Českotřebovský deník 297/2013  (8.12)                                 

V neděli 8. prosince uspořádal loutkářský odbor KC, soubor Čtyřlístek tradiční Mikulášskou nadílku, na které nechyběl loutková pohádka, krátký animovaný film a nakonec samozřejmě čerti, Mikuláš a anděl. Pohádka  tentokrát neměla vánoční téma, zimní tématika však byla a trefila se do venkovního rychlého nástupu zimy znamenitě. Navíc pohádce nechyběl ani rozměr sociální, zlo bylo  po právu potrestáno. Na filmovém plátně pak nechyběl Vlk v jednom z nejzajímavějších dílů seriálu Jen počkej zajíci. Následoval výstup čertovský (hodný a pracovitý čert, druhý líný a drzý) , zakončený příchodem Mikuláše. To už se děti řadily do zástupu, aby Mikulášovi pověděly  říkanky a zazpívaly písničky, které se naučily. Nechyběla tréma, některé dětské výkony však byly pozoruhodné. Vše bylo dokonale pořadatelsky zajištěno tak, aby se malé děti nebály, aby bezpečně prošly po neznámém schodišti a nespadly z jeviště.  Děti nakonec Mikulášovi slíbili, že budou doma poslouchat, uklízet si hračky a že za rok zase přijdou na nové setkání s Mikulášem.  A nakonec se rozdávaly dárky, kterých měl Mikuláš pro děti připraveno několik krabic........
 

Další zprávy z víkendu stručně:

Pro přátele, kteří znali Jakuba Jakoubka, těžce zdravotně postiženého chlapce, mladého umělce

Pokud si ho chcete trošičku v předvánočním čase připomenout, dovolím si doporučit pořad Klíč, který bude vysílat Česká televize odpoledne ve středu 11. prosince. Jedna z reportáží vznikala i v Orlickoústecké nemocnici, kde jsme s Jakoubkem trávili spoustu času a při té příležitosti jsme na něj zavzpomínali. Děkuji všem, kteří na Jakoubka vzpomínají tak jako já. Přeji klidný předvánoční čas. S pozdravem Eva Jakoubková + Betynka
 
Kuželkáři  - muži po delší době zaznamenali vítězství

Porazili po zlepšeném výkonu TJ H. Benešov 7:1 a odlepili se z posledního místa v II. kuželkářské lize ve skupině B. (Se svým soupeřem si vyměnili místo). nejlepší výkon podal J. Kmoníček - 587 bodů a Petr Holanec 577 bodů.  Tím skončila I. podzimní polovina soutěže, ve které získali jen 4 body.   Na tým na  10. místě (TJ Prostějov), znamenající záchranu ztrácejí však 4. body a mají také horší skóre a hlavně průměrný počet shozených kuželek v zápase.
 
Z volejbalu

Volejbalisté ve II. lize dvakrát prohráli s vedoucím celkem S. Hrotovice 3 : 1 a 3 : 1  a v tabulce  zůstávají na 7. místě s 18 body.
Volejbalistky naopak v II. lize dvakrát vyhráli  s týmem Žižkov B  3 : 0 a 3 : 0 a v tabulce II. ligy skupiny B jsou na 4. místě s 34 body
 
Perníkový advent v ekocentru Podorlicko uspořádaný stejnojmennou ZO ČSOP Podorlicko se vydařil.

Z perníku bylo vytvořeno celé městečko, betlémy, postavičky  Mikuláše, čerta a anděla a jiné kouzelné kombinace. Budou k vidění vystavené na výstavě betlémů v Kulturním centru, která bude slavnostně otevřena ve čtvrtek 12. prosince ve výstavním sále Kulturního centra. Fotografie některých výrobků ze zdobeného perníku:
 
¨
 
Farní sbor Českobratrské církve evangelické Vás srdečně zve na své bohoslužby v čase vánočním:

24. 12. 2013 ve 22.00 - “půlnoční” v kostele na Trávníku
25. 12. 2013 v 9.00 - Boží hod vánoční - bohoslužby s vysluhováním večeře Páně, kostel na Trávníku
26. 12. 2013 v 9.00 - 2. svátek vánoční, bohoslužby na faře v Riegrově 283/23
 
CÍRKEV ČESKOSLOVENSKÁ HUSITSKÁ v České Třebové  zve na předvánoční potěšení
do ŽLUŤÁKU - Dům s peč. službou v pátek 20.prosince v 18 hod

zazpívá Vám pěvecké sdružení Cantilena pod vedením PhDr J. Hackenschmiedové
ČESKOU MŠI PŮLNOČNÍ - téměř neznámou skladbu J. J. Ryby.
Přidáme směs známých vánočních koled, které si spolu s námi jistě rádi zanotujete.
Přejeme klidný Advent a pokojné Vánoce.
 
ROMAN DRAGOUN v České Třebové

Koncert “Zlatá niť” z textů R. Gragouna a Milana Prince
12.prosince v 18 hodin - sbor CASD Smetanova 1450 Česká Třebová

Římskokatolická farnost Česká Třebová informuje 

Bohoslužby na Štědrý den 24.12 budou u sv. Jakuba v ČT
- v 16.00 – se zaměřením na děti
- ve 24.00 hodin – Půlnoční „Rybovka“
 
Ústecká  SŠUP v mezinárodním projektu Spuma

Hned z osmi evropských zemí jsou školy, jež se zapojily do mezinárodního projektu s, minimálně na první pohled, zvláštním názvem Spuma. „Název pochází ze španělštiny a vznikl ze slova espuma, což znamená pěna,“ vysvětluje Alexandra Minářová z ústecké Střední školy uměleckoprůmyslové, která má řízení z české strany na starost. Cílem dvouletého snažení by měla být výroba funkčního přístroje na dávkování šlehačky a svoje síly i umění spojí studenti a pedagogové z Česka, Německa, Slovenska, Norska, Maďarska, Estonska, Itálie a Portugalska. Třídenní setkání, jež začalo 5. prosince, nebylo pro všechny zúčastněné strany prvním. Už v září se osmička škol sešla v Maďarsku, kde pod vedením Christiana Schneidera, hlavního manažera projektu, proběhlo rozdělení jednotlivých úkolů. „Úkolem pro naše studenty je navrhnout logo projektu, návrh tvaru dávkovače a design knihy receptů. Každá země do něj dodá jeden recept, kde se v pokrmu vyskytuje šlehačka či pěna,“ vysvětluje Alexandra Minářová.
Ústecká „umprumka“, jediná státem zřizovaná střední umělecká škola v kraji, má přitom s podobnými akcemi bohaté zkušenosti. Naposledy se, opět pod vedením Christiana Schneidera, podílela s dalšími školami na výrobě zcela nových sušenek.
V Ústí měly od čtvrtka do soboty zahraniční delegace o „zábavu postaráno“. Úvodní přivítání, kterého se v budově školy zhostil její ředitel Zdeněk Rössler, bylo naplánováno už na páteční devátou ranní. „Jsem rád, že se zde můžeme sejít a zejména, že se naše škola může na realizaci podílet. Podobné projekty jsou pro nás velmi významné, přinášejí nové zkušenosti a kontakty,“ uvedl mimo jiné ve svém projevu a připomněl také bohatou historii školy, která se začala psát už v roce 1892 a kterou co nevidět čeká další zásadní milník.  „Kdybychom vás mohli přivítat o rok později, bylo by to zřejmě ve výrazně rekonstruované budově. Doufám tedy, že se ještě na podobné schůzce potkáme,“ dodal ředitel SŠUP.
Kromě jednání týkajících se samotného projektu připravili Ústečtí zahraničním hostům i volnočasové aktivity: nechyběla například návštěva zdejšího městského muzea, provozu jedné z místních umělecky zaměřených firem nebo exkurze do nedaleké Litomyšle.
Potěšitelné je, že se do společného snahy osmi evropských škol zapojují velmi výrazně studenti, do Ústí jich přijelo čtrnáct z Maďarska, Estonska a Německa. Za „domácí“ prezentovali své práce žáci 3. a 4. ročníků Petr Břenek, Jiří Hrdý, Tereza Janáková, Kristýna Kopecká, Lenka Lipenská a Lenka Novotná. (jp)