjezdu harcerů a večeři měli táborák, u kterého jsme si zazpívali české i polské písničky.
V sobotu jsme měli naplánovaný výlet do Chrudimi a okolí. Ranní déšť nebyl moc příjemný, ale nakonec se počasí umoudřilo a vše dopadlo dobře. Nejprve jsme navštívili rekreační lesy Podhůra, kde jsme si prohlédli dřevěnou rozhlednu Bára, zacvičili jsme si v lesní tělocvičně a velmi se nám líbil také Kočičí zámek.
Po té jsme se vydali do samotné Chrudimi. Po prohlídce náměstí jsme navštívili dvě muzea. První bylo muzeum loutkových kultur, kde jsme mohli shlédnout spousty zajímavých exponátů. Zajímavá byla i expozice kašpárků z celého světa. Ve druhém muzeu, regionálním muzeu, nás nejvíce zaujala expozice, kterou můžeme všem vřele doporučit, Mozaika z dějin regionu, která všechny účastníky seznámila velmi zajímavou formou s dějinami regionu.
Na závěr jsme se stavili v místním krytém plaveckém bazénu. Na zpáteční cestě jsme si ještě prohlédli zámek Litomyšl a klášterní zahrady. Večer jsme si společně zahráli hry, při kterých jsme také porovnávali rozdílnosti v jazyce obou národů. V neděli jsme po úklidu celou akci zakončili na pietním aktu ke Dni válečných veteránů.
Více o oddílu se dozvíte na stránkách: http://trojka.e-skaut.cz
Již teď máme na příští rok domluvené 2 společné akce a tábor u moře u obce Lubiatowo.
Akce spolupráce s harcery z Olawy jsou podpořeny Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová
3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová