V Národním domě  bude burza  pivních suvenýrů              

Stalo se již  jednou z tradičních akcí  v našem městě pořádání sběratelských burz pivních suvenýrů. V roce 2010 se pořádání této akce chopili tři sběratelé z našeho města a jeho nejbližšího okolí, pánové Radek Papáček, František Kovář a Miloslav Habrman.  V tomto roce  svým rozhodnutím navázali  zhruba po desetileté pauze na někdejší tradici obdobných burz, které v minulosti ve Třebové pořádal sběratel pivních etiket  pan Stanislav Tkadleček. Burzy se většinou konaly v Národním domě, uskutečnily se i v sále internátu Na Skalce.  V roce 2010 tedy skončily cesty místních  sběratelů po burzách v okolí, zapřičiněné absencí obdobné akce ve Třebové.
První burza se uskutečnila 9. ledna 2010. Burzy se konají dvě do roka, v měsících lednu a srpnu, vždy první sobotu v měsíci.  Letos v srpnu se již uskutečnila již osmá burza v pořadí.
Pořadatelé burz si pravidelně pro návštěvníky a kolegy sběratelé připravují  již tradiční  speciality. Na lednových burzách se objevovalo pivo značky Kanec, pocházející  ze  žambereckého pivovaru, opatřené zvláštní etiketou s přítiskem čísla burzy,  data a místa  jejího pořádání.  V prodeji bylo pouze v místě jejího konání. Kdo si pivo zakoupil, získal navíc jednu čistou etiketu do sbírky.  Pro srpnové burzy se připravují přetisky pivních tácků, věnované pivovarem Faltus.
Na burzách, na nichž se kromě pivních etiket, objevují i další pivní suvenýry, jako tácky, cedule, víčka, plechovky, propisky, odznaky pivovarů, stojánky na pivní tácky, ale také třeba historické pivní láhve, se objevuje pravidelně něco mezi 65 až 85  návštěvníky, včetně prodávajících. „Stolařů“ je na tři desítky.
Příští a nejbližší burza se v Národním domě uskuteční  v sobotu 4. ledna 2014 v době od 8.00 do 11.00 hodin.
Nutno podotknout, že zájemcům o  návštěvu burzy se doporučuje dorazit do deváté hodiny,  aby měli dostatek času na prohlídku všech vystavených předmětů.  Jubilejní, v pořadí již desátá burza, je plánována na 2. srpen 2014.
Popřejme pořadatelům, aby si burzy i nadále udržely svoji dobrou úroveň a také mnoho spokojených návštěvníků.  
Martin Šebela, fotografie Šárka Mikulecká