V neděli  30.11.2013 odjelo 17 třebovských judistů autobusem do Trutnova na tradiční Velkou cenu, které se letos zúčastnilo 182 malých judistů a judistek ze 4 evropských zemí. Turnaj tak právoplatně dostal přívlastek „Mezinárodní“. A vskutku pro některé naše svěřence bylo zajímavou zkušeností a zážitkem se utkat s judisty z jiné země než z České republiky. Z přiložených výsledků můžeme vidět, že nejlépe se umístila Petra Vážková, která si odvezla domů zlato. Stříbro vybojovali Aneta Zachová a Vladimír Synek a bronzových medailí bylo věru požehnaně. Důležitější však je, že téměř všichni vyhráli alespoň jeden zápas a úplně všichni odjeli ze závodů nezraněni. Hlavně tento faktor je pro judo a jeho budoucnost jeden z nejpodstatnějších.
Dne 24.11. 2013 se konalo poslední finálové kolo dorostenecké ligy v Ostravě. Za oddíl SKP Judo Nový Bydžov nastoupil Karel Gregar a Vojta Typl. Karlovi se oproti prvnímu kolu moc nedařilo, dvakrát zbytečně prohrál po hloupých chybách, ale i tak pomohl svému družstvu dvěmi výhrami. Za celou ligu Karel podával dobrý výkon. Vojta se na finálovém kole podílel pouze jako divák a užíval si po zranění atmosféru,  která mu chyběla. Nový Bydžov se umístil na krásném druhém místě a slaví titul vícemistra ČR. Náš odchovanec Marek Švestka se pral v družstvu Hranic, které v letošním roce obsadilo příčku nejvyšší a je mistrem. Našim dorostencům tímto skončila letošní závodní sezóna a do dalšího roku přejeme další úspěchy!
 
Lukáš Krpálek - špičkový světový judista  na tréninku v České Třebové

Středa 13.11. byla pro naše mladé borce ve znamení velkého překvapení. Pozvali jsme totiž na večerní trénink jednoho z nejlepších judistů světa – Lukáše Krpálka. Lukáš u nás strávil asi dvě a půl hodiny a snažil se předat svoje zkušenosti a poznatky našim mladým svěřencům, kterých se sešlo víc jak 40. Nejdříve jsme dali dětem možnost ptát se Lukáše na co je jen napadne a musíme říct, že někteří toho hojně využili. Potom Lukáš rozdával plakáty s jeho podpisy, přivezl ukázat medaile z evropských a světových šampionátů a nakonec se s každým kdo chtěl vyfotil. Jako poslední a hodně očekávaná část byl trénink s MISTREM EVROPY a juniorským MISTREM SVĚTA!! Lukáš ukázal několik jeho oblíbených technik, radil a vysvětloval dětem, jak se můžou stát také výbornými judisty. Celá akce dopadla na výbornou a doufáme, že to naše borce namotivuje k větší snaze při tréninku a že v budoucnu budou také vozit nějaké ty medaile z velkých turnajů. Popřáli jsme Lukášovi hodně štěstí do dalších bojů a spoustu dalších medailí pro českou republiku. Fotky na   http://pankodl.rajce.idnes.cz/13.11.2013.trenink_s_Krpalkem/
 
Změny v městské knihovně

Stavební úpravy začaly minulý týden, z toho důvodu je knihovna do 17. prosince uzavřená. Podstata změny spočívá v  tom, že oddělení pro dospělé čtenáře v I. poschodí  knihovny bude mít po probourání příček rozšířenou plochu. V přízemí v dosavadní čítárně pak bude dětské oddělení (pro menší děti od 6 - 10 let), které tak naváže na nedávno nově vybudovaný prostor  označený  jako "Teenspace". Při poslední přestavbě přišla knihovna o sklad knih, nyní přijde o čítárnu.(jako samostatný prostor) v dosavadním smyslu slova. Možnost přečíst si např. noviny a časopisy však možné bude v rozšířeném prostoru půjčovny pro dospělé čtenáře v I. poschodí, dospělé oddělení nyní bude tedy plnit funkci půjčovny i čítárny Změny v knihovně umožní také lepší organizaci práce pracovnic knihovny a lepší využití prostor. Po změnách se také zásadně zvýší, počet knížek ve volném výběru v knihovně. Dětské oddělení bude vybaveno novým nábytkem. Stejně jako v novém Tennspace, by na návrhu měla spolupracovat Ing. arch. Lucie Jüthnerová. Nově otevřené oddělení dostanou tak malí čtenáři "pod stromeček". 
Je to další pokus jak lépe zorganizovat městskou knihovnu. Prostory ale nelze nafouknout a bylo by to velmi potřeba. Většina knihovního fondu je totiž uskladněna mimo budovu knihovny, proto nelze řadu výpůjček realizovat ihned na počkání.  Městská knihovna stále čeká na definitivní řešení.  Již při otevření Tennspace starosta města slíbil, že  řešení se rýsuje. Městská knihovna by měla získat nové sídlo ve Slovanské ulici v budově dislokovaného pracoviště Univerzity Pardubice. 
Dopravní fakulta  má v oboru studovaném v České Třebové úbytek studentů  a současně dobudovala v Pardubicích nové moderní prostory. V České Třebové sice nechce budovu úplně opustit, postačí ji však daleko menší prostory (dvě horní podlaží), zbytek nepotřebuje.  Městu Česká Třebová nabízí odkoupení budovy za 4,4 mil. Kč.  Pokud bude  skutečně rozhodnuto o tom, že  město budovu koupí, bude třeba provést rozsáhlou rekonstrukci a zateplení.  Univerzita  již chtěla prodej budovy uskutečnit v letošním roce, město se zatím nerozhodlo.  Přestavba a úprava budovy má smysl jen tehdy, existuje-li na rekonstrukci možnost státní dotace. Jednak na zateplení (Zelená úsporám) , jednak na změnu dispozičního řešení.  Pokud bude nějaká taková možnost, pak lze čekat, že zde po nějakém čase najde naše knihovna definitivní domácí prostředí.   Není to sice ideální místo v centru města, ale mělo by přinést ve srovnání se současností lepší podmínky a možnost přestěhovat sem většinu knihovního fondu.
 
Česko zpívá koledy - zítra 11. prosince i v České Třebové !

Zpívat se bude u vánočního stromu na náměstí. Koledníky přijde podpořit pěvecký sbor Gymnázia Česká Třebová, přidat by se mohli i někteří členové pěveckého sboru Bendl. Program na náměstí začne už v 17 hodin, kdy se otevřou rukodělné dílny, v nichž si zájemci vyrobí například vánoční přání. Tečku za příjemným podvečerem po zpívání koled v 18.30 udělá ohnivá show.
 
Smetanova Litomyšl bude opět třítýdenní

Praha/Parubice (9. 12. 2013) - Včera se v Praze uskutečnilo zasedání správní rady obecně prospěšné společnosti Smetanova Litomyšl, které řídil její současný předseda Roman Línek. Správní rada vyhodnotila činnost společnosti za rok 2013, zejména 55. ročník známého operního festivalu a jeho umělecké i ekonomické souvislosti a projednala přípravu roku 2014.   „Všichni přítomní členové správní rady vysoce hodnotili umělecky kvalitní a profesionální zajištění 55. ročníku Smetanovy Litomyšle. Ten se konal v ekonomicky  velmi složité situaci, ale i tak ho manažeři festivalu dobře zvládli a jeho rozpočet neskončil schodkem,“ shrnuje Línek.
V příštím roce skončí rozsáhlá rekonstrukce zámeckého návrší v Litomyšli, a tak správní rada odsouhlasila návrat festivalu k třítýdennímu formátu. Konat se bude od 13. června do 6. července. „Litomyšl se tak v této době opět stane hlavním městem opery a dalších mimořádných hudebních lahůdek. Mezi ně počítám i Mozartovu Korunovační mši, která zazní při znovuvysvěcení jednoho z největších chrámů v kraji, rekonstruovaného piaristického kostela Nalezení svatého Kříže, a to v neděli 15. června,“ upozornil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje na jeden z vrcholů dalšího ročníku.
Smetanova Litomyšl si v roce  2014 připomene 65. výročí od svého založení a 40. výročí od svého znovuobnovení. Součástí festivalu bude i 10. ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle. „Už dnes můžeme všechny pozvat, aby si na přelomu jara a léta naplánovali čas na nadechnutí se tradiční profesionální umělecké kvality i milé a neopakovatelné rodinné atmosféry naší Litomyšle,“ uzavřel Línek.