Je půl desáté a tělocvična českotřebovského gymnázia se nalézá v oku pomyslného hurikánu, který má v následujících minutách začít bouřit. Mezi hráči a diváky jsou vidět symboly států, které dnes budou soupeřit o vítězství. Schyluje se k boji, který rozhodne, která ze zemí je tou nejsilnější světovou mocností. Místo jaderných hlavic a diplomacie však k tomu dnes užijí volejbalového míče a gymnaziálních studentů. Tématem letošního Gaudeamu jsou „Státy světa“.
Z některých studentů je cítit napětí, z jiných naopak božský klid. Favority jsou, ostatně jako každým rokem, představitelé maturitních tříd, tentokrát ustrojeni v barvách Mexika (8.A) a Číny (4.C). Ne vždy však k vítězství stačí pouze hrubá síla, obzvláště ve volejbale, který vyžaduje také notnou dávku šikovnosti, obratnosti a týmové spolupráce.
Výhra skrze volejbal však není jediným způsobem, jakým se mohou žáci dostat k tradičnímu výhernímu dortu ze Sukovy cukrárny. Druhou, neméně podstatnou soutěží je ta o nejlepší kostým, která není žádným způsobem závislá na fyzické zdatnosti účastníků a jejíž výherci jsou voleni studentským hlasováním.
Tento rok maturitním ročníkům unikla poslední šance na vítězství, neboť výhercem volejbalového turnaje se stala třída 3.C, bojující v barvách Jamajky, a v hlasování o nejlepší kostým byla zvolena třída 6.A, představující Rwandu.
David Lazárek, 8.A