Českotřebovský deník 310/2013 (28.12.)                                
Vánoční přestávka skončila
Po "vánoční přestávce" zase pokračuji ve snaze doplňovat na tento web zprávy a informace o dění v České Třebové a okolním regionu. Během Vánoc bylo třeba nejen realizovat všechny vánoční rituály a návštěvy, ale především také připravit do tiskárny lednové vydání Českotřebovského zpravodaje, které vyjde v pondělí 30/12. Bude obsahovat 12 stránek autobusových jízdních řádů všech linek, které procházejí Českou Třebovou (mimo  víkendových linek rekreačních ).  Díky tomu, že velká část zpravodaje je věnován jízdním řádům,  jsem měl velký problém vše ostatní na stránky zpravodaje umístit, zvláště když i z minulého vydání toho hodně zbylo.  A tak jsou některé  v listopadu uskutečněné akce zařazeny až nyní, např. zpráva o tom, jak Třebováci vyrazili za zlatem do Mnichov a další.  Jiné příspěvky bylo nutné alespoň malinko zestručnit. I tak zůstaly některé  články, které se zatím do tištěného vydání nevešly, mohou být alespoň lépe rozpracovány a zdokumentovány. Jde např. o problematiku trvale rostoucí ceny vody, která stojí za rozbor a srovnání s jinými městy .....
 
Ročenka Českotřebovsko 2014

Ročenka vychází 27. 1. 2014. Podklady ke zveřejnění prosím zasílejte na: prossa@atlas.cz (uzávěrka 5. 1. 2013)
Záznam v telefonním seznamu zkontrolujte na adrese: www.rocenka.info/2013/seznam2013.pdf
Požadavky na inzerci prosím zasílejte na: prossa@atlas.cz.
 

Volejbalové předvánoční hraní s rodiči

V předvánočním čase, v pondělí 23. 12. 2013, uspořádali volejbalisté setkání rodičů, trenérů a hráčů žákovské kategorie při volejbalovém hraní. Podmínkou účasti na tomto setkání byla účast hráče či hráčky volejbalového oddílu a jeho rodiče, sourozence, či blízkého příbuzného. Nakonec se sešlo celkem 31 hráčů, kteří byli rozděleni do pěti družstev, která se utkala každý s každým na 20 minut hraného času. Oříškem bylo, jak rozdělit hráče do družstev. Nakonec si to děti rozhodly samy, když měly velikou touhu utkat se proti družstvu rodičů. A tak jedno družstvo tvořili tatínkové, druhé družstvo maminky (protože jich nebylo 6, doplnil je Matěj Chládek a pan Klimko), třetí družstvo vytvořili žáci volejbalového oddílu, doplnění  M. Kadlecem, čtvrté družstvo tvořili žákyně a rovněž tak i páté družstvo. Jestli si někdo myslel, že to bude klidné předvánoční hraní, že rodiče „vymazlí“ své děti a nechají je vyhrát, tak byl na omylu. O tom se mohlo přesvědčit velké přihlížející  obecenstvo. Zvláště tatínkové brali svá utkání velice prestižně. Konečné pořadí nebylo tak důležité, ale přeci: od nejlepšího se seřadila družstva od tatínků, přes maminky, žáky a žákyně. Ale, jak řekl herec Jiří Kodet v jednom dnes už slavném filmu: dávám jim rok, maximálně dva (než začnou děti své rodiče porážet).
Za volejbal a T. J. Sokol  Č. Třebová Michal Kadlec
 
 
DUO podprůměrných je zpět! Premiéra Kandidáta se odehraje v sobotu 28/12

Českotřebovský divadelní soubor DUO podprůměrných se po roční pauze vrací na scénu s čerstvou inscenací Kandidát – její premiéra se uskuteční již tuto sobotu 28. prosince ve 20:00 v klubu Modrý Trpaslík. První hru, virtuální tragikomedii ksichtbook/čekání na Zuckerberga, DUO inscenovalo v roce 2011, o rok později přišlo s druhým představením, dystopickou komedií o zkáze živé hudby PSSSST!.
„Rok jsme sice žádné divadlo nespáchali, na druhou stranu jsme díky naším studijním pobytům v zahraničí měli dost času na rozmyšlenou, o čem a proč chceme hrát. Kandidát měl původně dokonce být naší první rozhlasovou hrou, ale živé hraní před publikem nám chybělo natolik, že jsme s tím museli začít zacházet jako s věcí rozenou pro jeviště,“ komentuje dění DUO skládající se paradoxně ze tří členů – Ondřeje Čížka, Davida Petráže a Jakuba Novotného.
„Pro divadlo si vždycky vybíráme konkrétní téma, které je pro nás v danou dobu zásadní, pálí nás a my ho vyloženě potřebujeme reflektovat po svém, ať už pozitivně nebo kriticky. V případě Kandidáta v tomhle směru pokračujeme i nadále a troufáme si tvrdit, že je to dosud naše nejlepší věc,“ doplňuje DUO.
Zmiňovaná hra ksichtbook se dočkala i své filmově-divadelní adaptace, jejíž režie se ujal mladý talentovaný režisér Jan Haluza. Snímek získal jak cenu pro nejlepší experimentální film v rámci festivalu Ostrava Picture, tak cenu pro nejlepší amatérský film na vyhlášeném festivalu Mladá kamera v Uničově.