Pravidelně, na přelomu října a listopadu, se na mnichovském výstavišti koná velkolepý veletrh minerálů, drahých kamenů, šperků a fosílií. Tato, na evropském kontinentu největší akce svého druhu, oslavila letos již padesáté výročí, a proto se její konání symbolicky neslo ve znamení zlata. Letošní výstavní a prodejní veletrh, kterého se účastnili tisíce zájemců z řad široké veřejnosti, sběratelů přírodnin, vědců i obchodníků se uskutečnil 25. - 27.října. Veletrh byl  tematicky rozdělen do čtyř obrovských hal, z nichž každá má rozlohu fotbalového hřiště. V uzavřeném atriu se mezi halami dá odpočívat, občerstvit, popřípadě shlédnout další exponáty. Ty letošní byly věnovány replikám dinosaurů v životní velikosti.  V jednotlivých pavilonech bylo možné shlédnout samostatné výstavy - Zlato, Svět nerostů , Zlaté okamžiky paleontologie, Zlaté okamžiky krystalografie, expozici věnovanou Alpám, Svět šperků a drahých kamenů a také stovky prodejních stánků s milióny vzorků, které nabízeli prodejci z celého světa. Hledali jsme na veletrhu i české stopy a ve sběratelských vitrínách jsme objevili expozici Bílinské přírodovědné společnosti, která vystavovala minerály mostecké pánve. Nepřehlédnutelná byla i expozice Muzea vltavínů z Českého Krumlova a gemologické prezentace Dr. Hanuse a Dr. Hyršla, kteří jsou členy našeho mineralogického klubu. Kdo se nabažil pohledem na kameny, mohl nahlédnout  do odborných časopisů nebo výpravných publikací s mineralogickou a paleontologickou literaturou, prohlédnout si nabízené gemologické přístroje a pomůcky pro mineralogii, nebo si popovídat s těmi, kteří nasazují život při hledání drahých kamenů pod vrcholky alpských velikánů. Nemalý prostor byl věnován i využití kamenů v léčitelství a dekoračních kamenů v interiéru . Času na prohlídku exponátů bylo relativně dost, turnikety veletrhu se otevřely v 9 hodin a prohlídku bylo možné zakončit až úderem devatenácté hodiny. Na veletrhu bylo slyšet snad všechny jazyky světa, od arabštiny až po češtinu, ale nejlépe se domluvíte německy a anglicky. 
 
Mezi každoroční návštěvníky veletrhu patří i členové Mineralogického klubu Česká Třebová. Někteří na letošním veletrhu buď vystavovali, nebo do Mnichova přicestovali, jen tak, pro potěchu z nádherných exponátů. Naše minivýprava vyrazila ze Třebové již v pátek a ubytovala se v klidném hotelu, patnáct minut chůze od výstaviště. Pokud si chcete veletrh v klidu prohlédnout a popřípadě navštívit večerní Mnichov, vyplatí se zakoupit si vstupenku za 17 Euro na dva dny a sehnat si v Mnichově nocleh. Zážitků z veletrhu bylo mnoho, a tak alespoň ve zkratce pár dojmů z dvou největších výstav.
 
Zlato ve všech podobách
Každý rok je hlavní expozice veletrhu tematicky zaměřena na konkrétní minerál, drahokam, či mineralogicky zajímavou část světa. Letošní kulaté výročí jednoznačně předurčilo pro vystavování kov nejcennější – zlato. Ve spolupráci se soukromými sběrateli , s významnými muzei a přírodovědnými institucemi se podařilo do výstavních prostor soustředit unikáty z celého světa. Mnoho z nich bylo po léta uloženo v nedobytných trezorech a některé byly, při příležitosti konání veletrhu, na evropském kontinentu vystaveny poprvé.
Již při vstupu do expozice jsme mohli obdivovat zlaté keltské mince, aztécké zlato a také početnou sbírku zlatých medailí, nejúspěšnější německé běžkyně na lyžích, Magdaleny Neuner.
Hlavní exponáty však představovaly desítky unikátních přírodních vzorků zlata ve všech podobách. Od obřích nugetů, přes keříčkovité agregáty až po raritní krystaly. Představme alespoň několik těch nejkrásnějších. Golden Camel (zlatý velbloud) je obří nuget o rozměrech 7cm x 16,5 cm x 10,16 cm , pochází z naleziště Widgiemootha  v západní Austrálii a je uložen soukromé sbírce. Screaming man, tvarově zajímavý nuget, dostal přiléhavý název křičící muž a pochází rovněž ze západní Austrálie. The Wire je svazek krystalovaného zlata, který tvarem připomíná silný drát . Patří k nejcennějším zlatům objevených v dolu Ground Hog v Coloradu a na výstavě se s ním prezentovalo mineralogické a geologické muzeum v Harvardu. A tak bychom mohli pokračovat vzorek od vzorku, co kus, to unikát. Největší zájem návštěvníků se však soustředil na trezorek s třetím největším nugetem zlata na světě. Ausrox Nugget byl nalezen v roce 2010 rovněž v Austrálii a hmotností 23,26 kg předčil všechny vystavené exponáty. Jeho prezentace na mnichovském veletrhu měla evropskou premiéru.
Na veletrhu byly vystavovány i výrobky ze zlata. K shlédnutí byl například zlatý telefon a další předměty z pozůstalosti Elvise Pressley, nebo největší mince světa „ Big Phil“ v hodnotě 100 000 Euro. Za součást zlatého pokladu lze považovat i kolekci unikátních přístrojů pro měření optických vlastností krystalů. Byly vyrobeny v roce 1880 – 1910 ze zlatého kovu a jsou dokladem cizelérské práce jemných mechaniků.
 
Zlaté okamžiky paleontologie
Ve spolupráci se soukromými sběrateli a předními přírodovědeckými muzei z celého světa vzniká každoročně specializovaná prezentace, zaměřená na unikátní paleontologické nálezy. Hlavním tématem letošního významného výročí veletrhu byla výstava „Zlaté okamžiky paleontologie“, pro kterou se z  depozitářů světových sbírek podařilo získat opravdové paleontologické unikáty. Za pomoci originální kompozice byla vytvořena kolekce, která měla v Mnichově světovou premiéru. Ústředním exponátem a největším hitem expozice byla spodní čelist Megalosaura bucklandii. Tyto fosilní pozůstatky patřily prvnímu, vědecky popsanému,  dinosaurovi na světě. Mezi vystavenými unikáty byl i první světový nález spodní čelisti pravěkého ještěra Tyranosaurus Rex, který byl učiněn v roce 1900 B.Brownem ve Wyomingu a také první světový nález archeopteryxe, který v roce 1860 objevil v Solnhofenu Hermann Meyer.     
Dominantou paleontologické expozice však byla 1,2 tuny vážící a téměř 5 m vysoká kostra pravěkého chobotnatce Gomphoterium Gweng, která je opravdovou paleontologickou senzací. U příležitosti 100. výročí  Paleontologické společnosti v Berlíně, získala ocenění jako fosílie roku 2013. V roce 1971 byl v břehu řeky Inn, nedaleko vesničky Gweng, učiněn nález téměř úplné kostry , která se liší od dnešních slonů 4 kly. Po celkové rekonstrukci byl chobotnatec, který žil přibližně před 12 000 lety, instalována v centrálním atriu Paleontologického muzea v Mnichově a na výstavu byla jeho kostra přivezena u příležitosti letošních  oslav.
Na mnichovském veletrhu se nezapomíná ani na děti. Pod vedením zkušených odborníků si mohly například vyzkoušet preparátorské práce s fosíliemi, hledání zkamenělin v deskách Solnhofenského vápence, či rýžování zlata. Získané vzorky si pak jako cennou trofej odnesly domů. Zkamenělinám byla věnována i část dalšího pavilonu kde bylo možné si u stánků zakoupit fosílie z lokalit z celého světa. Od mosasauřích zubů z Maroka za 1 Euro až po dinosauří vejce za obrovské sumy.
A co říci závěrem? V Mnichově jsme nakonec prožili tři dny a určitě jsme nelitovali. Pro mineralogy a paleontology je návštěva největšího evropského veletrhu, který je věnován „kamenům“, celoživotním zážitkem. Příští výstava se koná za rok 24.- 26.října a bude věnována „kamenům, které padají z nebe“  – meteoritům.                                                                       Milan Michalski

P 02 Megalosaurus bucklandii - spodní čelist

P 03 Z expozice „Svět nerostů“

P 04 Expozice „Zlaté okamžiky paleontologie

P 05 Zlaté medaile Magdaleny Neuner

P 06 Prodejní expozice fosílií

P 07 Děti při rýžování zlata

P 08 Děti při preparaci zkamenělin ze Solnhofenského vápence

P 09 Modely dinosaurů v atriu výstaviště

P 10 Kostra chobotnatce Gomphotherium Gweng

P 11 Před lebkou Tyranosaura

P 12 Zlatý telefon Elwise Presley

P 13 Ukázka preparace fosílií

P 14 Trezor s nugetem Ausrox

P 15 Nuget Ausrox

P 16 Krystalované zlato z Kalifornie

P 17 nuget Golden Camel

P 18 Screaming man

P 19 Svět nerostů – vivianit

P 20 Svět nerostů – fluorit

P 21 Prodejce šperků

P 22 Expozice zlato - Zlatá kobra se zelenými drahokamy  

P 23 Keříčkové zlato na křemeni

P 24 Tento obří trilobit je na prodej

P 25 Svět nerostů – Rubelit

 

Foto:  Michalski

 
P 01 Vstup na veletrh s vlajkami zúčastněných zemí
P 02 Megalosaurus bucklandii - spodní čelist
P 03 Z expozice „Svět nerostů“
P 04 Expozice „Zlaté okamžiky paleontologie
P 05 Zlaté medaile Magdaleny Neuner
P 06 Prodejní expozice fosílií
P 07 Děti při rýžování zlata
P 08 Děti při preparaci zkamenělin ze Solnhofenského vápence
P 09 Modely dinosaurů v atriu výstaviště
P 10 Kostra chobotnatce Gomphotherium Gweng
P 11 Před lebkou Tyranosaura
P 12 Zlatý telefon Elwise Presley
P 13 Ukázka preparace fosílií
P 14 Trezor s nugetem Ausrox
P 15 Nuget Ausrox
P 16 Krystalované zlato z Kalifornie
P 17 nuget Golden Camel
P 18 Screaming man
P 19 Svět nerostů – vivianit
P 20 Svět nerostů – fluorit
P 21 Prodejce šperků
P 22 Expozice zlato - Zlatá kobra se zelenými drahokamy  
P 23 Keříčkové zlato nakřemeni
P 24 Tento obří trilobit je na prodej
P 25 Svět nerostů – Rubelit