Českotřebovský deník 309/2013  (22.12.)                               
Bacrie o.s. PF 2014

S příchodem prosincových dní je na čase zhodnotit i letošní činnost a především je to příležitost poděkovat za podporu a přízeň.
Návštěvníci pravěké osady Křivolík nebo i náhodní kolemjdoucí si jistě povšimli, že právě letos vzniklo několik nových staveb, střech a přibylo kopytníků. Během letních měsíců vyrostl domek hrnčíře z ručně tesaných trámů, přístřešek barvíře či zahrádka s barvířskými rostlinami. Letos v květnu k nám do lesa poprvé zavítaly i tarpanky Nesí a Myška, zpětně regenerovaní divocí koně, kteří budou oživovat každou větší akci Bacrie.
Kromě již tradičního Vítání jara a Festivalu živého pravěku v osadě proběhl i úspěšný letní tábor HOMOactiv pro mladé lidi, každým rokem oblíbenější školní exkurze a natáčení populárně-naučného pořadu pro děti Záhady Toma Wizarda. To je ovšem jen hrstka toho, čeho jste se mohli zúčastnit. Během celého roku probíhaly pracovní víkendy, workshopy v osadě a výjezdy na akce po celé republice.
Za to všechno patří velký dík nejen členům občanského sdružení, ale především těm, kteří nás podporují. V první řadě bychom tedy chtěli poděkovat Pardubickému kraji, Městu Česká Třebová, lesům České Republiky, nadaci O2 Think Big, hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému, KSK Česká Třebová, rodině Maršálkových a mnoha dalším příznivcům, kteří nás podporují jak finančně, tak materiálně. Na závěr bychom Vám chtěli popřát krásné vánoční svátky a NAŽHAVTE SE NA ROK 2014.
 
Krasobruslařský klub hlásí: 

Závody Nové město nad Metují 30.11. 2013
V ranních časných hodinách poslední listopadové soboty se pětice závodnic z Krasobruslařského klubu Česká Třebová vydala na první závody “Brusličky“ v letošní sezoně. Jejich cílem se stalo Nové Město nad Metují. Závod v kategorii nejmladších bruslařek „cvrček“ jsme šťastnou rukou při losování nejen zahajovali, ale také zakončovali. Bez ohledu na výsledné pořadí si naše krasobruslařky svou volnou jízdu užily s úsměvem, a to i když se objevila chybička, nebo i nešťastný pád. A to je cenná zkušenost do dalších závodů. Byl to první závod, ve kterém si holčiny vyzkoušely volnou jízdu a na celou minutu jim patřila pozornost nejen rozhodčích a rodičů, ale také všech diváků. Velmi pěknou jízdu zajela Štěpánka a byla z pětice našich nejlepší v konečném pořadí.

Konečné výsledky:
6. Štěpánka Čadová  7. Vendula Absolonová  9. Simona Foffová  10. Nikola Orlichová  12. Michaela Stránská
 
Závody Česká Třebová 13.12.2013
I přes magické datum pátek třináctého se na zimním stadionu v České Třebové konaly v pořadí druhé závody v rámci krasobruslařského klubu. Oproti prvnímu soutěžnímu klání tu byl velký rozdíl. Tentokrát se nám bruslařky představily ve volných jízdách. Už to nebyly jen samostatné prvky, ale už se hodnotil celkový projev, soulad s hudbou… Zkrátka vše, co ke krasobruslení patří. Závodilo se ve čtyřech kategoriích.
Velká skupina – volné jízdy
1. Radka Hůlková se svou jízdou Locika – Na vlásku  2. Nikča Ryšavá a její „?“  3. Anička Vacková se svými Piráty z Karibiku
Velká skupina – prvky  1. Danča Marková  2. Nikča Mikulová  3. Lenka Škrkoňová
Malá skupina – volné jízdy
1. Nikča Orlichová se svou jízdou „Lucinka“  2. Vendulka Absolonová a její jízda „Není nutno“  3. Adélka Absolonová se svou Rebelkou  Krásné volné jízdy v této kategorii zajely i další bruslařky Štěpánka, Simča i Míša. I když jim to nevyšlo na medaili, sklidily zasloužený potlesk a stejně jako na ostatní na ně čekala sladká odměna. 
Malá skupina – prvky 1. Anička Macháčková  2. Nikoletka Mechlová 
Pro diváky nejen z řad rodičů to bylo jistě příjemně strávené páteční odpoledne a pro závodnice zpestření tréninků.
 
Církev adventistů sedmého dne oznamuje:  

Sbor CASD srdečně zve na vystoupení a koncert:
Žabky ze Studánky opět ve sborovém domě CASD
20-ti členný dramaticko-hudební soubor složený z klientů Domova u studánky opět předvede svoje  scénky, básně a písničky. Soubor pracuje pod vedením Mgr. Jana Rybky.
Kdy: sobota 18. 1. 2014 v 14:00 hodin
Kde: Sborový dům CASD, Smetanova 1450, Česká Třebová
http://ceskatrebova.casd.cz  Všichni jste srdečně zváni.

  • R+R v kostce
    Rosa rodinné centrum Vás srdečně zve na přednášku s odbornicí na slovo vzatou PhDr. Janou Nováčkovou, CSc.
    R+R v kostce
    Kdy: 24. 1. 2014 ve 14.00 hod  Kde: Rosa rodinné centrum
    Na přednášce se dozvíte:
    ·     Co znamená přístup Respektovat a být respektován
    ·     Co tento přístup přináší pro výchovu dětí i pro vztahy mezi dospělými
    ·     Jaké jsou pilíře tohoto přístupu
    ·     Jakými postupy a dovednostmi jej lze realizovat v každodenní praxi
    Komu je přednáška určena?
    ·     Lidé, kteří se snaží o respektující přístup k dětem, potřebují podporu okolí, zejména v počátcích, kdy se ještě ne všechno daří. Na kurzu R+ R účastníci často zmiňují, že se snaží předat zásady tohoto přístupu svým partnerům, dalším členům rodiny i přátelům, ale že se jim někdy nedaří formulovat je tak srozumitelně, jak by si přáli. To je jedna skupina, které je dvouhodinová prezentace „R+R v kostce“ určena. Další skupinou jsou lidé, kteří zatím nemají bližší informace o tomto přístupu, nemají čas číst knihu, ale rádi by se dozvěděli, co tento přístup obsahuje, aby se mohli rozhodnout, zda se účastní celého kurzu. Vítáni jsou i absolventi kurzů, kteří si potřebují oživit zásady, z nichž R+R vychází.
    Vstupenky v hodnotě 200,- Kč je možno zakoupit v Rose od 6. 1. 2014 (počet míst je omezen). Délka přednášky s následnou besedou je cca 2 hod.

  • Rosa rodinné centrum Vás srdečně zve na
    Otevřenou keramickou dílnu SRDCE nejen z lásky  

    KDY: 15. 1. 2014 v 15:30
    KDE:  - v Rose rodinném centru, Ústecká 160, Česká Třebová
    - přijďte si k nám vyrobit srdce z lásky, pro radost svou nebo Vašich milých   Poplatek za vstup na dílnu činí 50,- + další dle spotřebovaného materiálu (50,- á 1kg)   Přihlásit se můžete na tel. č. 773 601 427 nebo 603 78 89 52