Českotřebovský deník 290/2013 (1.12.)                                  

Mikulášská jízda historického parního vlaku

Byla hlavní atrakcí nedělního dopoledne 1. prosince. Na příjezd historické soupravy čekalo na 4. nástupišti jistě 200 pasažérů, včetně dvou čertů, Mikuláše a Anděla.   K obdivování byla především "Líza", historická lokomotiva z depa Letohrad, která vyrazila přesně v 10:45 na trase směr Svitavy - Březová - Letovice - Skalice a odtud pak před Boskovice, Chornici a Moravskou Třebovou zase zpátky k nám do České Třebové. O cestující bylo plně postaráno, souprava obsahovala také bufetový vůz a jízda historického vlaku byla kombinována s dalším zvláštním vlakem, který umožňoval zpětný včasný návrat těch pasažérů, kteří nechtěli nebo nemohli absolvovat celou cestu historickým vlakem .
 


Rozsvícení vánočního stromu na náměstí .

Takové zahájení adventu  Česká Třebová ještě nezažila. Bylo nedělní odpoledne a po 16 hodině se začalo plnit Staré náměstí tak, jako by se blížila silvestrovská půlnoc.  Rodiče  i prarodiče s dětmi, hodně kočárků. Mohutný vánoční strom, přivezený  v předstihu v posledním týdnu listopadu pochází z Borku, nebylo jej třeba vozit z daleka.  Je krásný, hustý, souměrný, také ozdobený mohutnými svítícími řetězy.   Rozsvícení tohoto stromu bylo hlavním důvodem sešlosti, který ozdobila svým vánočním programem dechová hudba Řetůvanka vedená kapelníkem Jiřím Zemanen posílena svými hosty ze studentského pěveckého sboru gymnázia.  byly i krátké projevy starosty města Jaroslava Zedníka a O. Miloše Kolovratníka, který  porovnával dnešní vánoce, kdy žijeme v dostatku s dřívější dobou a připomněl i to, že bohatství samo štěstí nepřináší.   Pak nastala chvíle rozsvícení stromu, byť s malým technickým zpožděním, které všichni přítomní odpustili. Výsledek stojí za to a budeme si jej moci užít moci během večerní adventní  procházky městem.
 
 
Výstava betlémů v městském muzeu otevřena

Nejde jen o výstavu betlémů, ale výstavu vánoční zvyků, nejobdivovanějším výstavním exponátem je ovšem nově zakoupený Tomšův orientální asi 5 metrů dlouhý betlém. Na vernisáž výstavy přišlo neuvěřitelné množství lidí, zpíval Kajetánek a jeho přípravka, s projevem vystoupil Ing. Josef Komárek z Olešnice, znalec kralických betlémů.   Více  ve zvláštním článku, který najdete ZDE
 

Tomšův orientální betlém na horní fotografii. Betlém vznikal v letech 1924 – 1939, tedy dlouhých patnáct let. Přesněji řečeno patnáct zim, protože autor se této práci věnoval převážně právě v zimním období. Tak postupně vznikly více než tři stovky dřevěných polychromovaných figurek lidí a  zvířat oživujících zhruba čtyři metry široký terén. Rozměry dáliny jsou ještě úctyhodnější – její celková délka je sedm metrů. Při tvorbě Orientálního betlému využil Karel Vít Tomeš své osobní poznatky z Blízkého východu, kam se v mládí dostal jako příslušník c. a k. námořnictva, a které si uchoval v deníku nazvaném Životopis z vojny 1905 – 1909. Od letošního roku je Orientální betlém součástí sbírek Městského muzea Česká Třebová, kde mu právem náleží čestné místo. V současnosti je tento betlém k vidění na výstavě Vánoční přichází čas, kterou můžete navštívit ve výstavní budově českotřebovského muzea až do 5. ledna příštího roku.